Αυτοί είναι οι νικητές του Underwater Photographer of the Year 2019


Αυτοί είναι οι νικητές του Underwater Photographer of the Year 2019

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού υποβρύχιας φωτογραφίας Underwater Photographer of the Year για το 2019.

Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Alex Mustard, δήλωσε: Ελπίζω ότι είστε τόσο εντυπωσιασμένοι με τους νικητές όπως ο Martin Edge, ο Peter Rowlands και εγώ κατά την κρίση του διαγωνισμού. Ο UPY 2019 προσέλκυσε περισσότερους φωτογράφους από ποτέ, πάνω από 10% περισσότερο από τους αριθμούς ρεκόρ του περασμένου έτους, ενώ οι συμμετοχές προέρχονταν από 65 διαφορετικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός ήταν πιο έντονος από ποτέ. Όσο αγαπώ την κατηγορία και τους νικητές των ειδικών βραβείων, είναι όλη η συλλογή που εκτιμώ περισσότερο επειδή γιορτάζει την αριστεία σε όλους τους κλάδους της υποβρύχιας φωτογραφίας. Είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ είμαστε σε ένα πολύ εξειδικευμένο κομμάτι του κόσμου της φωτογραφίας, απαιτείται μία ποικίλη πειθαρχία. Παρακαλώ απολαύστε κάθε φωτογραφία. , Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Μεγάλος νικητής, Underwater Photographer of the Year 2019, British Underwater Photographer of the Year 2019 και νικητής στην κατηγορία Behaviour (συμπεριφορά), με την εικόνα The Gauntlet είναι ο Richard Barnden (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η εικόνα που βλέπετε στην αρχή του άρθρου δείχνει καρχαρίες να κυνηγούν το βράδι. Ο Richard μας εξηγεί: Καθώς ο ήλιος πέφτει στο Fakarava South Pass, οι εκτιμώμενοι 700 καρχαρίες που περιπολούν το στόμα του καναλιού κατά τη διάρκεια της ημέρας αρχίζουν να κυνηγούν το βράδυ. Η μάχη ξεκινάει. Κάτω από το σκοτάδι μπορώ να νιώθω ότι η καρδιά μου χτυπά λίγο πιο γρήγορα από το κανονικό, καθώς εκατοντάδες καρχαρίες καλύπτουν τώρα τον πυθμένα. Αυτό το άτυχο ψάρι, parrotfish, προσπάθησε να ξεφύγει στον κοραλλιογενή ύφαλο αναζητώντας κάπου να κρυφτεί, ενώ καταδιώκονταν από πολλούς καρχαρίες. Ένας γκρίζος καρχαρίας άρπαξε ξαφνικά το parrotfish από το κεφάλι του ενώ ένας άλλος καρχαρίας προσπάθησε να πιαστεί καλύτερα περιστρέφοντας το σώμα του. Απελπισμένο κινήθηκε προς τα εμένα και έκανα μερικές λήψεις καθώς οι καρχαρίες σχημάτιζαν μία μπάλα αφήνοντας μόνο μερικά λέπια του parrotfish στο πέρασμα τους.

Περνάμε στον Up & Coming Underwater Photographer of the Year 2019 με την εικόνα Paradise, Taeyup Kim (Κορέα).

Πανέμορφα θέρετρα και φοίνικες σε ένα πολύ καθαρό ουρανό. Υποβρυχίως, σε βάθος περίπου 1 μέτρου, πολύχρωμα και άθικτα κοράλλια με κάποια ψάρια ύφαλων. Για την πρώτη κατάδυση εδώ, ο χρόνος μου για την ανάδυση τελείωνε. Και ζήτησα μόνο την κατάδυση αυτής της συγκεκριμένης περιοχής για τις ωραίες λήψεις. Δούλεψα για περίπου 30 λεπτά. Βρήκα δύο δυσκολίες. Η επιφάνεια δεν ήταν τόσο ήρεμη λόγω σκάφους που έκανε κύματα. Δεύτερον, η στάση μου ήταν πραγματικά ασταθής σε πολύ μικρό βάθος, καθώς γύρω μου είχα τα κοράλλια, κάτι που με δυσκόλευε να σηκώσω την μηχανή μου και να κάνω τη σωστή σύνθεση. Περίμενα ένα γκρίζο καρχαρία και τον καρχαρία με μαύρη κορυφή να μπουν σε αυτή τη σύνθεση. Απέτυχα, αλλά μου αρέσει αυτός ο παράδεισος.

Σειρά για τον Marine Conservation Photographer of the Year 2019 με την εικόνα ‘Caretta caretta turtle’, τον Eduardo Acevedo (Ισπανία).

Οι χελώνες Caretta caretta περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στον ανοιχτό ωκεανό. Έρχονται στα Κανάρια Νησιά αφού διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό από τις παραλίες της Καραϊβικής. Σε αυτό το ταξίδι πολλών ετών πρέπει συχνά να αποφεύγουν πολλές επικίνδυνες παγίδες όπως πλαστικά, σχοινιά, δίχτυα, κλπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παγιδεύτηκε σε ένα δίχτυ και ήταν πρακτικά αδύνατο να ξεφύγει από αυτό … αλλά σήμερα ήταν πολύ τυχερή και μπόρεσε να αποδράσει χάρη στη βοήθεια δύο υποθαλάσσιων φωτογράφων που έπλεαν κοντά της.

Ο Most Promising British Underwater Photographer 2019, με την εικόνα Marine Compass, είναι ο Malcolm Nimmo (Ηνωμένο Βασίλειο).

Όντας ένας παθιασμένος δύτης, ξοδεύω μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου στα βρετανικά νερά, ιδιαίτερα γύρω από το Plymouth Sound, το Torbay και τις νήσους Scilly. Όλα είναι όμορφα και υπάρχουν ποικίλα θαλάσσια περιβάλλοντα. Προς τα τέλη Ιουλίου, μπορεί να είστε αρκετά τυχεροί για να συναντήσετε μια μέδουσα, παλλόμενη απαλά κοντά στην επιφάνεια. Δεν είναι μόνο συναρπαστικά πλάσματα αλλά δίνουν δυνητικά όμορφες φωτογραφίες. Αυτή η φωτογραφία λήφθηκε κατά την κολύμβηση με αναπνευστήρα στις Νήσους του Scilly, σε λίγα μέτρα βάθος, κάνοντας την λήψη απευθείας προς τα πάνω για να καταγράψω λεπτομέρειες της επιφάνειας. Η συγκεκριμένη λήψη χρειάστηκε τη δύναμη του flash καθώς και σωστή τοποθέτηση του. Ελπίζω ότι αυτή η εικόνα αναδεικνύει τα όμορφα θαλάσσια περιβάλλοντα που έχουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος έχουμε το Underwater Photography Book Of The Year 2019, με τίτλο Uber Wasser, Unter Wasser, του Tobias Friedrich (Γερμανία).

Ο Tobias Friedrich είναι υποθαλάσσιος φωτογράφος που αγαπά να ταξιδέψει. Το Uber Wasser, το Unter Wasser, έχει 130 σελίδες από τους αγαπημένους προορισμούς του: Παπούα Νέα Γουινέα, Νότια Αφρική, Νορβηγία, Γροιλανδία, Γαλλική Πολυνησία, Αίγυπτος κ.α.

Ας περάσουμε στους νικητές των κατηγοριών.

Ξεκινάμε από την κατηγορία πορτραίτου, στην οποία νικητής είναι ο δικός μας Νικόλας Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη, με την εικόνα Fly high and smile!

Εγκαταλειμμένο από κολυμβητές και δύτες για πολλά χρόνια λόγω του χρυσωρυχείου ακριβώς στην άκρη του κόλπου, το Στρατώνι στη Χαλκιδική είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τους δύτες και τους μακροφωτογραφούς. Επισκέφτηκα τρεις φορές το Στρατώνι τον Αύγουστο του 2018, για ένα φωτογραφικό έργο αφιερωμένο στην αποικία των Θαλάσσιων Ίππων που κατάφεραν να επιβιώσουν εκεί. Κατά την τρίτη και τελευταία επίσκεψή μου σχεδίαζα να δημιουργήσω μια συγκεκριμένη ομαδική φωτογραφία των Θαλάσσιων Ίππων, πριν το ηλιοβασίλεμα με φυσικό φως. Ακριβώς την ώρα του μεγάλου φινάλε, ένα μικρό σαλάχι ήρθε στη σκηνή! Κρυμμένο στην άμμο μερικά εκατοστά από την κάμερά μου, κολύμπησε στα ρηχά. Κατάφερα να κολυμπήσω μαζί του και να βάλω τη φωτογραφική μηχανή από κάτω για να τραβήξω ένα πορτρέτο της κοιλιάς του με το στόμα και τη μύτη να μοιάζουν με χαμογελαστό πρόσωπο ενός ευτυχισμένου άγγελου, με τις ακτίνες του ήλιου στο φόντο δίνουν ένα σμαράγδι χρώμα.

Στην κατηγορία Wrecks (ναυάγια) νικητής είναι με την εικόνα Big Guns, η René B. Andersen (Δανία). Πρόκειται για το ναυάγιο του HMS Audacious, στα 64 μέτρα του βυθού Malin Head της Ιρλανδίας, το οποίο βυθίστηκε εκεί το 1914 από νάρκη.

Στην ίδια κατηγορία έχουμε την εικόνα Exploring Wreck του Γιώργου Ριγούτσου, με το ναυάγιο ELINA στην Βόρειοανατολική ακτή της Άνδρου, όπου βυθίστηκε το 1996, η οποία βραβεύτηκε με έπαινο.

Στην κατηγορία των ανερχόμενων φωτογράφων έπαινο πήρε η εικόνα της Emily Irving-Swift από την Κύπρο με τον τίτλο Swimming in harmony.

Στην ίδια κατηγορία πήρε έπαινο η εικόνα Jump του Παύλου Ευαγγελίδη από την Μήλο.

Πάμε στην κατηγορία Wide Angle (ευρυγώνια) με νικητή τον François Baelen (Reunion Island) με την εικόνα Gentle Giants.

Κατηγορία Macro και νικητής ο Fabio Iardino (Ιταλία) με την εικόνα Fast cuttlefish.

Κατηγορία Black & White και νικητής ο Henley Spiers (Φιλιππίνες) με την εικόνα Between Two Worlds, ένα κορμοράνος καθώς ψαρεύει.

Στην κατηγορία Compact με την σύνθεση Hairy in the Sunrise νικητής ο Enrico Somogyi από τη Γερμανία.

Κατηγορία British Waters Wide Angle και νικητής ο Robert Bailey με την εικόνα Off the wall.

Στη κατηγορία British Waters Macro νικητής ο Arthur Kingdon με την εικόνα Beauty in the Mud.

Κατηγορία British Waters Living Together με νικητή την Victoria Walker με την εικόνα Morning Tide Mackerel.

Στην κατηγορία British Waters Compact με την εικόνα Playtime νικητής ο Martin Edser.

Δείτε τις εικόνες των φιναλίστ και όσων πήραν έπαινο εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!