Φακός εμπνευσμένος από μάτι τριλοβίτη μπορεί να εστιάσει σε κοντινά και μακρινά αντικείμενα ταυτόχρονα!


Φακός εμπνευσμένος από μάτι τριλοβίτη μπορεί να εστιάσει σε κοντινά και μακρινά αντικείμενα ταυτόχρονα!

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια κάμερα νανοφωτονικού πεδίου φωτός με ακραίες δυνατότητες βάθους πεδίου, βασισμένη στο μάτι του εξαφανισμένου τριλοβίτη, Dalmanitina socialis.

Ο τριλοβίτης ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που ανέπτυξαν περίπλοκα μάτια. Αυτό που τα έκανε μοναδικά ήταν το γεγονός ότι μπορούσε να εστιάσει τόσο σε κοντινά όσο και σε μακρινά αντικείμενα ταυτόχρονα. Τα περισσότερα μάτια και κάμερες δεν μπορούν να πετύχουν τέτοια διπλή εστίαση.

Εμπνευσμένη από τα μάτια των τριλοβιτών, αυτή η κάμερα μπορεί ταυτόχρονα να εστιάσει ταυτόχρονα σε δύο σημεία οπουδήποτε με εύρος από τρία εκατοστά μέχρι σχεδόν δύο χιλιόμετρα. Ο φυσικός Amit Agrawal εξηγεί:

Αν θέλατε να εστιάσετε με έναν μόνο φακό σε δύο διαφορετικά σημεία, απλά δε θα μπορούσατε να το κάνετε. Εάν μια κάμερα μπορούσε να δει με τον ίδιο τρόπο που έβλεπε ο τριλοβίτης, θα μπορούσε να συλλάβει εικόνες υψηλής ποιότητας με τεράστιο βάθος πεδίου.

Για τη δημιουργία του φακού, η ομάδα δημιούργησε ένα metalens, ο οποίος είναι ένας επίπεδος φακός που αποτελείται από εκατομμύρια ορθογώνιες νανοκολόνες διαφορετικού μεγέθους. Αυτές οι νανοκολόνες λειτουργούν ως εμπόδια που κάμπτουν το φως με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και τη διάταξή τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τακτοποίησαν τις νανοκολόνες έτσι ώστε το φως να διέρχεται από δύο διαφορετικά μέρη του φακού, δημιουργώντας δύο διαφορετικά εστιακά σημεία.

Στη συνέχεια κατασκευάστηκε μια ποικιλία από πανομοιότυπους metalenses φακούς για να τραβήξουν χιλιάδες μικροσκοπικές εικόνες που στη συνέχεια ενώνονται σε μία. Το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα που είναι εστιασμένη κοντά και μακριά, αλλά εκτός εστίασης στο ενδιάμεσο. Τα τμήματα εκτός εστίασης στη συνέχεια οξύνονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

Οι εφαρμογές για αυτόν τον τύπο φακών θα είναι ως επί το πλείστον στη βιομηχανία αυτοκινήτων με αυτόνομη οδήγηση και στην εξερεύνηση του διαστήματος. Θα μπορούσε άραγε αυτή η τεχνολογία να επεκταθεί ευρέως στη φωτογραφία και να ενσωματωθεί στην καθημερινή μας ζωή;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Lenses Photo Technology

Πηγή:

Nature
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!