Μπορεί μία φωτογραφία να αλλάξει την ζωή ενός ανθρώπου;


Μπορεί μία φωτογραφία να αλλάξει την ζωή ενός ανθρώπου;

Κατά την διάρκεια των εκλογών στο Ιράν το 2009, μία εικοσιεξάχρονη με το όνομα Nedā Āghā-Soltān (η κοπέλα στα δεξιά της εικόνας) πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, ενώ στεκόταν και παρακολουθούσε τους διαδηλωτές.  Υπήρξε video του θανάτου της, το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και σύμφωνα με το Time, είναι ο θάνατος που έχουν δει οι περισσότεροι άνθρωποι στην ανθρώπινη ιστορία.  Το πρόσωπο της Neda έγινε το έμβλημα των διαδηλώσεων, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κρατούσαν μεγάλες εκτυπώσεις με αυτό.
Μέχρι εδώ τίποτα το περίεργο, αλλά τα πράγματα πήραν μία περίεργη τροπή.  Πολλοί διαδηλωτές προσπαθώντας να βρουν το πορτραίτο της Neda έπεσαν πάνω στο πρόσωπο της Neda Soltani (η κοπέλα στα αριστερά της εικόνας) στο Facebook, καθηγήτριας πανεπιστημίου.  Η συνωνυμία και παρόμοια εμφάνιση των δύο γυναικών γρήγορα οδήγησε την καθηγήτρια σε δύσκολες καταστάσεις.  Η Neda Soltani προσπάθησε να αφαιρέσει την φωτογραφία της από το διαδίκτυο, με κάτι τέτοιο φυσικά να είναι αδύνατο.  Η κυβέρνηση του Ιράν, νομίζοντας ότι είναι η κοπέλα στο video, την κατηγόρησε ότι σκηνοθέτησε το θάνατο της για να προκαλέσει ταραχές και έτσι η νεαρή γυναίκα αναγκάστηκε να φύγει από την χώρα της και να βρει άσυλο στην Γερμανία.  Αργότερα σε συνέντευξη της στο BBC, κατηγόρησε μερικά ΜΜΕ, γιατί συνέχισαν να προβάλλουν την λάθος φωτογραφία ενώ ήξεραν το θέμα της.

Η περίπτωση αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα πως μία φωτογραφία στο διαδίκτυο μπορεί να καταστρέψει και να αλλάξει την ζωή ενός απλού ανθρώπου.

πηγή: www.petapixel.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!