Εντυπωσιακή εικόνα 570 megapixels του νεφελώματος του Αστακού!


Εντυπωσιακή εικόνα 570 megapixels του νεφελώματος του Αστακού!

Κάμερα κατέγραψε μια πανέμορφη εικόνα 570 megapixel, μιας απομακρυσμένης περιοχής σχηματισμού άστρων, γνωστή ως Νεφέλωμα του Αστακού.

Πιο ειδικά, κάμερα σκοτεινής ενέργειας (DECam) του τηλεσκοπίου Victor M. Blanco, του Διαμερικανικού Αστεροσκοπείου Cerro Tololo στη Χιλή, αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που προσπαθεί να αποδείξει θεωρίες αναφορικά με τη σκοτεινή ενέργεια.

Η DECam απεικόνισε την περιοχή, επίσημα γνωστή ως NGC 6357, η οποία απέχει 8.000 έτη φωτός από τη Γη. Πληροφοριακά, ένα έτος φωτός είναι 5,8 τρισεκατομμύρια μίλια.

Η εικόνα του νεφελώματος του Αστακού, που βρίσκεται στον αστερισμό του Σκορπιού, περιέχει φωτεινές κουκκίδες που στην πραγματικότητα είναι μικρά, νεαρά αστέρια που είναι ακόμη τυλιγμένα σε σκόνη και αέρια που δεν έχουν ακόμη αναδυθεί πλήρως.

Τα σκοτεινά νέφη που διαπερνούν το νεφέλωμα, είναι ταραχώδεις διαστρικοί άνεμοι, ακτινοβολία και ισχυρά μαγνητικά πεδία που σχηματίζουν στριφογυριστές, πολύπλοκες δομές.

Η εικόνα αυτή, σηματοδοτεί τα 10 χρόνια λειτουργίας της DECam και αναδεικνύει την ικανότητά της να δημιουργεί εικόνες, καθώς και να βοηθά τους αστρονόμους να μελετούν το σύμπαν.

Για την κατασκευή της εικόνας χρησιμοποιήθηκε μια νέα σειρά φίλτρων που απομόνωσαν συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός.

Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στην κάμερα να αντιλαμβάνεται τη δομή μακρινών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών λεπτομερειών σχετικά με τις εσωτερικές τους κινήσεις, τις θερμοκρασίες και την πολύπλοκη χημεία τους.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το νεφέλωμα του Αστακού παρατηρήθηκε πολλές φορές με διαφορετικά φίλτρα. Κάθε εικόνα καταγράφει ένα συγκεκριμένο εύρος φωτεινών κυμάτων, στα οποία στη συνέχεια αποδίδεται και το αντίστοιχο χρώμα. Στη συνέχεια, οι εικόνες στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, ώστε να δημιουργηθεί μια σύνθετη που μοιάζει κατά πολύ με το πώς θα μπορούσαν να φαίνονται τα αντικείμενα αν ήταν πολύ πιο φωτεινά.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Φωτογραφίες: CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!