Δείτε πως γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Forest of Tranquility!


Δείτε πως γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Forest of Tranquility!

Παρακάτω θα σας αναλύσω τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησα για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Forest of Tranquility και πως με βοήθησε στο τελικό αποτέλεσμα.

Ανάλυση του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του φιλμ.

Για την παραγωγή του φιλμ, χρησιμοποίηθηκαν μόνο δύο (2) κάμερες τόσο για την κινηματογράφιση όσο και για τις σκηνές Behind the Scenes.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι μηχανές:

Ειδικα για την Nikon Z 6 πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασε με την συνολική της απόδοση, και πιο συγκεκριμένα, με το εξαιρετικό της βίντεο.

Nikon Z6, Tokina 24-70mm, Hoya Circular Polarizer, Timelapse+ View, Cinetics Lynx 3-axis system, Slik ProCF834

Να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν πριν η Nikon διαθέσει την αναβάθμιση βίντεο σε Pro Res Raw για τις μηχανές Z 6 / Z 7, και η λήψη έγινε μόνο με την χρήση ενός custom FLAT προφίλ εντός της κάμερας.

Το παραχθέν βίντεο είναι πολύ υψηλής ποιότητας και όταν μαζί με την μηχανή χρησιμοποιηθεί κάποιος φακός υψηλής οπτικής ποιότητας, όπως οι νέες σειρές Tokina Opera και Firin, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Nikon Z6

Ο λόγος που προτίμησα την χρήση Nikon Z για την λήψη βίντεο και όχι κάποια μηχανή άλλης εταιρείας είναι καθαρά προσωπικός καθώς προτιμώ καλύτερα την παλέτα χρωμάτων της Nikon.

Nikon D850, Tokina Opera 50mm F1.4, Cokin Clearsky Filter, Timelapse+ View, Cinetics Lynx 3-axis system, Slik ProCF833

Για την Nikon D850 νομίζω είναι περιττό να πω κάτι περισσότερο, είναι ίσως η καλύτερη φωτογραφική μηχανή DLSR που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Η μηχανή είναι γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα εικόνας και την συνολική της απόδοση, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επίσης πολύ ικανή στην λήψη βίντεο.

Nikon D850

Φακοί

Για την συνολική παραγωγή του φιλμ (κινηματογράφιση, Behind the Scenes, timelapse) χρησιμοποιήθηκαν μόνο φακοί της Tokina (μοντούρες F και E).

Για να είναι εφικτή η χρήση φακών Tokina Firin E-Mount (20mm & 100mm) στην Nikon Z 6, χρησιμοποίησα τον αντάπτορα της Techart TZE-01 και μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω για την απόδοσή του.

Και οι δύο φακοί ήταν εξαιρετικοί στην απόδοσή τους με την Nikon Z6 και είμαι πραγματικά χαρούμενος που μπορώ πλέον να τους χρησιμοποιώ στο σύστημα Nikon Ζ.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω φακοί:

Η ποιότητα και η απόδοση των νέων φακών της Tokina (σειρές Opera και Firin) είναι πραγματικά εξαιρετική, τόσο στην χρήση τους για φωτογραφία όσο και για βίντεο.

Οι δύο αγαπημένοι μου φακοί είναι οι : 1) Tokina Opera 50mm F/1.4, όπου σε συνδυασμό με την Nikon D850 το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, και 2) Tokina Firin 20mm F/2 AF όπου λόγω μεγέθους και οπτικής απόδοσης, δημιουργεί τον τέλειο συνδυασμό για φωτογράφιση τοπίου, αστροφωτογραφίας και λήψης βίντεο με την Nikon Z 6.

Tokina Opera 50mm F1.4
Tokina Firin 20mm F2 AF
Tokina Firin 100mm F2.8 Macro
Tokina Opera 16-28mm F2.8
Tokina ATX Pro 17-35mm F4
Tokina ATX Pro 24-70mm F2.8

Τρίποδα

Για την παραγωγή χρησιμοποιήθηκαν μόνο δύο (2) τρίποδα και αυτά ήταν η επαγγελματική carbon σειρά της Slik, λόγω του συνολικά χαμηλού τους βάρους, την ικανότητα να σηκώσουν βαρύ φορτίο και την σταθερότητα τους.

Slik ProCF-834

Kυρίως όμως για την δυνατότητα να μπορούν να τοποθετηθούν πολύ χαμηλά στο έδαφος, αφού αφαιρεθεί το κάτω μέρος της κεντρικής κολώνας.

Slik ProCF-833

Πιο συγκεκριμένα, παρείχαν την δυνατότητα να τοποθετήσω πολύ βαρύ φορτίο όπως το σύστημα κίνησης 3 αξόνων μαζί με την μηχανή και τον φακό, σε σχετικά απότομη γωνία κλίσης, ενώ παρέμειναν σταθερά για χρήση σε βίντεο πραγματικού χρόνου.

Συστήματα Κίνησης, Gimbal και εξοπλισμός Timelapse

Στις περισσότερες σκηνές της τελικής έκδοσης του φιλμ, καθώς και στην πλειονότητα των σκηνών που κινηματογράφησα συνολικά για το πρότζεκτ, ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω αργή αλλά δυναμική κίνηση και για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποίησα δύο συσκευές κίνησης.

Μπορεί να ακουστεί παράξενο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποίησα τον μικρό αστροστάτη της Slik ECH-630 για την καταγραφή σκηνών με panning), με πολύ καλά αποτελέσματα!

Παρότι η κύρια χρήση του είναι να ακολουθεί τον νυχτερινό ουρανό, επιτρέποντας την λήψη μεγάλων εκθέσεων για λεπτομερή αποτύπωση του Γαλαξία ή/και νεφελωμάτων, αυτή η μικρή και πολύ φορητή συσκευή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην δημιουργία σκηνών (κυρίως timelapse) με κίνηση σε ένα άξονα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των λήψεων έγινε με το σύστημα κίνησης 3 αξόνων Lynx της Cinetics, ένα πολύ ικανό, στιβαρό, ελαφρύ και φορητό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για λήψεις βίντεο πραγματικού χρόνου όσο και για timelapse.

Παρότι το βασικό slider του συστήματος είναι μόλις 60 εκατοστά, μπορεί εύκολα να επεκταθεί στα 120 εκατοστά με τις ράγες επέκτασης, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία, ενώ παράλληλα διατηρείται η φορητότητα του συστήματος και το χαμηλό βάρος.

Τόσο στην επαγγελματική μου όσο και στην προσωπική μου δουλειά, είχα την δυνατότητα μέχρι σήμερα να χρησιμοποιήσω πολλά και διαφορετικά συστήματα κίνησης, κάθε ένα από αυτά με την δική του φιλοσοφία σχετικά με την λειτουργία και την χρήση του, και μπορώ να πω ότι το Lynx είναι το πιο φορητό και ικανό, καθώς μπορεί να κρατήσει ένα σχετικά βαρύ εξοπλισμό συγκριτικά με άλλα συστήματα 3 αξόνων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η δυνατότητα δημιουργίας δυναμικών σκηνών με κίνηση σε 3 αξονες χρησιμοποιώντας μόνο ένα τρίποδο.

Τέλος, επίσης πολύ σημαντική είναι η δυνατότητα σύνδεσης του Lynx με το Timelapse+ View, ένα εξαιρετικό εργαλείο για την δημιουργία ομαλών μεταβάσεων σε σκηνές timelapse από ημέρα σε νύχτα, το οποίο είναι ικανό να ανιχνεύει την παραμικρή αλλαγή στην φωτεινότητα και να πραγματοποιεί τις ανάλογες διορθώσεις στην έκθεση της φωτογραφίας.

Στην αρχική σκηνή του φιλμ, στο τοπίο με την ομίχλη, το φως άλλαζε συνεχώς σε όλη την διάρκεια των λήψεων, δίχως όμως να είναι εμφανές κάποιο flickering χάρη στο View.

Φίλτρα

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να δουλεύω με φίλτρα γιατί μου δίνουν την δυνατότητα να διαχειριστώ καλύτερα το διαθέσιμο φως, ή να το τροποποιήσω αναλόγως τις ανάγκες του πρότζεκτ.

Σαν φωτογράφος τοπίου χρησιμοποιώ φίλτρα Ουδέτερης Πυκνότητας (ND), Βαθμιαίας Ουδέτερης Πυκνότητας (Grad ND) και Κυκλικής Πόλωσης (Circ. Polarizer).

Γενικά όμως χρησιμοποιώ φίλτρα και στην κινηματογράφηση, καθώς τα επίπεδα του φωτός πρέπει να είναι ισορροπημένα για λήψεις βίντεο.

Μάλλον ανήκω στην παλιά σχολή, καθώς προτιμώ την χρήση πραγματικών φίλτρων έναντι της “βαριάς” επεξεργασίας έπειτα στον υπολογιστή.

Ήχος

  • Tascam DR-05X Sound Recorder
  • Rode VideoMicro

Ο ήχος στην δημιουργία ντοκιμαντέρ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς θα πρέπει να είναι φυσικός.

Χρησιμοποίησα έναν σχετικά οικονομικό καταγραφέα ήχου, τον Tascam DR-05x για την καταγραφή φυσικών ήχων από τις περιοχές της κινηματογράφησης.

Οι ήχοι της φύσης που καταγράφηκαν ήταν για περισσότερο από εικοσιτέσσερις (24) συνεχείς ώρες ώστε να αποδοθεί ρεαλιστικά ο ήχος της περιοχής αλλά και ότι πραγματικά ακουγόταν την στιγμή της κινηματογράφησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Global Ambassador των εταιρειών Tokina & Hoya, είναι επαγγελματίας φωτογράφος και βραβευμένος κινηματογραφιστής timelapse, εισηγητής σε workshop φωτογραφίας και timelapse.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Παρόλο που δεν εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα ,θα ήθελα να πω ένα μπράβο στον δημιουργό για την αξιόλογη προσπάθεια και το μοίρασμα μαζί μας του τρόπου δημιουργίας. Και για να μην παρεξηγηθώ , οι λήψεις ήταν πάρα πολύ καλές αλλά στη ροή και την εναλλαγή των σκηνών νομίζω ότι δεν υπάρχει συνοχή και ταίριασμα (σκηνοθετικά όχι τεχνικά). Μου δίνει την εντύπωση ενός slideshow, ενός timelaps με ωραία πλάνα . Παρόλα αυτά θα ξαναπώ ότι μεμονωμένα μου άρεσαν οι σκηνές και εύχομαι στο δημιουργό καλή συνέχεια και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μοιράστηκε το φιλμάκι του και το behind the scenes με όλους μας !

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!