Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντίπαρου 2019: Από τις 6 ως τις 14 Ιουλίου το μικρότερο έγκριτο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο


Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντίπαρου 2019: Από τις 6 ως τις 14 Ιουλίου το μικρότερο έγκριτο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο

Από τις 6 ως τις 14 Ιουλίου πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντίπαρου, το οποίο διοργανώνεται για έβδομη χρονιά στο μικρό νησί των Κυκλάδων.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ 2019

Για αμέτρητες χιλιετίες ζούμε και αναπτυσσόμαστε γύρω από τη θάλασσα. Καλύπτει το 71% της επιφάνειας της Γης και περιέχει το 97% του νερού της Γης. Εάν τα δάση είναι οι πνεύμονες της Γης, η θάλασσα είναι η καρδιά της.

Το 2019, το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντίπαρου καλεί φωτογράφους από όλο τον κόσμο να δείξουν το όραμά τους για τη θάλασσα. Μπορεί να είναι μια αντανάκλαση της μεγαλοπρέπειας της, του πώς σχετιζόμαστε με αυτή, ή μπορεί να είναι μια δυσάρεστη αλήθεια.

Εδώ και επτά συνεχόμενα χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντίπαρου πραγματοποιείται στο μικρό νησί της Αντιπάρου στις Κυκλάδες. Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 14 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο.

Η Αντίπαρος φημίζεται ως μια κοινότητα με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70. Το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Αντιπάρου συνεχίζει αυτή την παράδοση ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν υπόβαθρο σε ανερχόμενα ταλέντα και τη στήριξη του νησιού. Με σταθερά βήματα, το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε ένα αξιοσέβαστο διεθνές γεγονός.

Αυτό που ξεχωρίζει το Φεστιβάλ είναι κατά πρώτον το μέγεθος του. Το περιοδικό «British Journal of Photography” το έχει αποκαλέσει “το μικρότερο έγκριτο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο” και, πραγματικά, το Φεστιβάλ δέχεται μόνο 15 φωτογράφους το χρόνο. Επίσης, οι φωτογραφίες εκτίθενται σε εξωτερικό χώρο, στο πανέμορφο Κάστρο του 15ου αιώνα, το οποίο δημιουργεί μια μοναδική, μαγευτική εμπειρία, που ενισχύεται από διακριτικό φωτισμό και ζωντανή μουσική.

Η Θάλασσα, πέρα από ένα όμορφο φωτογραφικό θέμα για ένα νησί, είναι επίσης ένα θέμα που έχει μεγάλη απήχηση στις μέρες μας με την αυξανόμενη αφύπνιση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, της ρύπανσης, αλλά και την ταχεία εξαφάνιση των παραδοσιακών επαγγελματικών δραστηριοτήτων γύρω από τη θάλασσα. Με αυτό σαν γνώμονα, το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντίπαρου αναδεικνύει τα Καπετανέϊκα.

Το Καπετανέικα είναι ένας ετήσιος αγώνας παραδοσιακών ελληνικών ιστιοφόρων σκαφών (καϊκια) που πραγματοποιείται στη Νάουσα της Πάρου. Πέρα από τη νοσταλγία αλλά και τη διασκέδαση που εισπράττουν επισκέπτες και διαγωνιζόμενοι, η ρεγκάτα αυτή εφιστά την προσοχή σε μία δραστηριότητα που εξαφανίζεται ραγδαία: τους θαρραλέους Έλληνες ψαράδες που μέσα στα χρόνια έζησαν αντιμετωπίζοντας τις καιρικές συνθήκες μέσα στα μικροσκοπικά ξύλινα σκάφη τους. Τα σκάφη που – εξαιτίας της εξάντλησης των αλιευτικών αποθεμάτων και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τη βιομηχανική αλιεία – καταστρέφονται ή πωλούνται σε τουρίστες. Αυτό είναι το πλαίσιο γύρω από το οποίο συνεργάζεται το Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Αντιπάρου με τα Καπετανέικα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντίπαρου αντανακλά την ατμόσφαιρα του νησιού με ποικίλους τρόπους. Κυρίως είναι η ζεστασιά με την οποία οι επισκέπτες καλωσορίζονται στο νησί, η οποία επίσης αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο το Φεστιβάλ καλωσορίζει τους φωτογράφους και τους επισκέπτες του. Το νησί και το φεστιβάλ αναπτύσσονται, διευρύνοντας τη φήμη τους με ευγένεια και αυθεντικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!