Easy Digital Album: Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του μοναδικού ελληνικού φωτογραφικού λογισμικού για Άλμπουμ


Easy Digital Album: Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του μοναδικού ελληνικού φωτογραφικού λογισμικού για Άλμπουμ

Το Easy Digital Album (EDA) είναι ένα λογισμικό που ανήκει στην κατηγορία των απαραίτητων εργαλείων για ένα φωτογράφο γάμου και υπάρχει στην αγορά από το 2005.

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο επαγγελματικό λογισμικό για το στήσιμο ψηφιακών άλμπουμ, κάτι που είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς του φωτογράφου γάμων (και βαπτίσεων).

Τους δημιουργούς του EDA τους γνωρίζουμε πολλά χρόνια στο pttlgr. Ο Γιώργος και ο Στέλιος (Αυγερινός) είναι περίπου 20 χρόνια χρόνια στο φωτογραφικό χώρο και εκτός από επαγγελματίες φωτογράφοι είναι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι.

Καθίσαμε μαζί και μιλήσαμε λοιπόν σχετικά με το Easy Digital Album, το εξειδικευμένο επαγγελματικό λογισμικό για το στήσιμο ψηφιακών άλμπουμ (για Windows), ένα από τα λίγα του είδους και το μοναδικό επαγγελματικό λογισμικό του είδους στα ελληνικά, το οποίο είναι και ένα από τα πρώτα λογισμικά στο συγκεκριμένο είδος, παγκοσμίως.

Βαίος: Τι είναι το EDA και πότε είχαμε την πρώτη έκδοση του λογισμικού;
Το EDA (Easy Digital Album) είναι ένα πρόγραμμα για την δημιουργία ψηφιακών φωτογραφικών άλμπουμ, γάμων βαπτίσεων κλπ. Αρχικά κυκλοφόρησε το 2005 με την έκδοση 1.0.0 και από τότε συνεχίζει να εξελίσσετε έως σήμερα, με το λανσάρισμα της έκδοσης 3.5.1.

Βαίος: Ποιες είναι οι δυσκολίες για μία ελληνική εταιρεία με εξειδίκευση στο φωτογραφικό λογισμικό;
Οι δυσκολίες είναι αρκετές μια που όλη η δημιουργία του προγράμματος γίνεται από 2 άτομα. Η μικρή αγοραστική δυναμική της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί από μόνη της ένα πρόβλημα όπως και η οικονομική κρίση που οδήγησε αρκετούς φωτογράφους να καταφύγουν στην λύση των “σπασμένων” προγραμμάτων.

Βαίος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να χρησιμοποιείς ένα εξειδικευμένο λογισμικό για την δημιουργία ψηφιακών φωτογραφικών άλμπουμ;
Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ο χρόνος. Με ένα πρόγραμμα για την δημιουργία των άλμπουμ, μειώνεται πάρα πολύ ο χρόνος που χρειάζεται ο φωτογράφος για να φτιάξει το άλμπουμ. Για παράδειγμα, με το δικό μας πρόγραμμα στην τελευταία του έκδοση, υπάρχουν αρκετοί πελάτες που ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό του άλμπουμ μέσα σε 10 λεπτά.

Βαίος:  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες επιλογές λογισμικού για την δημιουργία ψηφιακών άλμπουμ, ποια είναι τα πλεονεκτήματα του EDA έναντι του ανταγωνισμού;
Φυσικά υπάρχουν και άλλα προγράμματα, είτε από νέες εταιρίες που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια, είτε από εταιρίες που υπήρχαν και εξελίσσουν τα προγράμματα τους με την πάροδο των χρόνων, όπως συμβαίνει και με το δικό μας.

Τα πλεονεκτήματα του EDA σε σχέση με τον ανταγωνισμό πιστεύουμε πως είναι αρκετά.

Πρώτο από όλα είναι η ευκολία χρήσης που το χαρακτηρίζει, από εκεί άλλωστε προέκυψε και το όνομα του.

Παράλληλα προσφέρει πληθώρα χαρακτηριστικών, όπως, μάσκες, γραφικά, φόντα, κείμενο, gradient, επικαλύψεις, που επιτρέπουν στον φωτογράφο να σχεδιάσει το άλμπουμ στο ύφος που θέλει, από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη γραφιστική, κάτι που δεν είναι δυνατό σε άλλα προγράμματα. Ο μόνος περιορισμός του είναι η φαντασία του φωτογράφου.

Η εξαγωγή των αρχείων σε PSD όπως και το ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό πρόγραμμα, αφού ο καθένας μπορεί να προσθέσει μάσκες, φόντα, γραφικά και ότι επιθυμεί εμπλουτίζοντας συνεχώς το πρόγραμμα είναι ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Και τελευταίο και σημαντικότερο είναι η τεχνική υποστήριξη που παρέχουμε στους πελάτες μας, κάτι που γνωρίζουν καλά όλοι όσοι έχουν το πρόγραμμα, από την πρώτη ακόμη έκδοσή του.

Βαίος: Ποια είναι η πιο συχνή απαίτηση των φωτογράφων για την εξέλιξη του EDA;
Μετά από τόσα χρόνια το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί αρκετά που δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απαίτηση από τους φωτογράφους. Προσπαθούμε άλλωστε να σκεφτόμαστε πριν από αυτούς τι θα χρειαστούν και να τα υλοποιούμε στην πρώτη ευκαιρία.

Βαίος: Πόσο σημαντικό θεωρούν οι Έλληνες φωτογράφοι την ύπαρξη του λογισμικού που χρησιμοποιούν στην ελληνική γλώσσα;
Για το Ελληνικό κοινό, το περιβάλλον εργασίας στα Ελληνικά είναι πολύ σημαντικό και είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα που κάνει ακόμη πιο εύκολη την εκμάθηση και χρήση του προγράμματος.

Βαίος: Πόσες αναβαθμίσεις μπορούμε να περιμένουμε ανά έτος για το EDA; Διατίθενται δωρεάν στους υπάρχοντες πελάτες;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός.
Οι αναβαθμίσεις γίνονται όταν προστεθούν νέα χαρακτηριστικά ή εντοπιστούν σφάλματα σε λειτουργίες του προγράμματος.

Στην παρούσα έκδοση 3.5 έχουν γίνει ήδη από την ημέρα που κυκλοφόρησε 3 αναβαθμίσεις με τελευταία την μεγαλύτερη 3.5.1 με περισσότερα χαρακτηριστικά, τα οποία προστέθηκαν μετά από την παρουσίαση του προγράμματος και τις προτάσεις των φωτογράφων στην φετινή Photovision. Οι αναβαθμίσεις είναι δωρεάν για τους πρώτους 3 μήνες. Όλοι οι υπάρχοντες πελάτες απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στις αναβαθμίσεις, όπου υπάρχει χρέωση.

Βαίος: Θα δούμε το EDA σε έκδοση για MacOS υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;
Είναι ένα πλάνο που έχουμε αρχίζει να επεξεργαζόμαστε, ωστόσο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρόνο, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν κατά την ανάπτυξη σε μια τελείως διαφορετική πλατφόρμα.

Βαίος: Σκέφτεστε στο μέλλον ένα συνδρομητικό μοντέλο για το EDA στα πρότυπα της Adobe και άλλων εταιρειών;
Όχι δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο.

Βαίος: Να αναμένουμε από την AvbPhotoworld κάποιο άλλο λογισμικό στον τομέα της φωτογραφίας;
Σίγουρα ναι, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να αποκαλύψουμε περισσότερες πληροφορίες στην παρούσα φάση.

Το Easy Digital Album θα το βρείτε εδώ.

Ο Γιώργος και ο Στέλιος διοργανώνουν και φωτογραφικά workshops σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δείτε που θα βρίσκονται φέτος εδώ.

*Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στο λογισμικό είναι του Βασίλη Δημάκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Easy Digital Album EDA
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!