FaceApp: Κατηγορείται ότι αποτελεί κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τι απαντάνε οι δημιουργοί του


FaceApp: Κατηγορείται ότι αποτελεί κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τι απαντάνε οι δημιουργοί του

Σχεδόν κάθε μερικούς μήνες έχουμε μία εφαρμογή για smartphone που γίνεται viral και σπεύδουν πάρα πολλοί να την χρησιμοποιήσουν.

Η εφαρμογή FaceApp για iOS και Android είναι στην επικαιρότητα και σίγουρα θα έχετε δει στο Facebook τις φωτογραφίες – πορτραίτα των φίλων σας, στις οποίες φαίνονται σε πολύ μεγάλη ηλικία, γερασμένοι.

Όλες τις εφαρμογές όταν τις κάνουμε εγκατάσταση στο smartphone μας ζητάνε πρόσβαση σε ορισμένα πράγματα, όπως στη χρήση του Bluetooth, ή στην χρήση της κάμερας.

Με την εφαρμογή FaceApp όμως τα πράγματα φαίνονται λίγο πιο απαιτητικά.

Συγκεκριμένα η εφαρμογή ζητάει να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες που έχουμε βγάλει (κάτι όμως που κάνουν και πολλές άλλες φωτογραφικές εφαρμογές).

Μετά την απότομη δημοτικότητα που απέκτησε η εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες (η οποία υπάρχει από το 2017 παρέχοντας διάφορα φίλτρα για να δει κάποιος τον εαυτό του ή οποιοδήποτε άλλο με μαλλιά ή χωρίς, με άλλο χρώμα μαλλιών ή ματιών και πολλά άλλα), υπήρξαν αρκετοί που εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση της εφαρμογής σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Οι ανησυχίες, τουλάχιστον για όσους είναι στις Η.Π.Α., έγιναν εντονότερες όταν έγινε γνωστό ότι η εφαρμογή είναι ρωσικής προέλευσης, ειδικά μετά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τις έρευνες για εμπλοκή της Ρωσίας στο τελικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα στις Η.Π.Α. η εφαρμογή έγινε αντικείμενο έρευνας των αρχών για να διαπιστωθεί αν δίνεται σε ξένα κράτη πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών.

Η απάντηση του CEO της εφαρμογής  Yaroslav Goncharov στον The Guardian ήταν ότι η εφαρμογή δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια κανενός κράτους ή την ιδιωτικότητα των χρηστών, καθώς στους server της εταιρείας ανεβαίνει μόνο η φωτογραφία που έχει επιλέξει ο χρήστης. Επιπλέον δήλωσε ότι τα δεδομένα δεν μεταφέρονται σε server της Ρωσίας αλλά σε server των Amazon και Google, όπου η εφαρμογή χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να κάνει την επεξεργασία της φωτογραφίας και να δώσει το τελικό αποτέλεσμα. Ο Goncharov υποστηρίζει ότι οι φωτογραφίες σβήνονται από τους server μέσα σε 48 ώρες.

Εσείς χρησιμοποιήσατε την εφαρμογή FaceApp; Πως σας ακούγονται οι ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικότητας; Δίνετε σημασία ή πιστεύετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάτι;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Android Apps Faceapp iOS Apps
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!