Facebook: Ανακοίνωση για την λογοκρισία που έκανε σε εικόνες φωτορεπόρτερ!


Facebook: Ανακοίνωση για την λογοκρισία που έκανε σε εικόνες φωτορεπόρτερ!

Πανίσχυρες έχουν γίνει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Internet και μπορούν να διαχειρίζονται μέσα από τις πλατφόρμες τους την ροή ειδήσεων.

Πρόσφατα είδαμε την εξοργιστική και απαράδεκτη κίνηση από το Facebook, το οποίο χωρίς να έχει καμία δικαιολογία κατέβασε post (μεταξύ αυτών του Μάριου Λώλου, της Τατιάνας Μπόλαρη, του Λευτέρη Παρτσάλη κ.α.) και μπλόκαρε προφίλ φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, γιατί ανέβασαν εικόνες από την κάλυψη πορείας για το θέμα του Δ.Κουφοντίνα. Τα post επανήλθαν ώρες αργότερα αν και όπως φαίνεται χωρίς να ξεμπλοκαριστούν όλοι οι λογαριασμοί των φωτορεπόρτερ.

Οι φωτογραφίες που ανέβηκαν ήταν όπως πάντα με την επεξηγηματική λεζάντα του γεγονότος που απεικόνιζαν και όπως είναι φυσικό χωρίς κάποια τοποθέτηση του φωτογράφου για το θέμα, δηλαδή με άλλα λόγια ήταν απλά φωτογραφίες κάλυψης ενός γεγονότος, όπως χιλιάδες εικόνες που κάνουν οι φωτορεπόρτερ και αναρτούν στα κοινωνικά τους δίκτυα.

Η αντίδραση των φωτορεπόρτερ και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ήταν ηχηρή και έφτασε σε όλο το ελληνικό Internet καταγγέλλοντας την λογοκρισία. Η απαράδεκτη κίνηση του Facebook ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων απλών πολιτών και φορέων και φυσικά προβλημάτισε πάρα πολύ σχετικά με την λειτουργία των κοινωνικών δικτύων και την δύναμη που πλέον έχουν στα χέρια τους.

Και αυτό γιατί πλέον, σύμφωνα και με έρευνα του Reuters Institute για το 2020, το 92% των πολιτών επιλέγει για την ενημέρωση του το Internet, και το 71% τα social media.

Φυσικά το θέμα πήρε άμεσα και πολιτικές διαστάσεις με την αντίδραση των κομμάτων όπως του Κ.Κ.Ε και του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Το Facebook φαίνεται ότι έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα και σε αυτή αναφέρει στην ουσία ότι “ενδέχεται να συμβούν λάθη και περιεχόμενο που δεν παραβιάζει τις πολιτικές του Facebook να αφαιρεθεί, όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις στην προκειμένη“.

Η ανακοίνωση αναλυτικά.

Η ”17 Νοέμβρη” και η ηγεσία της, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κουφοντίνα, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες του Facebook, καθώς παραβιάζουν τις πολιτικές του σχετικά με τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις. Ως συνέπεια αυτού, και όταν λαμβάνεται σχετική γνώση, αποκλείεται επίσης περιεχόμενο που επιδοκιμάζει ή υποστηρίζει τον κ. Κουφοντίνα και τις ενέργειές του. Το περιεχόμενο, το οποίο αναφέρεται ουδέτερα στον κ. Κουφοντίνα ή στην απεργία πείνας του ή στις διαμαρτυρίες που σχετίζονται με την απεργία πείνας του, δεν παραβιάζει μεμονωμένα τις εν λόγω πολιτικές.

Το Facebook προσδιορίζει ως παραβιάσεις των πολιτικών του, άτομα και οργανισμούς με βάση τη συμπεριφορά τους και το εάν εμπλέκονται, υποστηρίζουν ή παρέχουν σημαντική υποστήριξη σε σκόπιμες και προγραμματισμένες πράξεις βίας με σκοπό να εξαναγκάσουν, να εκφοβίσουν και / ή να επηρεάσουν έναν άμαχο πληθυσμό, μία κυβέρνηση ή έναν διεθνή οργανισμό προκειμένου να επιτευχθεί ένας πολιτικός, θρησκευτικός ή ιδεολογικός στόχος. Ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι ιδεολογικά αγνωστικός και μέχρι σήμερα έχει εντοπιστεί ένα ευρύ φάσμα ομάδων ως τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση τη συμπεριφορά τους.

Η πολιτική του Facebook για τα Επικίνδυνα Ατομα και Οργανώσεις βρίσκεται εδώ.

Το Facebook χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αναφορών χρηστών και τεχνολογίας για τον εντοπισμό περιεχομένου που παραβιάζει τις πολιτικές του. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν ως αποτέλεσμα να εντοπίζεται ακατάλληλο περιεχόμενο σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, πριν ακόμη οι χρήστες χρειαστεί να κάνουν κάποια σχετική αναφορά. Συχνά η ακρίβεια των συστημάτων του Facebook είναι μεγαλύτερη από αυτή των αναφορών που λαμβάνει από τους χρήστες. Δεν λαμβάνονται μέτρα εναντίον περιεχομένου βασιζόμενο σε μαζικές αναφορές. Ακόμη και μία μοναδική αναφορά είναι αρκετή για να αποκλειστεί μέρος περιεχομένου, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι παραβιάζει τις πολιτικές του.

Το Facebook, επίσης, κάνει χρήση ενός συνδυασμού τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού για να εξεταστεί το περιεχόμενο που αναγνωρίζεται ως παραβίαση των πολιτικών του. Παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς στους οποίους είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχεται το περιεχόμενο από ανθρώπινο παράγοντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται ανθρώπινη τεχνογνωσία για να προσδιοριστεί εάν το περιεχόμενο προβαίνει σε παραβιάσεις -όπως, για παράδειγμα, σε περιστατικά που η λήψη αποφάσεων είναι περίπλοκη και το ευρύτερο πλαίσιο κοινοποίησής του είναι μέγιστης σημασίας ή όταν η λήψη της απόφασης κρίνεται οριακά.

Το Facebook απασχολεί 15.000 επιμελητές περιεχομένου που εδρεύουν σε περιοχές σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, εργάζονται 24 ώρες την ημέρα / 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν γρήγορα οι αναφορές, σε περισσότερες από 50 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτής της διαδικασίας ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για συστήματα, περιστασιακά ενδέχεται να συμβούν λάθη και περιεχόμενο που δεν παραβιάζει τις πολιτικές του Facebook να αφαιρεθεί, όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις στην προκειμένη. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει δημιουργηθεί μία διαδικασία προσφυγής, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να απευθυνθούν στο Facebook, όταν πιστεύουν ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, έτσι ώστε το περιεχόμενο να επανεξεταστεί.

Το Facebook ανά τρίμηνο κοινοποιεί δημοσίως το σύνολο του περιεχομένου που αφαιρέθηκε, τον αριθμό του περιεχομένου για το οποίο έχουν υποβληθεί ενστάσεις και το ποσοστό των ενστάσεων που είναι επιτυχείς στον παρακάτω σύνδεσμο: Αναφορά Εφαρμογής των Προτύπων Κοινότητας».

Φυσικά το θέμα που έχει παρουσιαστεί είναι πολύ σημαντικό και μεγάλης σημασίας.

Οι πρακτικές των εταιρειών πίσω από τα κοινωνικά δίκτυα σε τόσο σημαντικά θέματα πρέπει να αλλάξουν.

Δεν είναι το ίδιο να κατεβάζεις κατά λάθος το post ενός απλού ανθρώπου ή το post ενός φωτορεπόρτερ που μεταφέρει πληροφορίες για τα γεγονότα, καθώς στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για την ενημέρωση της κοινωνίας σε σημαντικά θέματα.

Το Facebook είναι υποχρεωμένο, αντί να βγάζει ανακοινώσεις τύπου συγνώμη κάναμε λάθος και να προσπαθεί να δικαιολογηθεί, να επανεξετάσει την λειτουργία των ελέγχων που γίνονται και να βεβαιωθεί ότι δεν λογοκρίνει “κατά λάθος”.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Facebook Photojournalism

Πηγή:

efsyn
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!