Ιστορική στιγμή: Οι πρώτες επίσημες εικόνες από το James Webb Space Telescope είναι γεγονός!


Ιστορική στιγμή: Οι πρώτες επίσημες εικόνες από το James Webb Space Telescope είναι γεγονός!

Η NASA με ένα επίσημο live stream, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από το James Webb Space Telescope.

Η ομάδα της αποστολής του James Webb, αποκαλύπτει τις πολυαναμενόμενες πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο. Τα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν είναι τα εξής:

  • Carina Nebula (Νεφέλωμα της Τρόπιδος)
  • Το φάσμα του πλανήτη WASP-96b
  • Southern Ring Nebula (Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα)
  • Stephan’s Quintet: Μια γαλαξιακή ομάδα αποτελούμενη από 5 γαλαξίες
  • SMACS 0723: Γιγάντια σμήνη γαλαξιών (η πρώτη υπέρυθρη εικόνα από το βαθύ διάστημα, για την οποία σας είχαμε ενημερώσει πρόσφατα. Μπορείτε να διαβάσετε για αυτήν εδώ)

Carina Nebula

Το Carina Nebula (Νεφέλωμα της Τρόπιδος), είναι μια γιγάντια “μήτρα” αστέρων σε απόσταση περίπου 7.600 ετών φωτός από εμάς. Η εντυπωσιακή λήψη που έγινε σε υπέρυθρο φως από την Near-Infrared Camera (NIRCam) του τηλεσκοπίου, απεικονίζει ένα τμήμα του νεφελώματος με ονομασία NGC 3324, στο οποίο γεννιούνται νέα άστρα. Μιλάμε για μια τεράστια έκταση σκόνης και αερίων.

Οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί του νεφελώματος δημιουργούνται από τους αστρικούς ανέμους των νεογέννητων άστρων. Αυτή η φάση της αστρογένεσης, κρατάει μόλις 50-100 χιλιάδες χρόνια, ελάχιστο χρόνο σε σχέση με την διάρκεια ζωής ενός αστέρα (Για παράδειγμα, η ηλικία του ήλιου μας είναι περίπου 4.5 δισεκατομμύρια έτη, και η εκτιμώμενη συνολική διάρκεια ζωής του, είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια χρόνια).

Το φάσμα του πλανήτη WASP-96b

Ένα από τα πράγματα που κάνει το James Webb, είναι να λαμβάνει το φως από μακρινά αντικείμενα, (όπως του αέριου γίγαντα εξωπλανήτη WASP-96b), να το αναλύει, και στη συνέχεια να αποκαλύπτει τη δομή και τα υλικά του αντικειμένου από τα οποία αποτελείται, μέσω της φασματοσκοπίας. Το Webb απέδειξε την πρωτοφανή ικανότητά του να αναλύει την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη που απέχει περίπου 1.150 έτη φωτός από τη Γη. Με τις συνδυασμένες δυνάμεις του καθρέφτη 270 τετραγωνικών ποδιών, των φασματογράφων ακριβείας, και των ευαίσθητων ανιχνευτών, αποκάλυψε σαφείς ενδείξεις ύπαρξης νερού, ομίχλης και συννέφων, που μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι δεν υπήρχαν εκεί.

Southern Ring Nebula

Το Southern Ring Nebula (Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα) με κωδική ονομασία NGC 3132, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.500 ετών φωτός από τη Γη. Αυτή η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο κοντινό υπέρυθρο φως. Στο κέντρο του, βρίσκεται ένα αστέρι το οποίο στέλνει τεράστιες μάζες αερίου και σκόνης για χιλιάδες χρόνια προς όλες τις κατευθύνσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι αυτό το αστέρι είναι καλυμμένο με σκόνη. Ένα δεύτερο αντικείμενο όμως βρίσκεται στο κέντρο, που είναι μόλις ορατό, και είναι ο λευκός νάνος του αστέρα που δημιούργησε το νεφέλωμα, ο οποίος έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον οκτώ στρώματα αερίου και σκόνης εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Όμως το James Webb τραβάει φωτογραφίες όχι μόνο στο κοντινό, αλλά και στο μέσο υπέρυθρο φως. Δείτε μία ακόμα εντυπωσιακή λήψη του Southern Ring Nebula στο μέσο υπέρυθρο φως:

Παρατηρείτε τις διαφορές; Στο μέσο υπέρυθρο φως διακρίνεται πολύ πιο καθαρά ο λευκός νάνος (στα αριστερά στο κέντρο) που είναι η πηγή του νεφελώματος. (Ο οποίος έχει χρωματιστεί κατά την διαδικασία απεικόνισης και επεξεργασίας, για αυτό και φαίνεται σε θερμό χρώμα). Στο μέσο υπέρυθρο φως, δηλαδή σε πιο χαμηλές συχνότητες, μπορούμε να δούμε πολύ πιο καθαρά τις πυκνές εκτάσεις σκόνης γύρω από το λευκό νάνο, αλλά και σε όλο το νεφέλωμα. Τα 2 άστρα στο κέντρο βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ασυμμετρίες στο νεφέλωμα, σαν να περιστρέφεται. Για αυτό δημιουργούνται αυτά τα σχήματα στο νεφέλωμα.

Stephan’s Quintet

Το Stephan’s Quintet είναι ομάδα πέντε γαλαξιών στον αστερισμό Πήγασος. Ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο αστρονόμο Εντουάρ Στεφάν το 1877 στο Αστεροσκοπείο της Μασσαλίας. Οι 5 γαλαξίες είναι οι εξής: Ο NGC 7319 (επάνω), ο NGC 7320 (αριστερά), οι NGC 7318b και NGC 318a (στο κέντρο), και ο NGC 7317 (κάτω). Είναι η μεγαλύτερη εικόνα του Webb μέχρι σήμερα, και περιέχει πάνω από 150 εκατομμύρια pixel. Είναι μια σύνθεση από σχεδόν 1.000 διαφορετικά αρχεία εικόνων. Οι πληροφορίες από το Webb παρέχουν νέες ιδέες για το πώς οι γαλαξιακές αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδήγησαν την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν.

Το Webb δείχνει νέες λεπτομέρειες σε αυτήν την ομάδα γαλαξιών. Σπινθηροβόλα σμήνη εκατομμυρίων νεαρών αστεριών, και περιοχές με εκρήξεις από τη γέννηση φρέσκων αστεριών, κοσμούν την εικόνα. Διακρίνονται εντυπωσιακές ουρές αερίου, σκόνης και αστεριών από τους γαλαξίες, λόγω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το Webb καταγράφει τα τεράστια κρουστικά κύματα από την σύγκρουση και συγχώνευση των 2 γαλαξιών NGC 318a και NGC 7318B στο κέντρο. Ο γαλαξίας NGC 7320 βρίσκεται 40 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, ενώ οι άλλοι τέσσερις γαλαξίες (NGC 7317, NGC 7318A, NGC 7318B και NGC 7319) απέχουν περίπου 290 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

SMACS 0723

Αυτή είναι η πρώτη υπέρυθρη εικόνα του διαστήματος, η οποία είναι η εικόνα που καταγράφει το βαθύ διάστημα πιο μακριά από ποτέ. Η εικόνα αποτυπώνει το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε πρόσφατο άρθρο εδώ.

Πώς σας φάνηκαν οι φωτογραφίες; Εμάς μας εντυπωσίασαν. Σκεφτείτε ότι αυτές οι εικόνες, και οι επιστημονικές αποκαλύψεις που τις συνοδεύουν, τις πραγματοποίησε το James Webb σε περίοδο μόνο μίας εβδομάδας στην πρώτη φάση της λειτουργίας του. Φανταστείτε τις συναρπαστικές εικόνες και τις σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις που μπορεί να μας χαρίσει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

James Webb Nasa
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!