Δωρεάν εργαλείο AI επαναφέρει τις παλιές σας φωτογραφίες σε δευτερόλεπτα!


Δωρεάν εργαλείο AI επαναφέρει τις παλιές σας φωτογραφίες σε δευτερόλεπτα!

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ονομάζεται GFP-GAN (Generative Facial Prior-Generative Adversarial Network), επαναφέρει τις παλιές και κατεστραμμένες φωτογραφίες σας με εντυπωσιακή ταχύτητα και ακρίβεια.

Πολύς κόσμος έχει αρχείο με παλιές φωτογραφίες από γονείς και παππούδες που έχουν δει καλύτερες μέρες. Στην πάροδο του χρόνου πολλές από αυτές καταστρέφονται, ειδικά αν δεν υπάρχει μέριμνα για την προστασία τους. Με το νέο αυτό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ονομάζεται GFP-GAN (Generative Facial Prior-Generative Adversarial Network), μπορείτε να πάρετε αυτές τις παλιές, γρατσουνισμένες, τσαλακωμένες και σκισμένες φωτογραφίες, και να τις επαναφέρετε χωρίς να έχετε γνώσεις Photoshop.

Με απλά λόγια, όταν προσθέτετε την εικόνα σας στο GFP-GAN, δημιουργείται απλώς μια εικασία του προσώπου του ατόμου από τη φωτογραφία. Δηλαδή το πρόγραμμα προσπαθεί να μαντέψει με ακρίβεια το πώς θα φαίνεται το πρόσωπο αυτό καθαρό, χωρίς τη ζημιά που έχει υποστεί η φωτογραφία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα πρόσωπα φαίνονται πολύ κοντά στην αρχική εικόνα. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης το GFP-GAN, προσπαθεί να καταλάβει τι υπάρχει στη φωτογραφία και στη συνέχεια προσθέτει pixel ή συμπληρώνει τα κενά που δημιουργούνται από τη φθορά. Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια μοντέλα, το GFP-GAN εστιάζει σε σημαντικά χαρακτηριστικά του προσώπου όπως τα μάτια και το στόμα.

Τέλος, γίνεται σύγκριση της εικόνας που προκύπτει με την πρωτότυπη για να δούμε αν εξακολουθεί να υπάρχει ακρίβεια στο ίδιο άτομο και στις δυο. Οι συμβατικές μέθοδοι αποκατάστασης εικόνων χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία για την αναδημιουργία κατεστραμμένων ή θολών εικόνων και τη δημιουργία νέων. Ωστόσο, αυτό συχνά οδηγεί σε εικόνες χαμηλής ποιότητας. Για αυτό το λόγο, το GFP-GAN χρησιμοποιεί μια έκδοση ενός υπάρχοντος μοντέλου (StyleGAN-2 της NVIDIA) για να εφαρμόσει επεξεργασία σε πολλαπλά στάδια κατά τη διαδικασία δημιουργίας μιας εικόνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομοιότητα των ανθρώπων στις φωτογραφίες παραμένει διατηρημένη. Δείτε ένα παράδειγμα όπου το GFP-GAN έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, αναδεικνύοντας τις λεπτομέρειες των ατόμων στη φωτογραφία:

Ωστόσο, στο παραπάνω παράδειγμα έχουμε φωτογραφία που δεν έχει υποστεί φθορά μεγάλης κλίμακας. Στο GFP-GAN υπάρχουν και αδυναμίες. Οι εικόνες που προκύπτουν μπορεί να μην είναι πολύ ευκρινείς μερικές φορές, ή να φαίνονται αφύσικες. Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή αλλαγή στα χαρακτηριστικά του προσώπου σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα το μέγεθος της φθοράς που έχει υποστεί η φωτογραφία. Ο Louis Bouchard ο οποίος ειδικεύεται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, παίρνει ως παράδειγμα την αναδημιουργία μίας κατεστραμμένης φωτογραφίας του παππού μας, και αναφέρει το εξής:

Η εικόνα θα μοιάζει ακριβώς με τον παππού μας αν είμαστε αρκετά τυχεροί, αλλά μπορεί επίσης να μοιάζει με έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο.

Στο παρακάτω βίντεο ο Louis δείχνει περισσότερα παραδείγματα από το GFP-GAN:

Ενώ τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα εγγυημένο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτό. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το GFP-GAN, θα το βρείτε στο GitHub εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI vintage

Πηγή:

Engadget
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!