Το Γερμανικό Βραβείο Ειρήνης για τη Φωτογραφία δόθηκε στον Νιγηριάνο φωτογράφο Emeke Obanor!


Το Γερμανικό Βραβείο Ειρήνης για τη Φωτογραφία δόθηκε στον Νιγηριάνο φωτογράφο Emeke Obanor!

Και όμως υπάρχει βραβείο German Peace Prize for Photography, το οποίο απονεμήθηκε για το 2021 στον Νιγηριανό φωτογράφο Emeke Obanor.

Το «Γερμανικό Βραβείο Ειρήνης για τη Φωτογραφία» ξεκίνησε και απονέμεται σε συνεργασία με τον Δήμο Osnabrück και το Felix Schoeller Group.

Το βραβείο τιμά έργα που ερμηνεύουν εννοιολογικά το θέμα της «Ειρήνης» μέσω του μέσου της φωτογραφίας. Εδώ, ο όρος ειρήνη μπορεί να ερμηνευτεί ευρέως. Για παράδειγμα, μπορεί να εκφράζει την ειρήνη μεταξύ των λαών, την ειρηνική συνύπαρξη σε μια χώρα ή μια οικογένεια ή την εσωτερική ειρήνη των ατόμων. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το φωτογραφικό είδος. Οι φωτογραφίες που υποβάλλονται θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι, για παράδειγμα, δημοσιογραφικά έργα ή πορτρέτα, τοπία, αρχιτεκτονική ή ελεύθερη/εννοιολογική φωτογραφία. Η αξία του χρηματικού βραβείου είναι 10.000 €.

Για το 2021 είχαμε 400 συμμετοχές που στάλθηκαν από 95 χώρες από όλο τον κόσμο. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στον Νιγηριανό φωτογράφο Emeke Obanor για το έργο του “Heroes“. Στο έργο του “Heroes”, ο φωτογράφος παρουσιάζει κορίτσια που είχαν απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην ελευθερία.

Με αυτό το εξαιρετικό έργο, ο Emeke Obanor μας δείχνει όχι μόνο τις ελπιδοφόρες ηρωίδες του, αλλά και την πορεία τους προς ένα αυτοπροσδιορισμένο μέλλον με ειρήνη. Οι Heroes είναι μια δυνατή και εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών που αντιπροσωπεύει το Γερμανικό Βραβείο Ειρήνης για τη Φωτογραφία με έναν υπέροχο και εντυπωσιακό τρόπο

σχολιάζει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Michael Dannemann για την απόφαση της κριτικής επιτροπής.

Η αίρεση Μπόκο Χαράμ είναι μια τρομοκρατική ομάδα που δραστηριοποιείται στη Νιγηρία. Εκτός από πολλές άλλες θηριωδίες που έχει διαπράξει, η οργάνωση έχει απαγάγει πολλά κορίτσια, μικρά και μεγάλα. Ενώ ήταν σε αιχμαλωσία, τα απαχθέντα κορίτσια αναγκάστηκαν να περνούν καθημερινά αρκετές ώρες σε εκπαιδευτικές συνεδρίες για να τα ριζοσπαστικοποιήσουν ενάντια στη δυτική εκπαίδευση. Παρά την έντονη ριζοσπαστικοποίηση που δόθηκε στις νεαρές κοπέλες, πολλές από αυτές εξακολουθούν να δείχνουν κουράγιο και θέλουν να συνεχίσουν τη δυτική εκπαίδευση μετά την ανάκτηση της ελευθερίας τους.

Ορισμένα κορίτσια κέρδισαν την ελευθερία όταν δεν κατάφεραν να πυροδοτήσουν τις βόμβες που ήταν δεμένες στη μέση τους, ενώ μερικές απέκτησαν την ελευθερία μετά από στρατιωτικές επιδρομές στα στρατόπεδα τους.

Μια ομάδα κοριτσιών επέμεινε μπροστά στον τρόμο, την οικονομική δυσπραγία, τον ισλαμικό εξτρεμισμό, την πολιτισμική μεροληψία για το φύλο, και τόλμησε να επιστρέψει στο σχολείο και να μορφωθεί μέσα σε μία ζοφερή πραγματικότητα.

Η Shirin Abedi, που γεννήθηκε στην Τεχεράνη, κέρδισε τον τίτλο στην κατηγορία “Καλύτερο έργο από έναν αναδυόμενο φωτογράφο με το έργο της “May I Have This Dance?”

Η φωτογράφος, η οποία γεννήθηκε στο Ιράν το 1996 και μετανάστευσε στη Γερμανία σε ηλικία επτά ετών, αφιερώνει την ποιητική σειρά εικόνων της “May I Have This Dance?” στην ιρανική σκηνή μπαλέτου, η οποία υπερασπίζεται την αυτοδιάθεση, την ελευθερία και την ισότητα – σε μια χώρα όπου, σύμφωνα με το ιρανικό δίκαιο, η ανηθικότητα και η πορνεία είναι συνέπεια του αισθησιακού χορού. Ενώ η κατάργηση του μπαλέτου κατά τη διάρκεια της επανάστασης συμβόλιζε την ανεξαρτησία από τη Δύση, σήμερα ο χορός αντιπροσωπεύει τη λαχτάρα μιας γενιάς για τη δυτική ελευθερία.

Το βραβείο «Καλύτερο Έργο Αναδυόμενου Φωτογράφου» δίνεται, μαζί με 2.500 ευρώ, σε νέα φωτογραφικά ταλέντα που σπουδάζουν ή βοηθούν στη φωτογραφία. Τα έργα που υποβάλλονται σε αυτήν την κατηγορία δεν έχουν καθορισμένο θέμα.

Μερικοί από τους φιναλίστ για το 2021 είναι ο Ιρανός φωτογράφος Ako Salemi για το Afghanistan: The Color Awakens, για τον αγώνα των γυναικών για ελευθερία στη χώρα, ο Ισπανός φωτογράφος Antonio Aragon Renuncio για το I Wanna Be Messi, σχετικά με ένα κέντρο για παιδιά με αναπηρία στο Τόγκο, ο Ιρανός φωτογράφος Hamed Sodachi για το Sunrise, που εξετάζει τον ανθρώπινο αγώνα μεταξύ πολέμου και ειρήνης.

Ako Salemi, Afghanistan: The Color Awakens
Antonio Aragon Renuncio, I Wanna Be Messi
Το ποδόσφαιρο δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι μια παγκόσμια γλώσσα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη γλώσσα ή τη θρησκεία τους. Στο Τόγκο υπάρχει ένα κέντρο για παιδιά με αναπηρία που παρέχει εξειδικευμένη προσοχή για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στην Αφρική, τα παιδιά με αναπηρία έχουν υψηλό κίνδυνο κακοποίησης και παραμέλησης. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αναπηρίες οφείλονται σε θεϊκή τιμωρία. Οι ανήλικοι με τέτοια προβλήματα γνωστοί «φίδια» καθώς βρίσκονται στο έδαφος θεωρούνται «δαίμονες» και πνίγονται στο ποτάμι σε τελετουργίες «για να φύγει το φίδι». Εν τω μεταξύ, για αυτά τα παιδιά στο Don Orione Center όλα έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Είναι όλοι Μέσι. Το ποδόσφαιρο φέρνει ειρήνη στις ψυχές τους και ελευθερία για το μυαλό τους … Είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι. Κάθε παιδί ονειρεύεται να γίνει το νέο αστέρι του «όμορφου παιχνιδιού» αναζητώντας τον επόμενο στόχο του…
Hamed Sodachi, Sunrise

Ανάμεσα στους φιναλίστ και ο Γερμανός φωτογράφος Reto Klar για το Life between Home and Hell: Refugees in Camp Moria on Lesbos (Ζωή μεταξύ σπιτιού και κόλασης: Πρόσφυγες στο στρατόπεδο Μόρια στη Λέσβο). Ο φωτογράφος ζήτησε από τους πρόσφυγες να του δείξουν την τελευταία φωτογραφία στο κινητό τους από ευτυχισμένες μέρες στην πατρίδα τους. Στη συνέχεια φωτογράφισε αυτή τη φωτογραφία στο χέρι του ιδιοκτήτη. Ως αντίθετη εικόνα, έβγαλε μια τρέχουσα φωτογραφία των προσφύγων στην τρέχουσα κατάστασή τους στο στρατόπεδο και φωτογράφησε πώς ζούσαν.

Με τη σειρά ήθελα να δείξω ότι οι πρόσφυγες είχαν ζωή πριν φύγουν και είναι άνθρωποι όπως εμείς. Ελπίζω να καταφέρω να τους δώσω λίγη αξιοπρέπεια με αυτή τη σειρά φωτογραφιών.

Στις 3 Οκτωβρίου 2021, η έκθεση “Νικητές & Υποψήφιοι 2021” θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Kulturgeschichtliches, Osnabrück. Τα έργα των νικητών και των υποψηφίων και στις δύο κατηγορίες θα εκτίθενται εκεί μέχρι τις 6 Μαρτίου 2022. Όλα τα έργα τυπώθηκαν σε υψηλής ποιότητας ψηφιακά χαρτιά εκτύπωσης CAPTURE X από τον όμιλο Felix Schoeller.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Contests
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!