Hasselblad: Γιορτάζει τα 50 χρόνια από τότε που οι μηχανές της πήγαν στη Σελήνη


Hasselblad: Γιορτάζει τα 50 χρόνια από τότε που οι μηχανές της πήγαν στη Σελήνη

Πλησιάζουμε στην επέτειο των 50 χρόνων από τις 20 Ιουλίου του 1969, όταν ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη.

Ο Neil Armstrong, Διοικητής της αποστολής της NASA Apollo 11, στις 05:56 πάτησε το πόδι του στον δορυφόρο της Γης, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος. Στην σεληνικακή βόλτα τον ακολούθησε ο Buzz Aldrin.

Για τις λήψεις τους η NASA τους είχε προμηθεύσει με δύο μηχανές της Hasselblad, με την οποία είχε στενή συνεργασία πολλά χρόνια, από το 1962 και το πρόγραμμα Mercury.

Η Σουηδική εταιρεία εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου για την σημαντική αυτή επέτειο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Δελτίο Τύπου των ημερών της προσεδάφισης στην Σελήνη από την αποστολή Apollo 11.

Στο Δελτίο Τύπου μαθαίνουμε αρκετά για την ιστορία της Hasselblad και πως έφτασε να έχει μηχανές της στη Σελήνη.

Αρχικά ο κυβερνήτης και ο πιλότος Walter “Wally” Schirra είχε ήδη μία Hasselblad 500C. Γνωρίζοντας την υψηλή ποιότητα της φωτογραφικής μηχανής, ο Schirra πρότεινε στη NASA να χρησιμοποιήσει τη Hasselblad για να φωτογραφίσει το διάστημα, καθώς η μέχρι τότε κάμερα που είχε χρησιμοποιήσει η διαστημική υπηρεσία είχε δώσει απογοητευτικά αποτελέσματα.

Αφού αγοράστηκαν μερικές Hasselblad 500C, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μείωσης του βάρους τους, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του δερμάτινου καλύμματος, του βοηθητικού κλείστρου, του καθρέφτη και του εικονοσκοπίου. Ένα νέο film magazine κατασκευάστηκε για να επιτρέψει 70 στάσεις αντί για το συνηθισμένο αριθμό των 12. Τέλος, χρησιμοποιήθηκε μια ματ μαύρη εξωτερική βαφή για την ελαχιστοποίηση των αντανακλάσεων.

Η “μεταλλαγμένη” Hasselblad θα βρεθεί στην αποστολή Mercury 8 (MA-8) τον Οκτώβριο του 1962. Οι επιτυχημένες εικόνες υψηλής ποιότητας που συγκέντρωσε ο Schirra στις έξι περιστροφές του γύρω από τη γη πυροδότησαν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Hasselblad και μια μακρά , στενή και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος και της σουηδικής εταιρείας παραγωγής φωτογραφικών μηχανών.

Θεωρείται ότι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη σχέση των δύο οργανισμών είναι η προσεδάφιση του Apollo 11 και η εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας.

Στην Σελήνη βρέθηκε μία φωτογραφική μηχανή Hasselblad 500EL Data Camera (HDC), εξοπλισμένη με φακό Zeiss Biogon 60mm ƒ / 5,6 με πολωτικό φίλτρο και film magazine 70mm που περιείχε ειδικά διαμορφωμένο film της Kodak, επιτρέποντας 200 καρέ ανά magazine.

Μια δεύτερη Hasselblad 500EL Electric Camera (HEC) με φακό Zeiss Planar 80mm ƒ / 2,8 χρησιμοποιήθηκε για να κάνει λήψεις μέσα την Σεληνάκατο Eagle στην επιφάνεια της Σελήνης.

Εγκατεστημένη στην HDC ήταν μια πλάκα Réseau, η οποία θα βοηθούσε τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις αποστάσεις μεταξύ των αντικειμένων που θα απεικονίζοταν στις φωτογραφίες.

Η HDC σχεδιάστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες της σεληνιακής επιφάνειας και ήταν βαμμένη ασημί, ως ένας τρόπος σταθεροποίησης της κάμερας όταν κινείται μεταξύ θερμοκρασιών που κυμαίνονται από -65 ° C έως πάνω από 120 °.

Ο Armstrong πραγματοποίησε όλες τις λήψεις στην επιφάνεια της Σελήνης με την HDC προσαρμοσμένη στη στολή του, στο ύψος του στήθους.

Αφού οι δύο αστροναύτες κράτησαν τα φιλμ που τραβήχτηκαν, άφησαν τις δύο μηχανές με τους φακούς και τα αξεσουάρ τους, στην επιφάνεια της Σελήνης, για να πάρουν μαζί τους πετρώματα και να διατηρήσουν το κατάλληλο βάρος για την επιστροφή στη Γη.

Οι επόμενες πέντε αποστολές του Apollo θα επαναλάβουν αυτή την πρακτική, με αποτέλεσμα συνολικά 12 σώματα κάμερας Hasselblad με φακούς να εξακολουθούν να παραμένουν στη Σελήνη.

Μπορείτε να διαβάσετε το original Δελτίο Τύπου της 8η Σεπτεμβρίου 1969 εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!