Πώς άραγε μπορεί ένας αλγόριθμος που χαρτογραφεί άστρα να εντοπίσει φάλαινες-καρχαρίες; (βίντεο)


Πώς άραγε μπορεί ένας αλγόριθμος που χαρτογραφεί άστρα να εντοπίσει φάλαινες-καρχαρίες; (βίντεο)

Ένας αλγόριθμος που αρχικά αναπτύχθηκε για τη χαρτογράφηση των άστρων, χρησιμοποιείται επίσης για τον εντοπισμό φαλαινώνκαρχαριών!

Πριν από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble το 1990, οι αστρονόμοι χρειάζονταν έναν τρόπο για να συγκρίνουν και να αντιστοιχίσουν τους σχηματισμούς των άστρων.

Το 1986, ο καθηγητής Φυσικής Edward J. Groth επινόησε έναν αλγόριθμο αντιστοίχισης προτύπων για να βοηθήσει στη χαρτογράφηση των γαλαξιών.

Ο αλγόριθμος λειτουργεί δημιουργώντας ένα τρίγωνο μεταξύ κάθε πιθανής τριπλέτας αστεριών σε μια εικόνα και στη συνέχεια συγκρίνει τις μετρήσεις αυτών των τριγώνων με εκείνες άλλων εικόνων, ώστε να εντοπίσει τυχόν αντιστοιχίες.

Έτσι λοιπόν, οι φαλαινοκαρχαρίες έχουν χαρακτηριστικές κηλίδες στην πλάτη τους, μοιάζουν πολύ με τα αστέρια στον ουρανό. Αυτές οι κηλίδες είναι τόσο μοναδικές για κάθε καρχαρία όσο μοναδικό είναι το δακτυλικό αποτύπωμα για έναν άνθρωπο.

Για λόγους διατήρησης του είδους, είναι απαραίτητο για τους θαλάσσιους βιολόγους να μπορούν να παρακολουθούν τους καρχαρίες και να καθορίζουν τις συνήθειες και τις θέσεις τους.

Βέβαια, η εξέταση και η αντιστοίχιση φωτογραφιών των φαλαινοκαρχαριών με το χέρι ήταν μια κουραστική και χρονοβόρα υπόθεση. Το γεγονός αυτό γέννησε την ανάγκη εύρεσης ενός άλλο τρόπου που θα βοηθούσε τους βιολόγους να κάνουν την αντιστοίχιση.

Ο Jason Holmberg, ένας προγραμματιστής λογισμικού από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, έτυχε να συναντήσει έναν φαλαινοκαρχαρία κατά τη διάρκεια κατάδυσης στην Ερυθρά Θάλασσα, το 2002.

Ο Holmberg άρχισε να αναζητά τρόπους βελτίωσης των μεθόδων παρακολούθησης των απειλούμενων ειδών, όντας εντυπωσιασμένος από την πρότερη εμπειρία του με τον φαλαινοκαρχαρία.

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι σημαντική υπήρξε η βοήθεια του αστροφυσικού Zaven Arzoumanian του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard, ο οποίος είχε την ιδέα να εφαρμόσει μια παραλλαγή του αλγορίθμου του Groth. Το ίδιο ισχύει και για τον θαλάσσιο βιολόγο Brad Norman, από τον μη κερδοσκοπικού οργανισμού ECOCEAN με έδρα την Αυστραλία.

Η συνεργασία αυτών με τον Holmberg, οδήγησαν στην τροποποίηση του αλγόριθμου του Groth για την αντιστοίχιση των μοτίβων κηλίδων στο δέρμα των φαλαινοκαρχαριών.

Καταληκτικά, να σημειώσουμε πως η ιδέα λειτούργησε και το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε από θαλάσσιους βιολόγους και περιβαλλοντολόγους σε ολόκληρο τον πλανήτη για την καταγραφή δεκάδων χιλιάδων φαλαινοκαρχαριών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έκτοτε έχει αναπτυχθεί και σε άλλα είδη απειλούμενων καρχαριών και όχι μόνο.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Hubble NASA

Πηγή:

PetaPixel
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!