Δείτε πώς λειτουργεί το πολωμένο φως, και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ιδιαίτερα φωτογραφικά εφέ!


Δείτε πώς λειτουργεί το πολωμένο φως, και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ιδιαίτερα φωτογραφικά εφέ!

Ο Nick Lucid από το The Science Asylum, μας δείχνει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φίλτρα πόλωσης για να δούμε πράγματα αόρατα με γυμνό μάτι.

Τα πολωτικά φίλτρα (polarizing), είναι ένα πολύ σημαντικό αξεσουάρ που χρησιμοποιούν κυρίως οι φωτογράφοι τοπίων, αλλά και φωτογράφοι σε άλλες κατηγορίες, ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλουν να επιτύχουν. Όλοι σχεδόν έχουμε κάποιο πολωτικό φίλτρο ως φωτογράφοι. Τι ακριβώς είναι όμως το πολωμένο φως και οι ιδιότητές του;

Στο παραπάνω βίντεο, ο Nick Lucid από το The Science Asylum, ρίχνει μια πιο βαθιά ματιά στην πόλωση του φωτός, εξηγώντας πώς λειτουργεί, και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μαζί με πολωτικά φίλτρα, για να δούμε πράγματα που διαφορετικά θα ήταν αόρατα με γυμνό μάτι. Στην ουσία, όπως αναφέρει και ο Lucid, το φως ουσιαστικά κινείται και αναπηδά προς όλες τις κατευθύνσεις από την πηγή του. Το πολωμένο φως είναι μέρος αυτού του φωτός που κινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ένα πολωτικό φίλτρο, μας επιτρέπει να βλέπουμε αυτό το φως να ταξιδεύει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και μπορούμε να προσαρμόσουμε την κατεύθυνση περιστρέφοντας το, όπως κάνουμε και στη φωτογραφία τοπίου με τα circular polarizing φίλτρα. Αυτό, μας επιτρέπει να αφαιρούμε κάποια πράγματα στις εικόνες μας όπως ανεπιθύμητες αντανακλάσεις από γυάλινες επιφάνειες, ή αντανακλάσεις και γυαλάδα του νερού σε ένα τοπίο, ακόμη και τις αντανακλάσεις του φωτεινού ουρανού από ένα πράσινο τοπίο στο έδαφος. Έτσι, μπορούμε να πετύχουμε βαθύτερα, πιο κορεσμένα χρώματα, και εμφάνιση περισσότερων λεπτομερειών με την εξάλειψη αντανακλάσεων.

Ο Lucid το πάει ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντάς μας τον τρόπο που μπορούμε να δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες της πόλωσης του φωτός, σε συνδυασμό με πολωτικά φίλτρα. Μας εξηγεί ότι αυτός είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα περισσότερα μεταβλητά φίλτρα ND (variable ND, φίλτρα μεταβλητής ουδέτερης πυκνότητας). Στο βίντεο, ο Lucid μας κάνει μια επίδειξη, ως προς τη λειτουργία των περισσοτέρων μεταβλητών φίλτρων ND. Ουσιαστικά έχουμε δύο πολωτές, που λειτουργούν ο ένας εναντίον του άλλου, προκειμένου να σκουρύνουν την εικόνα σε κάποιο βαθμό.

Ωστόσο, η διασταυρούμενη πόλωση προσφέρει και κάποια άλλα κρυφά οφέλη. Μας επιτρέπει να βλέπουμε πράγματα που διαφορετικά θα ήταν αόρατα με γυμνό μάτι. Όπως για παράδειγμα οι εσωτερικές δομές του γυαλιού και των διάφανων πλαστικών. Είναι ένα εντυπωσιακό εφέ που μπορεί όχι μόνο να έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετική φωτογραφία, αλλά και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα για τη μηχανική και την εσωτερική δομή διαφορετικών υλικών και τεχνικών κατασκευής.

Μπορείτε αν θέλετε, να δείτε περισσότερα από τον Nick Lucid στο κανάλι του The Science Asylum εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Circular Polarizer Filters

Πηγή:

Diyphotography
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!