Και όμως αυτές οι εντυπωσιακές εικόνες έχουν γίνει με smartphone των 250 ευρώ!


Και όμως αυτές οι εντυπωσιακές εικόνες έχουν γίνει με smartphone των 250 ευρώ!

Μιλάμε συνεχώς για τις κάμερες των smartphones και τις δυνατότητες τους αλλά δεν βλέπουμε συχνά φωτογραφίες που να αποδεικνύουν την εξέλιξη τους.

Και όχι μόνο αυτό αλλά συνήθως επικεντρωνόμαστε στις κορυφαίες συσκευές των κατασκευαστών με τιμή από 800 μέχρι 1.500 ευρώ, την τιμή για μία μεσαίου επιπέδου DSLR ή mirrorless ή μία premium compact κάμερας.

Πόσο όμως έχουν εξελιχτεί οι κάμερες των smartphones και γιατί πλέον ικανοποιούν τον μέσο χρήση, έχοντας ισοπεδώσει την αγορά των ψηφιακών compact καμερών μπορεί να αιτιολογηθεί από την απόδοση των καμερών smartphone που δεν κοστίζουν πολύ.

Ο Mihail Minkov είναι ένας φωτογράφος, ο οποίος φωτογραφίζει με Full Frame mirrorless κάμερες της Sony, κυρίως αστροφωτογραφίες και εικόνες του νυχτερινού ουρανού.

Πρόσφατα ο Mihail φωτογράφισε με το smartphone Redmi Note 9 Pro (θυγατρική της Xiaomi), με τιμή 200 με 250 ευρώ στην ελληνική αγορά και δημιούργησε μερικές εντυπωσιακές εικόνες, που πριν μερικά χρόνια είμαστε σίγουροι ότι δεν πιστεύαμε ότι έχουν βγει με κινητό.

Ο φωτογράφος στη δεύτερη φωτογραφία αναφέρει ότι έχει χρησιμοποιήσει μία συσκευή  star tracker για την φωτογράφιση του ουρανού, ώστε να μην βγαίνει η κίνηση των αστεριών, ενώ η εικόνα αποτελείται από stacking 5 λήψεων για μείωση του θορύβου και 2 κάθετων πανοραμικών λήψεων για τα ηλιοτρόπια. Η επεξεργασία έχει γίνει στο Photoshop.

Φυσικά μιλάμε για εικόνες που έχουν δημοσιευτεί στο Instagram και στην οθόνη φαίνονται εντυπωσιακές, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε την απόδοση σε εκτύπωση.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές τα τελευταίας γενιάς smartphones αν γνωρίζεις τις φωτογραφικές τεχνικές και ξέρεις τι κάνεις μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά.

Ποια είναι η άποψη σας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

6 σχόλια

  • #
    1

    Νομίζω ότι είμαστε υπερβολικοί. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μεν με ένα κινητό, αλλά… και με κάμποσα ακόμα καλούδια και τεχνικές (5 φωτογραφίες για τη μείωση του θορύβου).

    Ουσιαστικά δεν μου λένε κάτι όλα αυτά. Χωράει πολλή συζήτηση. Προσπαθούμε να γενικεύσουμε μία πετυχημένη προσπάθεια, για να βγάλουμε συμπέρασμα τραβηγμένο από τα μαλλιά.

    • #
      1

      τίποτα δεν γενικεύουμε και τίποτα δεν τραβάμε από τα μαλλιά…όπως πάντα επισημάνουμε πόσο έχει εξελιχθεί η τεχνολογία στις κάμερες των smartphones…όποιος δεν το βλέπει μου θυμίζει αυτούς που το 2000-2005 λέγανε σιγά τις ψηφιακές και το φιλμ δεν θα ξεπεραστεί ποτέ…

      επιπλέον πολλές εικόνες, ακόμα και με κανονικές κάμερες είναι θέμα τεχνικής και του να ξέρεις τι κάνεις και τι θα χρησιμοποιήσεις…αυτό είναι γενικό και δεν αφορά μόνο τα smartphones…

  • #
    1

    1. Είδα τις φωτογραφίες στο PC. Σίγουρα είναι καλά για κινητό. Αλλά παρόλη την επεξεργασία που έχει γίνει, δεν συγκρίνεται το αποτέλεσμα με αυτό μίας κροπ μηχανής. Αν σκεφτούμε ότι έγινε δυσανάλογα πολύ δουλειά για να επιτευχθεί (+επιπλέον χρήματα για star tracker, λογισμικό), δεν αξίζει ο κόπος.

    2. Δεν συγκρίνουμε εδώ δύο διαφορετικές τεχνολογίες (φιλμ vs ψηφιακές), αλλά ουσιαστικά δύο διαφορετικά μεγέθη αισθητήρων (αφήνουμε στην άκρη τους φακούς). Τη δεδομένη χρονική στιγμή και οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή ένας μεγαλύτερος αισθητήρας θα έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας από έναν μικρότερο. Τα κινητά έχουν ΠΟΛΥ μικρότερο αισθητήρα…

    3. Αν προκύπτει κάποιο ερώτημα είναι: τελικά ποιοι θα επικρατήσουν: οι μεγαλύτεροι ή οι μικρότεροι αισθητήρες (βλ. κινητά); Παλιά νόμιζα κι εγώ ότι θα επικρατήσουν οι μικροί. Είναι η “λογική εξέλιξη” της τεχνολογίας: όγκος και βάρος θα μειώνονται και οι επιδόσεις θα αυξάνονται. Αυτήν τη στιγμή όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι’ αυτό.

    • #
      1

      το star tracker είναι κάτι που θα το χρησιμοποιήσεις και με κάμερα…

      δεν συγκρίνουμε γενικά, η συζήτηση είναι ότι εδώ και καιρό τα smartphone μπορούν, αν ξέρεις τι κάνεις, να δώσουν δυνατές εικόνες. επιπλέον μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έχουν εξελιχτεί πάρα πολύ.

      όσο για τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις η αλήθεια είναι ότι το μικρό έχει ήδη επικρατήσει, παράδειγμα τα smartphones απέναντι στις compact κάμερες. Φυσικά το μεγάλο δεν θα πάψει να υπάρχει αλλά θα είναι εκεί για πιο επαγγελματικές εφαρμογές.

  • #
    1

    Αυτοί που πήραν το άρθρο από εδώ και το ανέβασαν στο FB έγραψαν ότι τράβηξε την φωτογραφία με ένα παμφθηνο κινητό. Άλλο αυτό και άλλο ένα Note 9 με ανάλυση 48mp. Και τελικά προκύπτει μια πολύ μεγάλη και δυνατή επεξεργασία οπως αναφέρεις κάτι που παρέλειψαν να πουν όταν αναδημοσιευσαν το άρθρο.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!