Το James Webb αποθηκεύει τις φωτογραφίες του σε ένα δίσκο SSD μόλις 68GB!


Το James Webb αποθηκεύει τις φωτογραφίες του σε ένα δίσκο SSD μόλις 68GB!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb τραβάει φωτογραφίες του σύμπαντος σε αξιοσημείωτη ανάλυση, αλλά έχει χώρο αποθήκευσης μόνο 68GB.

Το James Webb μπορεί να καταγράφει δεκάδες φορές μεγαλύτερη ποσότητα δεδομένων από ότι το Hubble ημερησίως (57 GB έναντι 1-2 GB σε σχέση με το Hubble). Δεδομένου ότι στο James Webb έχει τοποθετηθεί ένας SSD δίσκος χωρητικότητας 68 GB, εύλογα αναρωτήθηκαν πολλοί γιατί τοποθετήθηκε ένας τόσο μικρής χωρητικότητας σκληρός δίσκος, από την στιγμή που το τηλεσκόπιο μπορεί να καταγράφει πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων καθημερινά.

Σύμφωνα με το IEEE Spectrum, ο χώρος αυτός είναι αρκετός για να διαχειριστεί εικόνες που καταγράφει το JWST σε μία ημέρα, αλλά όχι πολύ περισσότερο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η NASA επέλεξε τη συγκεκριμένη λύση. Αρχικά, το JWST βρίσκεται ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη, όπου βομβαρδίζεται από ακτινοβολία. Επίσης, λειτουργεί σε θερμοκρασία μικρότερη από 50 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Έτσι, ο SSD, όπως και όλα τα άλλα μέρη του τηλεσκοπίου, πρέπει να είναι ανθεκτικά στην ακτινοβολία και να επιβιώσουν από μια εξαντλητική διαδικασία πιστοποίησης.

Το τηλεσκόπιο James Webb με όλα τα κάτοπτρα “ξεδιπλωμένα”. Πηγή: NASA/Desiree Stover

Ο δίσκος του μπορεί να γεμίσει σε μόλις 120 λεπτά μέσω του υποσυστήματος εντολών και χειρισμού δεδομένων (ICDH) 48 Mbps του τηλεσκοπίου. Το Webb, μπορεί να μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη με ταχύτητα 28 Mbps μέσω μιας σύνδεσης 25,9 Ghz Ka-band με το Deep Space Network.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ συλλέγει πολύ περισσότερα δεδομένα από ό,τι το Hubble, μπορεί να μεταφέρει αυτά τα δεδομένα πίσω στη Γη σε περίπου 4,5 ώρες. Άρα, υπάρχει ανάγκη αποθήκευσης των εικόνων που έχει καταγράψει μόνο σε μία ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να μένουν αποθηκευμένες περαιτέρω στο ίδιο το τηλεσκόπιο. Αφού τα δεδομένα μεταφερθούν από το τηλεσκόπιο στους υπολογιστές πίσω στη Γη, στη συνέχεια γίνεται διαγραφή από τον σκληρό δίσκο του Webb για να επαναληφθεί αυτή η διαδικασία την επόμενη μέρα.

Το Carina Nebula όπως το φωτογράφισε το James Webb. Πηγή: NASA, ESA, CSA, STScI

To αν τελικά το Webb μπορεί να φτάσει κοντά στη διάρκεια λειτουργίας του Hubble, το οποίο εξακολουθεί να είναι λειτουργικό μετά από 32 χρόνια, μένει να το δούμε στο μέλλον. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του Webb, διαπίστωσε ότι το τηλεσκόπιο έχει απόδοση η οποία ξεπερνάει τις προσδοκίες τους, και ενώ δεν έχουν αναφέρει ότι μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια λειτουργίας, η ομάδα φαίνεται πεπεισμένη ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!