Λογισμικό επιτρέπει την διόρθωση των παραμορφωμένων προσώπων στις άκρες του κάδρου σε ευρυγώνιες λήψεις


Λογισμικό επιτρέπει την διόρθωση των παραμορφωμένων προσώπων στις άκρες του κάδρου σε ευρυγώνιες λήψεις

Οι κατασκευαστές των περισσότερων smartphones έχουν ξεκινήσει να βάζουν κάμερες με πολύ πιο ευρυγώνιους φακούς, ειδικά στις selfie κάμερες.

Ο στόχος είναι να είναι πιο εύκολη η λήψη ομαδικών selfies και να καταγράφεται περισσότερο θέμα.

Το πρόβλημα όμως με τους πολύ ευρυγώνιους φακούς είναι ότι στις άκρες της φωτογραφίες τα αντικείμενα παραμορφώνονται οπτικά, κάτι που δεν είναι καθόλου καλό, ειδικά στην αποτύπωση προσώπων.

Φυσικά και εδώ τη λύση έρχεται να δώσει το λογισμικό και η εργασία με τίτλο “Distortion-Free Wide-Angle Portraits on Camera Phones” (Ευρυγώνιες Λήψεις πορτραίτων χωρίς παραμόρφωση σε κινητά τηλέφωνα με κάμερα).

Οι ερευνητές της Google και του MIT με επικεφαλής τον YiChang Shih δημιούργησαν έναν νέο αλγόριθμο ο οποίος επιτρέπει την λήψη ευρυγώνιων φωτογραφιών με πρόσωπα, χωρίς να υπάρχει παραμόρφωση.

(α) Μια ομαδική selfie που τραβήχτηκε από ένα smartphone με κάμερα με φακό με ευρυγώνιο κάδρο στις 97 °. Η προοπτική προβολή καθιστά αφύσικη εμφάνιση στα πρόσωπα στην περιφέρεια. (β) Ο αλγόριθμος μας, επαναφέρει όλα τα στρεβλή σχήματα και διατηρεί το φόντο ανεπηρέαστο.

Ο αλγόριθμος επεμβαίνει μόνο όταν εντοπίσει πρόσωπα χωρίς να επηρεάζει τα μέρη της φωτογραφίας που δεν υπάρχουν πρόσωπα και λειτουργεί με επιτυχία για κάμερες με φακούς με κάδρο από 70 μέχρι 120 μοίρες. Έτσι διορθώνει τις παραμορφώσεις στα πρόσωπα χωρίς να παραμορφώνει κτίρια και αντικείμενα στο φόντο. Η διαδικασία είναι αυτόματη και γίνεται άμεσα.

Επιπλέον λειτουργεί με επιτυχία σε χαμηλό φωτισμό, σε πλαϊνές λήψεις ή σε πορτραίτα ανθρώπων με γυαλιά ή καπέλο, στα οποία το πρόσωπο δεν φαίνεται καλά.

Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!