Η MIRI Camera του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb είναι επιτέλους έτοιμη!


Η MIRI Camera του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb είναι επιτέλους έτοιμη!

Η NASA ανακοίνωσε ότι το Mid-Infrared ή MIRI, το δεύτερο από τα τέσσερα κύρια επιστημονικά όργανα του James Webb, έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του και είναι έτοιμο για παρατηρήσεις στο σύμπαν.

Δεδομένου ότι τα οπτικά μέρη και τα όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ολοκλήρωσαν την ευθυγράμμιση τους νωρίτερα μέσα στο έτος, η ομάδα προχώρησε στους 17 διαφορετικούς τρόπους οργάνων που έπρεπε να ελεγχθούν πριν την επίσημη έναρξη των επιστημονικών παρατηρήσεών του τηλεσκοπίου. Στις 30 Ιουνίου, η τελευταία λειτουργία του MIRI, η δυνατότητα απεικόνισης “coronagraph”, έχει ελεγχθεί.

Το coronagraph, είναι ένα τηλεσκοπικό εξάρτημα που περιλαμβάνεται στο MIRI (Mid-Infrared instrument). Έχει σχεδιαστεί για να αποκλείει το άμεσο φως από ένα αστέρι, ώστε τα κοντινά αντικείμενα, τα οποία διαφορετικά θα ήταν κρυμμένα από το έντονο φως του αστεριού, να μπορούν να παρατηρηθούν. Το MIRI, είναι ένα από τα κύρια όργανα απεικόνισης του τηλεσκοπίου και παρέχει εικόνες σημαντικά υψηλότερης ανάλυσης του σύμπαντος από τα προηγούμενα τηλεσκόπια. Για να λειτουργήσει όμως σωστά, χρειάζεται ψύξη σε θερμοκρασία -266 βαθμούς Κελσίου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού μιας αντηλιακής ασπίδας, που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις, και ενός ηλεκτρικού ψύκτη.

Για να συλλάβει το υπέρυθρο φως, το MIRI πρέπει να είναι εξαιρετικά κρύο. Όλα τα ουράνια αντικείμενα που θα παρατηρήσει το James Webb εκπέμπουν υπέρυθρο φως, αλλά το ίδιο κάνουν και άλλα θερμά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και του υλικού του ίδιου του Webb. Για την καταστολή αυτών των εκπομπών για πιο καθαρές φωτογραφίες, το MIRI πρέπει να είναι ακόμα πιο κρύο από τα αντικείμενα που σκοπεύει να παρατηρήσει. Η NASA λέει ότι αυτές οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν στο MIRI να παρέχει εικόνες και φάσματα μεσαίου υπερύθρου με έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό ευκρίνειας και ευαισθησίας.

Οι μηχανικοί πραγματοποιούν μια επιθεώρηση του οργάνου μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb στο Κέντρο Διαστημικών πτήσεων Goddard της NASA. Πηγή: NASA

Η Gillian Wright, κεντρική ερευνήτρια του MIRI στο Τεχνολογικό Κέντρο Αστρονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ο George Rieke, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του MIRI στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αναφέρουν:

Είμαστε ενθουσιασμένοι που το MIRI είναι πλέον ένα λειτουργικό, υπερσύγχρονο όργανο με αποδόσεις καλύτερες από το αναμενόμενο. Η πολυεθνική μας ομάδα έχει κάνει μια φανταστική δουλειά ετοιμάζοντας το MIRI μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Τώρα γιορτάζουμε όλους τους ανθρώπους, τους επιστήμονες, τους μηχανικούς, τους διευθυντές, τις εθνικές υπηρεσίες, την ESA και τη NASA, που έχουν κάνει αυτό το όργανο πραγματικότητα, καθώς το MIRI αρχίζει να εξερευνά το υπέρυθρο σύμπαν σε βάθος και με τρόπους που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ πριν.

Η NASA έχει προγραμματίσει να κυκλοφορήσει τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb στις 12 Ιουλίου. Εκτός από το ότι θα είναι το πρώτο δημόσιο παράδειγμα των δυνατοτήτων του τηλεσκοπίου, τουλάχιστον μία από τις φωτογραφίες που θα αποκαλυφθούν, θα απεικονίζει κάτι που βρίσκεται στο πιο μακρινό μέρος του σύμπαντος που έχει κοιτάξει ποτέ η ανθρωπότητα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το James Webb και την προγραμματισμένη εκδήλωση εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!