Αυτή η πολυφασματική κάμερα τηλεφώνου αποκαλύπτει τι υπάρχει κάτω από κάθε πίνακα!


Αυτή η πολυφασματική κάμερα τηλεφώνου αποκαλύπτει τι υπάρχει κάτω από κάθε πίνακα!

Ο Sean Billups χρησιμοποιώντας ένα παλιό τηλέφωνο Google Pixel 3a και ένα 3D εκτυπωμένο εξάρτημα, δημιούργησε μια πολυφασματική κάμερα, ένα εργαλείο για την επιθεώρηση πινάκων.

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) και η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR), μπορούν κυριολεκτικά και μεταφορικά να μας δείξουν τον κόσμο με ένα εντελώς διαφορετικό φως. Μία από τις κοινές χρήσεις τους είναι να εξετάζουν τα έργα ζωγραφικής για επιθεώρηση γνησιότητας ή ζημιάς. Ο Sean Billups έφτιαξε το δικό του εργαλείο για την επιθεώρηση πινάκων.

Χρησιμοποιώντας ένα παλιό τηλέφωνο Google Pixel 3a, ένα απλό 3D εκτυπωμένο εξάρτημα και με πολλή υπομονή, δημιούργησε μια πολυφασματική κάμερα τηλεφώνου. Στρίβοντας απλά μια ροδέλα, αποκαλύπτει τα μυστικά κάθε πίνακα. Για να φτιάξει αυτήν την πολυφασματική κάμερα, ο Sean χρειάστηκε πρώτα να αφαιρέσει το φίλτρο υπερύθρων, κάτι που σύμφωνα με τον Sean, χρειάστηκε πολλές δοκιμές και λάθη προτού καταλάβει πώς να το κάνει με επιτυχία. Ο Sean αναφέρει:

Για την κάμερα του Pixel 3a, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω ένα νυστέρι για να διαχωρίσω τον αισθητήρα από το περίβλημα του φακού, αλλά αυτό κατέληξε να σπάσει μερικές πολύ μικροσκοπικές συνδέσεις συγκόλλησης που συνδέονται με τον μηχανισμό αυτόματης εστίασης στο περίβλημα του φακού. Όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα αν δεν υπήρχε η αυτόματη εστίαση.

Στη συνέχεια προσπάθησε να κολλήσει αυτές τις σπασμένες συνδέσεις, αλλά χωρίς επιτυχία. Σε μια άλλη προσπάθεια χρησιμοποίησε την θερμαινόμενη επιφάνεια εκτύπωσης ενός 3D εκτυπωτή, για να μαλακώσει η κόλλα γύρω από τον φακό. Ο Sean άφησε το τηλέφωνο εκεί για 15 λεπτά στους 60 βαθμούς Κελσίου, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια μικρή πένσα για να στρίψει και να αφαιρέσει τον φακό. Αυτό του έδωσε πρόσβαση στο φίλτρο υπερύθρων, το οποίο είναι κολλημένο σε ένα τετράγωνο πλαίσιο ακριβώς πάνω από τον αισθητήρα. Στη συνέχεια όμως, κόλλησε ένα μικρό τμήμα του ABS νήματος του 3D εκτυπωτή στο φίλτρο για να το βγάλει, αλλά κατέληξε να σπάσει. Ωστόσο, μετά κατάφερε να το σώσει.

Αφού αφαίρεσα προσεκτικά το υπόλοιπο σπασμένο φίλτρο υπερύθρων, μπόρεσα να στρίψω τον φακό πίσω στη θέση του, και να επαναφέρω την κάμερα στο τηλέφωνο χωρίς πρόβλημα.

Ο Sean κατάφερε τελικά να αφαιρέσει με ασφάλεια το ενσωματωμένο φίλτρο υπερύθρων από το τηλέφωνο, και περιγράφει τη μέθοδο σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε το ίδιο:

Με τη χρήση θερμαινόμενης επιφάνειας ενός 3D εκτυπωτή στους 60 βαθμούς Κελσίου, μαλακώνει η κόλλα που συγκρατεί τον φακό στη θέση του. Μετά από περίπου 15-20 λεπτά, έστριψα προσεκτικά και αργά τον φακό με μια μικρή πένσα μέχρι να βγει. Για να αφαιρέσω το φίλτρο, χρησιμοποίησα μια μικρή ποσότητα κόλλας (super glue ή εποξειδική ταχείας πήξης) στο άκρο ενός μικρού τμήματος από το νήμα του 3D εκτυπωτή. Κολλάω αυτό το κομμάτι πάνω στο ίδιο το φίλτρο, το αφήνω να κολλήσει καλά, μετά επανατοποθετώ την κάμερα στην επιφάνεια του εκτυπωτή, και τραβώ το φίλτρο προς τα έξω.

Όταν τροποποίησε την κάμερα του Pixel, ο Sean εκτύπωσε μέσω 3D εκτυπωτή, τη ροδέλα των φίλτρων που συνδέεται με την κάμερα του τηλεφώνου. Σχεδιάστηκε για να στεγάζει τέσσερα φίλτρα, τα οποία επιτρέπουν έως και επτά τύπους “τεχνικής” απεικόνισης όταν συνδυάζονται: Ορατό φως, φως πυρκαγιάς, φθορισμός υπεριώδους ακτινοβολίας, ανακλαστική υπεριώδης ακτινοβολία, ανακλαστική υπέρυθρη ακτινοβολία, φθορισμός υπερύθρων, και πολωμένο φως.

Αυτό το πρότζεκτ του Sean, κέρδισε το βραβείο Hack a Day Prize 2022. Δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει πώς λειτουργεί η κάμερα, αποκαλύπτοντας κάποιες λεπτομέρειες σε ένα πίνακα ελαιογραφίας.

Υπάρχουν τόσα πολλά να αποκαλυφθούν με αυτή τη μέθοδο, ακόμα και αν είναι μόνο το χρώμα βαφής. Για παράδειγμα, το χρώμα λευκού τιτανίου και το λευκό του μολύβδου, δύο χρωστικές που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, φαίνονται πανομοιότυπα στο ορατό φως. Αλλά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όταν τα κοιτάς μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Ομοίως, κατά την παρατήρηση ενός πίνακα ζωγραφικής σε υπέρυθρη ακτινοβολία (IR), μπορείτε να αποκαλύψετε τα εσωτερικά στρώματα της ζωγραφικής στον πίνακα, αν οι χρωστικές που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι διαφανείς στο υπέρυθρο φως.

Αυτό, αποκαλύπτει αν υπήρχε ένα πρόχειρο σκίτσο κάτω από τον πίνακα, ή ακόμα και έναν εντελώς διαφορετικό πίνακα κάτω από το έργο τέχνης που παρατηρείτε. Μπορεί επίσης να αποκαλύψει διορθώσεις που έγιναν κατά την δημιουργία του πίνακα, και να σας αποκαλύψει περισσότερα για τα υλικά και την εποχή που δημιουργήθηκε.

Ο Sean λέει ότι ήδη διερευνά τι άλλο θα μπορούσε να προσθέσει στο πρότζεκτ αυτό, για να το βελτιώσει περαιτέρω. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για αυτό εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Diyphotography
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!