Το Juno της NASA προσφέρει την πρώτη τρισδιάστατη άποψη της περίπλοκης ατμόσφαιρας του Δία και αποκαλύπτει στοιχεία για την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα


Το Juno της NASA προσφέρει την πρώτη τρισδιάστατη άποψη της περίπλοκης ατμόσφαιρας του Δία και αποκαλύπτει στοιχεία για την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα

Η αποστολή Juno της NASA στον Δία παρήγαγε νέες εικόνες του γίγαντα, παρέχοντας νέες λεπτομέρειες της ατμόσφαιρας του πλανήτη και αποκαλύπτοντας νέα δεδομένα σχετικά με τη διάσημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία.

Το Juno εισήλθε στην τροχιά του Δία το 2016. Κατά τη διάρκεια καθενός από τα 37 περάσματα του διαστημικού σκάφους στον πλανήτη μέχρι σήμερα, εξειδικευμένα όργανα αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για τον πλανήτη.

Αυτές οι νέες παρατηρήσεις από το Juno ανοίγουν ένα πλήθος από νέες πληροφορίες σχετικά με τα αινιγματικά παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά του Δία. Κάθε εργασία ρίχνει φως σε διαφορετικές πτυχές των ατμοσφαιρικών διεργασιών του πλανήτη – ένα θαυμάσιο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι επιστημονικές μας ομάδες, διεθνώς ποικιλόμορφες, ενισχύουν την κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος.

δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Στην αρχική εικόνα του άρθρου έχουμε τον Δία και βλέπουμε το «καιρικό στρώμα» που σχηματίζεται από σύννεφα. Αυτή η σύνθετη εικόνα δείχνει όψεις του Δία σε υπέρυθρο και ορατό φως (από αριστερά προς τα δεξιά) που λαμβάνονται από το τηλεσκόπιο Gemini North και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, αντίστοιχα (Credits: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/NASA/ESA, M.H. Wong and I. de Pater (UC Berkeley) et al).

Το όργανο MWR (microwave radiometer) του Juno επιτρέπει στους επιστήμονες να κοιτάζουν κάτω από τις κορυφές των νεφών του Δία και να διερευνούν τη δομή των πολυάριθμων καταιγίδων. Η πιο διάσημη από αυτές τις καταιγίδες είναι ο εμβληματικός αντικυκλώνας γνωστός ως Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Ευρύτερη από τη Γη, αυτή η κατακόκκινη δίνη έχει ιντριγκάρει τους επιστήμονες από την ανακάλυψή της σχεδόν πριν από δύο αιώνες.

Αυτή η εικόνα συνδυάζει μια εικόνα του Δία από το όργανο JunoCam στο διαστημόπλοιο Juno της NASA με μια σύνθετη εικόνα της Γης για να απεικονίσει το μέγεθος και το βάθος της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας του Δία.
Credits: JunoCam Image data: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; JunoCam Image processing by Kevin M. Gill (CC BY); Earth Image: NASA

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι αυτές οι καταιγίδες είναι πολύ ψηλότερες από το αναμενόμενο, με ορισμένες να εκτείνονται 100 χιλιόμετρα κάτω από τις κορυφές των σύννεφων και άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας, να εκτείνονται σε πάνω από 350 χιλιόμετρα. Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι οι δίνες καλύπτουν περιοχές πέρα ​​από εκείνες όπου το νερό συμπυκνώνεται και σχηματίζονται σύννεφα, κάτω από το βάθος όπου το φως του ήλιου θερμαίνει την ατμόσφαιρα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

NASA

Πηγή:

NASA
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!