H NASA εξηγεί πως το Perseverance έβγαλε την ιστορική Selfie με το Ingenuity και μας δίνει τον ήχο που έκανε ο βραχίονας κατά την λήψη!


H NASA εξηγεί πως το Perseverance έβγαλε την ιστορική Selfie με το Ingenuity και μας δίνει τον ήχο που έκανε ο βραχίονας κατά την λήψη!

Η NASA μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της πρώτης Selfie δύο οχημάτων στον πλανήτη Άρη, που έβγαλε πριν λίγο καιρό το Perseverance Rover με το ελικόπτερο Ingenuity.

H CNSA (Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία) έκλεψε την παράσταση με την selfie του δικού της rover στον πλανήτη Άρη, με την χρήση ασύρματης κάμερας και προφανώς η NASA αισθάνθηκε ότι έπρεπε να τραβήξει κάπως τα βλέμματά πάνω στη δική της τεχνολογία.

Όπως βλέπετε από το βίντεο η selfie των δύο οχημάτων έχει γίνει με την σύνθεση συνολικά 62 φωτογραφιών που βρήκαν από την κάμερα του Perseverance Rover.

Σε αντίθεση με το rover της Κίνας που άφησε την ασύρματη κάμερα σε απόσταση για να βγάλει την selfie του, το Perseverance Rover χρησιμοποιεί τον βραχίονα που έχει, ο οποίος στην επεξεργασία της σύνθεσης της τελικής φωτογραφίας αφαιρείται. Ως μπόνους, το μικρόφωνο εισόδου, κατάβασης και προσγείωσης του rover κατέγραψε τον ήχο των κινητήρων του βραχίονα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η JPL συνεργάστηκε με την Malin Space Science Systems (MSSS) στο Σαν Ντιέγκο, η οποία δημιούργησε και χειρίζεται την κάμερα που είναι υπεύθυνη για την selfie.

Η κάμερα ονομάζεται WATSON (Wide Angle Topographic Sensor for Operations and eNgineering) και έχει σχεδιαστεί κυρίως για λήψη λεπτομερειών βράχων, και όχι ευρυγώνιες εικόνες. Επειδή κάθε εικόνα του WATSON καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος μιας σκηνής, οι μηχανικοί έπρεπε να δώσουν εντολή στο rover να τραβήξει δεκάδες μεμονωμένες εικόνες για την δημιουργία της selfie.

Αυτό που χρειάστηκε τη μεγαλύτερη προσοχή ήταν να πάρει το Ingenuity στη σωστή θέση στη selfie. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο μικρό είναι, νόμιζω ότι κάναμε μια πολύ καλή δουλειά.

δήλωσε ο Mike Ravine, Advanced Projects Manager στο MSSS.

Όταν οι εικόνες κατεβαίνουν από τον Άρη, οι μηχανικοί επεξεργασίας εικόνων της MSSS ξεκινούν τη δουλειά τους. Αρχίζουν καθαρίζοντας τυχόν κηλίδες που προκαλούνται από τη σκόνη που γεμίζει τον ανιχνευτή φωτός της κάμερας. Στη συνέχεια, συνθέτουν τα μεμονωμένα καρέ εικόνας σε ένα μωσαϊκό και εξομαλύνουν τις ραφές τους χρησιμοποιώντας λογισμικό. Τέλος, ένας μηχανικός στρεβλώνει και κόβει το μωσαϊκό έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με μια κανονική φωτογραφία κάμερας.

Αυτή η προσομοίωση με υπολογιστή δείχνει το Perseverance Mars rover της NASA να βγάζει την πρώτη του selfie, στις 6 Απριλίου 2021. Η άποψη της κάμερας WATSON του rover περιλαμβάνεται για να δείξει πώς λήφθηκαν καθεμία από τις 62 εικόνες πριν αποσταλούν στη Γη.

Όπως το Curiosity rover (το παρακάτω ασπρόμαυρο βίντεο από τον Μάρτιο του 2020 δείχνει πώς βγάζει μια selfie), το Perseverance έχει έναν περιστρεφόμενο πυργίσκο στο τέλος του ρομποτικού βραχίονα. Μαζί με άλλα επιστημονικά όργανα, ο πυργίσκος περιλαμβάνει τη φωτογραφική μηχανή WATSON, η οποία παραμένει επικεντρωμένη στο rover κατά τη διάρκεια selfies, ενώ είναι υπό γωνία για να συλλάβει ένα μέρος της σκηνής. Ο βραχίονας λειτουργεί σαν selfie stick, παραμένοντας εκτός κάδρου στην τελική εικόνα.

Το να χειρίζεσαι το Perseverance και να καταγράφεις το “selfie stick” σε δράση είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι με το Curiosity. Ο πυργίσκος του Curiosity έχει διαστάσεις 22 ίντσες (55 εκατοστά), ενώ ο πυργίσκος του Perseverance είναι πολύ μεγαλύτερος, με διαστάσεις 30 ίντσες (75 εκατοστά). “Είναι σαν να κουνάς ένα αντικείμενο με τη διάμετρο ενός τροχού ποδηλάτου, μόλις λίγα εκατοστά μπροστά από τον ιστό του Perseverance, το «κεφάλι» του rover.

Η JPL δημιούργησε λογισμικό για να διασφαλίσει ότι ο βραχίονας δεν θα συγκρούεται με το rover. Κάθε φορά που εντοπίζεται σύγκρουση στις προσομοιώσεις στη Γη, η τεχνική ομάδα προσαρμόζει την τροχιά του βραχίονα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές για να είναι βέβαιο ότι η κίνηση του βραχίονα είναι ασφαλής. Η τελική ακολουθία εντολών φέρνει το ρομποτικό βραχίονα «όσο πιο κοντά θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σώμα του rover χωρίς να το αγγίξουμε», είπε η Vandi Verma, επικεφαλής μηχανικός του Perseverance για ρομποτικές επιχειρήσεις στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!