Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά της φωτογραφίας ακινήτων!


Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά της φωτογραφίας ακινήτων!

Η Carly Earl τράβηξε φωτογραφίες από ένα ακίνητο στο Σίδνεϊ, μαζί με επαγγελματία φωτογράφο ακινήτων, για να δείξει τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των φωτογραφιών τους.

Στο πρώτο παράδειγμα μας παρουσιάζει μια φωτογραφία πισίνας, στην οποία ο φωτογράφος είχε αυξήσει τον κορεσμό (saturation) χρωμάτων των δέντρων και του ουρανού, ώστε να φαίνεται το μέρος πολύ πιο ηλιόλουστο και ζωντανό από ότι είναι στην πραγματικότητα. Η Earl αναφέρει:

Το άλλο πράγμα που ενδεχομένως να προσέξατε, είναι ότι φαίνεται να έχει υποστεί επεξεργασία με Photoshop, γιατί δεν υπάρχουν πλέον φύλλα στο κάτω μέρος της πισίνας, και αυτό σίγουρα την κάνει να φαίνεται πιο ελκυστική.

Προχωρώντας στο επόμενο παράδειγμα, εμφανίζεται μια φωτογραφία ενός καθιστικού όπου ο επαγγελματίας φωτογράφος ακινήτων, είχε “ανοίξει” τις σκιές στο Photoshop, με αποτέλεσμα η φωτογραφία να έχει πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις σκιές, και κατ’ επέκταση στο δυναμικό εύρος συνολικά. Η Earl επισημαίνει επίσης ότι η λήψη του επαγγελματία, έγινε με έναν αρκετά ευρυγώνιο φακό, έτσι ώστε ο χώρος να φαίνεται μεγαλύτερος από ότι είναι.

Αυτό είναι κάτι που κάνουν γενικά σε μικρότερα σπίτια, για να δημιουργήσουν την αίσθηση του χώρου.

Ένα άλλο πιο κραυγαλέο χαρακτηριστικό που αναφέρει η Earl στις διαφορές μεταξύ της δικής της λήψης και του φωτογράφου ακινήτων, είναι η φωτιά στο τζάκι. Φωτιά δεν υπήρχε, αλλά την πρόσθεσε μετά ο φωτογράφος στο Photoshop, προφανώς για να φαίνεται ο χώρος πιο “ζεστός”, ελκυστικός, ή και φιλόξενος.

Στην εικόνα μου, σίγουρα δεν υπήρχε φωτιά σε εκείνο το σημείο. Στις περιπτώσεις αυτές, τις προσθέτουν οι φωτογράφοι για να δείξουν αυτή τη ζεστασιά, και να προβάλλουν αυτή την αίσθηση της χαλάρωσης στο σαλόνι.

Όσο αφορά το εξωτερικό μέρος του ακινήτου, ο επαγγελματίας είχε γεμίσει το χώρο με περισσότερο πράσινο (γκαζόν), όπου κανονικά, ήταν κυρίως λάσπη.

Ολόκληρη η εικόνα φαίνεται πολύ φωτεινή, και μοιάζει σαν να υπάρχει γρασίδι σε όλο το δρόμο, ενώ ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Όπως και στη φωτογραφία της πισίνας, έτσι και σε αυτή του εξωτερικού χώρου, αυξήθηκε ο κορεσμός (saturation) των χρωμάτων, για να φαίνονται τα σημεία του πρασίνου αλλά και του ουρανού, πιο ζωντανά και έντονα.

Στην Αυστραλία, υπάρχει σχετική νομοθεσία που αναφέρει ότι οι φωτογραφίες ακινήτων, πρέπει να αποτυπώνουν την πραγματικότητα με ακρίβεια για τους υποψήφιους αγοραστές ή ενοικιαστές. Μια εικόνα, όπως έδειξε και στα παραδείγματά της η Earl, μπορεί εύκολα να παραπλανήσει εάν παρουσιάζει πράγματα ή καταστάσεις που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Η μέγιστη ποινή για παραβίαση του αυστραλιανού νόμου περί καταναλωτών, αγγίζει τα 1,1 εκατομμύρια δολάρια για μια εταιρεία. Άρα, τι γίνεται για παράδειγμα με τη φωτογραφία που προστέθηκε η φωτιά στο τζάκι;

Σύμφωνα με τον Hayden Groves, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Real Estate της Αυστραλίας, μια εικόνα ενός αναμμένου τζακιού όπου δεν υπήρχε φωτιά κανονικά, είναι εντάξει, εφόσον το τζάκι μπορεί να έχει φωτιά αν χρειαστεί.

Εσείς τι γνώμη έχετε για το θέμα της αποτύπωσης των φωτογραφιών ακινήτων; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα όρια μέσα στα οποία μπορεί ένας φωτογράφος να διορθώνει “κακώς κείμενα”, και να βελτιώνει το αποτέλεσμα;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένα θέμα!

    Θα υπήρχε μόνο με το τζάκι, μόνο αν αυτό δεν μπορούσε να ανάψει.

    Όσον αφορά τις σκιές, τη διόρθωση των καμμένων, το σβήσιμο των φύλλων κλπ: δεν νομίζω ότι δίνουν κάποια παραπλανητική εικόνα.

    Άλλωστε για ποιον λόγο να θεωρήσουμε ότι η φωτογραφική μηχανή κατέγραψε ορθά την πραγματικότητα κι ότι στην επεξεργασία αυτή αλλοιώθηκε;

    Επιπλέον αν έχουμε περισσότερο ήλιο ή συννεφιά, δεν επηρεάζονται τα χρώματα, οι σκιές κλπ;

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!