Το σημαντικό βραβείο τέχνης Praemium Imperiale της Ιαπωνίας στον σπουδαίο φωτογράφο Sebastião Salgado


Το σημαντικό βραβείο τέχνης Praemium Imperiale της Ιαπωνίας στον σπουδαίο φωτογράφο Sebastião Salgado

Η The Japan Art Association επέλεξε να δώσει ένα από τα πιο σημαντικά ετήσια βραβεία τέχνης στον Βραζιλιάνο φωτογράφο Sebastião Salgado.

Το βραβείο Praemium Imperiale – το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία τέχνης στον κόσμο – συνοδεύεται από 15 εκατομμύρια γιεν Ιαπωνίας – περίπου 117.000 ευρώ – και δίνεται σε τέσσερις αποδέκτες, με τον Salgado να είναι ένας από αυτούς για το 2021.

Το βραβείο απονεμήθηκε από την Ιαπωνική Ένωση Τέχνης, υπό τον επίτιμο προστάτη της, πρίγκιπα Hitachi, όπως αναφέρουν τα Art News και The Art Newspaper.

Στην σελίδα των βραβείων διαβάζουμε:

Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος, με τα ισχυρά ασπρόμαυρα έργα του, Sebastião Salgado που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα, έργα που ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας στους αποστερημένους και εκμεταλλευόμενους, την ομορφιά της φύσης και την ευθραυστότητα του κόσμου και των κατοίκων του. Ως πολιτικοί πρόσφυγες, ο ίδιος και η σύζυγός του Λέλια μετακόμισαν στη Γαλλία από τη Βραζιλία το 1969. Αρχικά εκπαιδεύτηκε ως οικονομολόγος, αλλά ασχολήθηκε με τη φωτογραφία αποκλειστικά από το 1973. Δουλεύει θεματικά, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικό φως, ενώ οι φωτογραφίες του θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανισορροπία του πλούτου και τον αντίκτυπο των πολέμων και των καταστροφών. Στο Sahel κατέγραψε την πείνα στην Αφρική, στο Workers, τις πραγματικότητες της χειρωνακτικής εργασίας, στο Migrations την ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ το Genesis αποτελεί φόρο τιμής στη φυσική ομορφιά της Γης. Από τη δεκαετία του 1990, ο Salgado ασχολείται ενεργά με θέματα περιβάλλοντος και αναδάσωσης μέσω του Instituto Terra, ενός οργανισμού που ίδρυσε με τη σύζυγό του στο σπίτι του στη Βραζιλία. Το τελευταίο του έργο, Amazônia, είναι μια επταετής εξερεύνηση του οικοσυστήματος του Αμαζονίου και του τρόπου ζωής των ιθαγενών του. Το βιβλίο, Amazônia, εκδόθηκε τον Μάιο του 2021 και μια συνοδευτική έκθεση περιοδεύει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nicholas Metivier Gallery (@metiviergallery)

Ο Salgado δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους της εποχής μας. Για όσους δεν τον έχουν ακούσει μπορούν να δουν το σημαντικό ντοκιμαντέρ  The Salt of the Earth (2014).

Ο Salgado είναι γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του που προσπαθούν να απεικονίσουν την κλιματική αλλαγή, συχνά απεικονίζοντας μέρη, είδη και λαούς που αναδιαμορφώνονται γρήγορα από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το τελευταίο του έργο, “Amazônia”, είναι μια εξαετής εξερεύνηση του οικοσυστήματος του Βραζιλιάνικου Αμαζονίου και των κατοίκων του, το οποίο ολοκληρώθηκε με ένα φωτογραφικό βιβλίο, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2021, και μια συνοδευτική έκθεση που περιοδεύει ακόμη στον κόσμο. Αφιέρωσε αυτό το βιβλίο στους αυτόχθονες της περιοχής με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Θα το βρείτε εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Great Photographers

Πηγή:

Praemium Imperiale
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!