SIGMA: Oι mirrorless θα ξεπεράσουν τις DSLR μηχανές πολύ σύντομα


SIGMA: Oι mirrorless θα ξεπεράσουν τις DSLR μηχανές πολύ σύντομα

Ο CEO της SIGMA απάντησε στις ερωτήσεις της Imaging-Resource αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του για το μέλλον της μάχης DSLR vs Mirrorless μηχανών.

O k. Kazuto Yamaki έκανε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

Καταρχάς δήλωσε ότι η κάμερα της SIGMA στο L-mount θα παρουσιαστεί μέσα στο 2020. H ανάλυση της θα είναι στα 20 megapixels, με αισθητήρα Foveon X3, τριών επιπέδων (ένα με μπλε πίξελ, ένα με πράσινα και ένα με κόκκινα) και φυσικά θα είναι Full Frame.

Μία πολύ σημαντική δήλωσε του κ.Yamaki αφορά τη φωτογραφική αγορά και το γεγονός ότι αυτή συρικνώνεται. Ο CEO της SIGMA αναμένει η αγορά να πέσει ακόμα ένα 20 με 25%, πριν σταθεροποιηθεί.

Περνάμε σε ένα θέμα που ταλανίζει τον φωτογραφικό κόσμο και αφορά την μεγάλη μάχη DSLR εναντίον mirrorless μηχανών.

Ο κ.Yamaki δήλωσε ότι η αλλαγή από DSLR σε mirrorless μηχανές του θυμίζει την εποχή στα τέλη του 70 και τις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν η αλλαγή από την manual εστίαση στην αυτόματη εστίαση έγινε πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν. Τότε όλες οι εταιρείες ετοίμαζαν τα συστήματα αυτόματης εστίασης, με την Minolta να καταφέρνει να γίνει η νο1 μάρκα μηχανών που παρουσίασε σύστημα αυτόματης εστίασης στις μηχανές της, με την Minolta 7000 του 1985. Η Minolta κατάφερε έτσι να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Βέβαια λίγο καιρό μετά η Canon και η Nikon ξαναπήραν πίσω τα μεγάλα μερίδια αγοράς που είχαν.

Ο CEO της SIGMA υπολογίζει και η αλλαγή από DSLR σε mirrorless μηχανές να γίνει αρκετά γρήγορα, πιο γρήγορα από όσο υπολογίζουν μερικοί, ενώ δήλωσε ότι οι mirrorless θα αποτελούν το 80% της αγοράς των μηχανών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

4 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κωνσταντίνος Ζήσης | 3 Μαΐου 2019 στις 14:54

    Δεν αποτελεί έκπληξη η δήλωση του CEO της Sigma, όπως και οι παρόμοιες δηλώσεις στελεχών άλλων φωτογραφικών εταιρειών, διότι όλοι (πλην Nikon και Canon) επιθυμούν διακαώς να δουν τις DSLR να «πεθαίνουν» μια ώρα αρχύτερα. Φυσικά ο λόγος είναι ότι οι DSLR (δηλαδή η Nikon και η Canon) είναι κυρίαρχες στο μερίδιο αγοράς στη φωτογραφική αγορά γενικά.
    Για μένα το ζήτημα δεν είναι αν θα επικρατήσουν οι mirrorless αλλά αν τελικά αυτό θα έχει αποτέλεσμα την επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης στα φωτογραφικά είδη, κάτι που πιθανόν να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη της (ανθρώπινης) δημιουργικότητας. Αν το μέσον που χρησιμοποιείς σου τα δίνει όλα έτοιμα, ποιος ο λόγος να σκεφτείς να δημιουργήσεις κάτι το διαφορετικό;
    Μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία στη φωτογραφία αναπτύχθηκε για να καλύψει τις απαιτήσεις των φωτογράφων (επαγγελματιών και μη). Υπήρξε δηλαδή αποτέλεσμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Με την τεχνητή νοημοσύνη (mirrorless-smartphones) μπορεί να συμβεί το ίδιο;
    Στα δικά μου μάτια οι DSLR έχουν μεν το μειονέκτημα του όγκου, αποτελούν όμως ακόμα εργαστήριο δημιουργικότητας, ιδίως στα βασικά μοντέλα και δεν θα ήταν καλό αυτό να χαθεί…

    • #
      1

      Γεια σου Κωνσταντίνε, πολύ σωστά όσα λες αλλά για χάρη του διαλόγου να αναφέρων ότι όσο αφορά ποιες εταιρείες θέλουν τον θάνατο των DSLR κλειδί στις δηλώσεις είναι ότι ενώ η Mionolta πήρε τα ηνία την πρώτη εποχή του AF, η Canon και η Nikon ανακτήσαν τα μερίδια τους με την πώληση των πρώτων μηχανών τους με AF. η Canon ήδη το 2018 παραμένει 16η χρονιά πρώτη σε πωλήσεις μηχανών που αλλάζουν φακό, μία πορεία που δεν μπόρεσαν να ανακόψουν οι εταιρείες που ήταν καιρό στις mirrroless μηχανές και η οποία δύσκολα θα ανακοπεί από κάποιον, με την σοβαρή είσοδο της Canon στην mirrorless αγορά.
      Επιπλέον η δήλωση “η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης στα φωτογραφικά είδη, κάτι που πιθανόν να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη της (ανθρώπινης) δημιουργικότητας” δεν θα μπορούσε να ισχύει και πριν 30 χρόνια σε όσους είδαν πρώτη φορά την αυτόματη εστίαση, ή όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ψηφιακές μηχανές με το ISO να ρυθμίζεται αυτόματα;
      νομίζω ότι η δημιουργικότητα δεν έχει φραγμούς, μπορεί να είναι μία διαφορετικού είδους δημιουργικότητας από αυτή που έχουμε συνηθίσει.
      άλλωστε η τεχνητή νοημοσύνη προς το παρόν δεν παρέχει τίποτα παραπάνω από τη δυνατότητα καλύτερων λήψεων σε δύσκολες συνθήκες, δεν υπαγορεύει στον φωτογράφο ούτε το κάδρο, ούτε το φωτισμό. Επομένως δεν βλέπω προς το παρόν πως μία μηχανή μπορεί να σου τα δίνει όλα έτοιμα. Άλλωστε ένας φωτογράφος για να πετύχει μία σπουδαία λήψη, πρέπει να προγραμματίσει τον χρόνο του, να δει τις επιλογές του, να βρεθεί στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή.
      Τέλος μία DSLR δυστυχώς δεν έχει μόνο μειονέκτημα τον όγκο. Για παράδειγμα μία mirrorless είναι τελείως αθόρυβη στην λήψη κάτι ΠΟΛΥ σημαντικό για πολλά είδη φωτογραφίας, ενώ το ηλεκτρονικό σκόπευτρο βοηθάει παραπάνω στην επιτυχία της λήψης που ακριβώς θέλει ο φωτογράφος καθώς προβάλλει ακριβώς το τελικό αποτέλεσμα πριν την τελική λήψη, ενώ ακόμα και η εστίαση με την απουσία του καθρέπτη μπορεί να απαλλαγεί από προβλήματα back και front focus.
      φυσικά όλα όσα λέμε είναι σωστά και λάθος καθώς σκεφτόμαστε με όρους σημερινούς και όσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα χωρίς να ξέρουμε τι φωτογραφικά τεχνολογικά έρχεται και μπορεί να αλλάξει το τοπίο τελείως!

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κωνσταντίνος Ζήσης | 4 Μαΐου 2019 στις 13:12

    Βαϊε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την ευγενική σου απάντηση, κάλυψες απόλυτα τις όποιες «ανησυχίες» μου, απλά να διευκρινίσω ότι δεν είμαι, όπως δεν πρέπει κανείς να είναι αντίθετος με την τεχνολογία και την εξέλιξη. Και οι mirrorless ένα εξελικτικό στάδιο είναι, όπως παλαιότερα οι DSLR κ.ο.κ. Σίγουρα, τουλάχιστον όσοι αγαπούν την φωτογραφία συνειδητά, θα χρησιμοποιήσουν το μέσο αυτό με τον τρόπο που ακριβώς αναφέρεις: Ψάχνοντας νέα όρια στην έννοια της δημιουργίας. Μάλιστα, σκεπτόμενος το σχόλιό σου για την αυτόματη εστίαση, πόσες πολλές εκπληκτικές φωτογραφίες (ειδικά εκδηλώσεων όπως Ολυμπιακοί Αγώνες) δεν οφείλονται και σ’ αυτό, καθώς οι φωτογράφοι παλαιότερα ενώ είχαν «άποψη» εν τούτοις λόγω του ελάχιστου χρόνου δεν προλάβαιναν ουσιαστικά να φωτογραφίσουν τη στιγμή!
    Θα ήθελα όμως και τη γνώμη σου αν και κατά πόσο είναι «ορθό» να χρησιμοποιεί κανείς τη δυνατότητα που δίνει μια κάμερα για αποτύπωση βίντεο υψηλής ανάλυσης, μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να εξάγει φωτογραφικά καρέ. Είναι άραγε μια δυνατότητα που μπορεί να απομακρύνει τους (νέους κυρίως) χρήστες από το να ψάξουν βαθύτερα τόσο την κάμερα, όσο και την υπάρχουσα γνώση γύρω από τη φωτογραφία (κάδρο, οπτική κ.λπ) ή αντίθετα να τους φέρει κοντά και να ανακαλύψουν και τη φωτογραφία; Βίντεο και φωτογραφία θα μπορούν να συνυπάρχουν ή κάποια στιγμή το βίντεο θα επικρατήσει; Οκ, φιλοσοφικό το ερώτημα, να είμαστε καλά, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και κυρίως να φωτογραφίζουμε! Σ’ ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία.

    • #
      1

      δεν θεωρώ λάθος ή ορθό κάτι όσο αφορά την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά συνήθως κρίνω αν μου αρέσει ή όχι το αποτέλεσμα που βλέπω μπροστά μου.
      όσο για τον προβληματισμό βίντεο και φωτογραφία, θεωρώ ότι ακόμα και να μπορείς να εξάγεις ένα καρέ – φωτογραφία από βίντεο, δεν έχει καμία σημασία αν δεν ξέρεις να καδράρεις σωστά ή δεν ξέρεις να φωτίζεις σωστά ένα θέμα. οι βιντεογράφοι σήμερα δεν είναι απλά κάποιοι που κρατάνε μία κάμερα αλλά έχουν πολύ περισσότερες φωτογραφικές γνώσεις από τους συναδέλφους του παρελθόντος και οι περισσότεροι μελετούν την φωτογραφική τέχνη. άλλωστε το βίντεο εκτός από κίνηση γράφει και φως, όπως όλες οι συσκευές απεικόνισης και άρα πρέπει να έχεις κάποιες βασικές γνώσεις.
      το βίντεο δεν ξέρω αν θα επικρατήσει αλλά στην εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για οπτικοακουστικό υλικό παρά για στατικό και νομίζω ότι και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στο προς τα που πάει το όλο θέμα. Δημιουργικά πάντως το βίντεο έχει απεριόριστες δυνατότητες και νομίζω έχει γίνει πολύ πιο δημιουργικό από τη φωτογραφία καθώς στο μοντάζ έχεις απεριόριστες δυνατότητες για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Εγώ σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και τις σκέψεις σου!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!