Τα Sony World Photo Awards αποκάλυψαν το πραγματικό όνομα Τούρκου φωτορεπόρτερ, αναγκάζοντας τον να εγκαταλείψει την Τουρκία;


Τα Sony World Photo Awards αποκάλυψαν το πραγματικό όνομα Τούρκου φωτορεπόρτερ, αναγκάζοντας τον να εγκαταλείψει την Τουρκία;

Πρόκειται για μία πραγματικά αξιοπερίεργη ιστορία που εμπλέκει τον WPO, ο οποίος διοργανώνει τα Sony World Photography Awards και ένα Τούρκο φωτορεπόρτερ που αναγκάστηκε να φύγει από την Τουρκία, μετά την διάκριση του στα βραβεία του 2018.

Τα Sony World Photo Awards διοργανώνονται από τον World Photography Organization με μεγάλο χορηγό την Sony, η οποία όμως δεν εμπλέκεται στην διοργάνωση.

Λέγοντας αυτό ο φωτορεπόρτερ Uygar Önder Şimşek αποκάλυψε ότι έχει καταφύγει στην Γερμανία, από το 2018, όταν και επιλέχτηκε ως φιναλίστ των Sony World Photo Awards.

Πως όμως το ένα οδήγησε στο άλλο; Γιατί ο Τούρκος φωτορεπόρτερ οδηγήθηκε στο να εγκαταλείψει την Τουρκία;

Η ιστορία έρχεται στο φως σχεδόν τρία χρόνια μετά από την Petapixel.

O Uygar Önder Şimşek μιλάει για την ιστορία του τώρα, με αφορμή και την δίακριση φωτορεπόρτερ που έμεινε ανώνυμος στο φετινό Visa d’or News Award, θέλοντας απο την μεριά του να τονίσει τη σημασία της ανωνυμίας για τους φωτορεπόρτερ που εργάζονται σε ορισμένες χώρες.

Ο Τούρκος φωτογράφος συμμετείχε στα Sony World Photography Awards του 2018 με το project του με τίτλο «Retaking Raqqa» στο οποίο περιλαμβάνονται φωτογραφίες που απεικονίζουν Κούρδους του Συριακού YPG (Yekîneyên Parastina Gel, γνωστό και ως Μονάδες Προστασίας του Λαού) κατά την κατάληψη της πρωτεύουσας του ISIS, της Ράκα.

Όμως το YPG θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία και η εμφάνιση Κούρδων στρατιωτών να πετυχαίνουν σε μια στρατιωτική προσπάθεια θεωρείται είναι ενάντια της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης.

Από την άλλη ο Uygar ήθελε να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα γιατί ως φωτορεπόρτερ το θεωρούσε σημαντικό.

Η Petapixel αναφέρει στο σχετικό της άρθρο:

Ο Şimşek συμμετείχε στον διαγωνισμό Sony World Photography το 2018 με ψευδώνυμο (το οποίο ζήτησε να μην αποκαλυφθεί). Είναι ένα όνομα που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και χρησιμοποιούσε για αρκετό καιρό για να προστατεύσει την ταυτότητά του. Αργότερα θα ειδοποιηθεί ότι είχε επιλεγεί στους φιναλίστ του διαγωνισμού, κάτι που συνήθως προκαλεί ενθουσιασμό. Για να βεβαιωθεί ότι η ταυτότητά του προστατεύεται, ο Şimşek έστειλε email στους διοργανωτές λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας οι φωτογραφίες να δημοσιεύονται μόνο με το υποτιθέμενο όνομά του.

Σε αυτό το σημείο, τα Sony World Photography Awards και ο Şimşek συμφωνούν ως προς το τι έγινε: ο Şimşek συμμετείχε στον διαγωνισμό και μπήκε στη λίστα των φιναλίστ.

Αλλά τα Βραβεία και ο Şimşek διαφωνούν ως προς την συνέχεια και του τι συνέβη μετά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των World Photography Awards πράγματι ο Şimşek συμμετείχε στον διαγωνισμό χρησιμοποιώντας το πραγματικό του όνομα και μόνο αφού του είπαν ότι είχε επιλεγεί για τη λίστα των φιναλίστ, ζήτησε να αποδοθούν οι εικόνες σε ένα υποτιθέμενο όνομα.

Ο εκπρόσωπος τον WPA δήλωσε επιπλέον στην Petapixel: “Παρόλο που αυτό δεν είναι κάτι που μας έχει ζητηθεί στο παρελθόν, ικανοποιήσαμε το αίτημά του και προσπαθήσαμε να παρακάμψουμε χειροκίνητα τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες του συστήματός μας. Παρά το γεγονός ότι το χειριστήκαμε manual το θέμα, το όνομά του στην αρχική του καταχώρηση χρησιμοποιήθηκε για την ανακοίνωση της λίστας των φιναλίστ εκείνη την εποχή. Σημειωτέον, έκτοτε έχουμε ενημερώσει τα συστήματα για να επιτρέπονται αυτόματες αλλαγές στο όνομα ενός ατόμου”.

Ο Şimşek λέει ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα και υποστηρίζει ότι είχε εγγραφεί με ψευδώνυμο, αλλά χρησιμοποίησε το πραγματικό του email και την ταυτότητά του στα στοιχεία επικοινωνίας, κάτι που παραδέχεται ότι ήταν λάθος. Λέει ότι ακόμη και στα metadata των φωτογραφιών χρησιμοποιεί το ψευδώνυμό του. Ωστόσο, λέει ότι ακόμη κι αν αυτό που ισχυρίστηκαν τα βραβεία ήταν αληθινό, οι εκπρόσωποι του διαγωνισμού ήρθαν σε επαφή μαζί του έναν ολόκληρο μήνα προτού δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Şimşek ήταν σε τακτική επαφή με την ομάδα των βραβείων και τους υπενθύμιζε συνεχώς ότι δεν μπορούσαν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες με το πραγματικό του όνομα λόγω της ζημιάς που θα του προκαλούσε προσωπικά. Μάλιστα η PetaPixel αναφέρει στο άρθρο της ότι έχει λάβει αντίγραφα αυτών των email και επαληθεύει όσα υποστηρίζει ο φωτορεπόρτερ.

Δυστυχώς, δεν πήγαν όλα όπως είπαν οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού και τα Sony World Photography Awards κυκλοφόρησαν το πραγματικό του όνομα ως μέρος ενός press kit που πήγε σε μια μεγάλη λίστα διεθνών οργανισμών και μέσων ενημέρωσης. Η απόδειξη ότι το πραγματικό του όνομα συνδέθηκε με αυτές τις φωτογραφίες μπορεί ακόμα να βρεθεί στο διαδίκτυο.

Στο άρθρο της Petapixel ο φωτορεπόρτερ αναφέρει ότι «Αμέσως, τους έστειλα email και τους είπα ότι έκαναν λάθος και θα πρέπει να τα αφαιρέσουν όλα αμέσως. Πρώτα, μια καλή γυναίκα με πήρε τηλέφωνο και αποφασίσαμε να δημοσιεύσουν κάτι για να το διορθώσουν”. Έτσι οι διοργανωτές δημοσίευσαν γρήγορα μια δημόσια διόρθωση του ονόματος του Şimşek σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες που κέρδισαν.

Όμως, όπως αναφέρει ο Τούρκος φωτογράφος οι Τούρκοι Εθνικιστές ξεκίνησαν το hashtag #boycotsony στο Twitter, το οποίο λέει ότι έγινε ένα trending θέμα στην περιοχή του.

Λίγο αργότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Βραβείων –  Scott Gray, ο οποίος δεν είχε έρθει σε επαφή πριν από αυτό το σημείο με τον φωτογράφο – έστειλε email στον Şimşek για να του πει ότι θα αναγκαστούν να αποσύρουν τις φωτογραφίες του από τον διαγωνισμό επειδή χρησιμοποίησε «ψεύτικο όνομα». Αυτό ήταν σε αντίθεση με τα προηγούμενα email που είχε στείλει ο οργανισμός διαβεβαιώνοντας τον Şimşek ότι η χρήση ψευδωνύμου όχι μόνο δεν επιτρέπεται αλλά θα γίνεται σεβαστή. Και σε αυτό το σημείο η Petapixel αναφέρει ότι εξέτασε αντίγραφα των email που επαληθεύουν αυτήν την ιστορία.

H Petapixel κάνει μία παρένθεση στο θέμα σε αυτό το σημείο αναφέροντας ότι ένα μήνα πριν από τη δημόσια δημοσίευση του ονόματος του Şimşek από τα Photo Awards, ο φωτογράφος είχε συνελήφθη για φωτογραφίες που τράβηξε μεταξύ 2015 και 2016. Κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης, ο Şimşek υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι είχε σταματήσει να εργάζεται σε θέματα που σχετίζονται με τους Κούρδους το 2016, ένα επιχείρημα που φάνηκε να λειτουργεί. Αλλά αφού το όνομά του συσχετίστηκε με τα World Photo Awards πολλοί τουρκικά κυβερνητικά ΜΜΕ έβαλαν στο στόχαστρο τον Şimşek ο οποίος λέει ότι το κλίμα του δικαστηρίου άλλαξε αμέσως. Ο Şimşek λέει ότι βρισκόταν ήδη σε δύσκολη θέση με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά ότι έγινε με τον διαγωνισμό έδωσε ακόμα ένα λόγο για να του προσάψουν κατηγορίες για “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Ο Şimşek δικάστηκε στα τέλη Ιουνίου του 2018, κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Şimşek άσκησαν έφεση στην απόφαση για επανεξέταση από τα ανώτερα δικαστήρια, κάτι το οποίο του έδωσε χρόνο. Λέει ότι γνώριζε ότι το ανώτερο δικαστήριο θα συμφωνούσε με την απόφαση και χρησιμοποίησε το διάστημα των τριών μηνών μεταξύ των ακροάσεων για να αναζητήσει διέξοδο από τη χώρα παραβιάζοντας την ταξιδιωτική απαγόρευση που του εκδόθηκε από το δικαστήριο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, κατάφερε να διαφύγει. Μερικές εβδομάδες αργότερα, η απόφαση – όπως ήταν αναμενόμενο – επικυρώθηκε από τα ανώτερα δικαστήρια. Εάν ο Şimşek επιστρέψει ποτέ στην Τουρκία, θα συλληφθεί αμέσως και θα σταλεί στη φυλακή.

Σήμερα τα Sony World Photography Awards, τα οποία έχουν διαφορετικούς ανθρώπους στην επικοινωνία σε σχέση με το 2018, υποστηρίζουν ότι, με βάση τα αρχεία που βρήκαν από την αλληλεπίδρασή του με τον Şimşek, ο οργανισμός έκανε ό, τι καλύτερο μπορούσε. Αναφέρουν ότι μόλις ο οργανισμός έμαθε για το λάθος με τη δημοσίευση του πραγματικού ονόματος του Şimşek, άρχισε να συνεργάζεται στενά μαζί του για να διορθώσει το ζήτημα.

Η τελευταία δήλωση για το θέμα από τους διοργανωτές των βραβείων στην Petapixel αναφέρει:

Κατόπιν αιτήματός του, τα Sony World Photography Awards απέσυραν το πραγματικό του όνομα από τον διαγωνισμό και εξέδωσαν δηλώσεις στα αγγλικά και τα τουρκικά. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ο κ. Şimşek κατέστησε σαφές ότι η ασφάλεια του θα υπονομευτεί εάν δεν καταγραφεί ανώνυμα, καθώς ήταν ήδη υπό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές με μια έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2017.

Καθώς αυτά τα γεγονότα συνέχισαν να ξεδιπλώνονται, έγινε σαφές ότι η διατήρηση της θέσης του στον διαγωνισμό θα επιδεινώσει την κατάστασή του και λόγω πραγματικών ανησυχιών για την ασφάλεια του, αποφασίστηκε να αποσυρθούν οι εικόνες του.

Τα World Photography Awards έδωσαν στην Petapixel ένα λινκ με μια ιστορία του 2016 που περιλαμβάνει το πραγματικό όνομα και φωτογραφίες του Şimşek με το YPG, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι έχει χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα σε συνδυασμό με φωτογραφίες Κούρδων στο παρελθόν. Ο Şimşek από την μεριά του λέει ότι είχε χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα σε συνεντεύξεις και σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες του με σχετικά γεγονότα στο παρελθόν, αλλά ήταν κάτι που είχε γίνει πριν από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, μετά από το οποίο λέει ότι άλλαξαν τα πάντα.

Ο φωτογράφος λέει στην Petapixel:

Στα τέλη του 2016, σημειώθηκε απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά έσπασε και η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του κουρδικού ΡΚΚ και του τουρκικού κράτους. Έτσι, η ατμόσφαιρα άλλαξε για τους δημοσιογράφους στο πεδίο. Μέρα με τη μέρα, κάποιοι συνάδελφοι συλλαμβάνονταν και όλοι ανησυχούσαμε για τον εαυτό μας. Μερικοί φίλοι σταμάτησαν να εργάζονται σε ορισμένα θέματα, μερικοί μάλιστα εγκατέλειψαν τη δημοσιογραφία καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων στη φυλακή έφτασε τους 150. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ένα ψευδώνυμο για το έργο μου που σχετίζεται με τους Κούρδους, για την προσωπική μου ασφάλεια, όπως και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι έκαναν στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, έκανα εμπορικές φωτογραφίες και βίντεο στην Τουρκία με το πραγματικό μου όνομα. Έτσι διαχώρισα το «έργο» μου.

Ο Şimşek λέει ότι έκανε μόνο μερικά project με το ψευδώνυμο που ξεκίνησαν το 2017. Αργότερα το ίδιο έτος, πήγε στη Συρία για να καλύψει τη μάχη των κουρδικών δημοκρατικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων του YPG, κατά την οποία ανακατέλαβαν την πρωτεύουσα του ISIS, Ράκα με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέχισε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο.

Για τέσσερις μήνες στη Συρία, δούλευα τακτικά με αυτό το ψευδώνυμο για την Deutsche Presse-Agentur και έκανα project για το Der Spiegel και άλλα περιοδικά

λέει ο φωτορεπόρτερ στην Petapixel

Ο Şimşek παραδέχεται ότι είναι πιθανό ότι ακόμη και αν δεν είχαν δημοσιευτεί αυτές τις φωτογραφίες με το πραγματικό του όνομα, κάποια στιγμή το κράτος να τον έκρινε ένοχο ούτως ή άλλως. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η δημοσίευση των εικόνων έδωσε στην τουρκική κυβέρνηση περισσότερα στοιχεία εναντίον του και συγκεκριμένα «αποδείξεις τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Λέει ότι το μόνο που ήθελε πραγματικά από ότι έγινε ήταν μια συγγνώμη, κάτι που δεν έλαβε ποτέ. Αντί να λάβει αυτή τη συγγνώμη, ο Şimşek λέει ότι αισθάνεται ότι κατηγορείται για αυτό που συνέβη και πιστεύει ότι τα World Photography Awards έβαλαν τα δυνατά τους για να καλύψουν το λάθος τους.

Μου είπαν ότι έπρεπε να αποσύρουν το project μου επειδή δεν μπορούν να προωθήσουν ψευδείς πληροφορίες, σε αντίθεση με την αρχική επικοινωνία που είχα με τους διοργανωτές. Αυτό συμβαίνει όταν η δημοσιογραφία μετατρέπεται σε δημόσιες σχέσεις μιας μεγάλης εταιρείας».

Από την εξορία του και μετά ο Şimşek λέει ότι έχει λάβει μεγάλη οικονομική υποστήριξη από ΜΚΟ και το γερμανικό κράτος με τη μορφή υποτροφιών που βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών του και των τρέχοντων project του. Ο Şimşek θέλει να ξεκαθαρίσει ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και ενώ η ζωή του δεν είναι εύκολη, υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή για αυτόν στο μέλλον. Ωστόσο, θέλει να τονίσει πόσο σημαντικό είναι για τους φωτορεπόρτερ να έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να μοιράζονται τις εικόνες τους αλλά και να παραμένουν ανώνυμοι όταν χρειάζεται.

Η ιστορία μου λέει επίσης πολλά για τις συνθήκες των ελεύθερων επαγγελματιών όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται πολλοί άνθρωποι.

Φωτογραφίες του project από του Κούρδους του Şimşek μπορείτε να δείτε στο άρθρο της Petapixel εδώ. Οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές και είναι κρίμα που ο Τούρκος φωτογράφος αναγκάστηκε να αφήσει την χώρα του λόγω της πολιτικής της Τουρκικής Κυβέρνησης που αποτελεί περιορισμό των ελευθεριών των φωτορεπόρτερ. Όσο αφορά το λάθος των διοργανωτών του διαγωνισμού αυτό δείχνει ότι η διοργάνωση ενός μεγάλου διαγωνισμού έχει πολλές απαιτήσεις και ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις διαδικασίες συμμετοχής και εξέλιξης του αλλά και ότι όταν κάποιοι κάνουν λάθη θα πρέπει απλά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και όχι να προσπαθούν να καλύψουν τα λάθη αυτά..

Υπενθυμίζουμε ότι το λειτούργημα του φωτορεπόρτερ είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία μας και οι φωτογράφοι που αναλαμβάνουν να ρίξουν φως σε πολλά καυτά ζητήματα στον πλανήτη μας πρέπει να μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς περιορισμούς και χωρίς να φοβούνται για την ασφάλεια τους αλλά και την ευημερία τους. Όταν δε θεωρούν ότι κινδυνεύουν θα πρέπει να τους παρέχουμε όλα όσα χρειάζονται για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους οικείους τους.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!