Σπάνιος φακός του θρυλικού σκηνοθέτη Stanley Kubrick, βρίσκεται πλέον στο Zeiss Museum of Optics!


Σπάνιος φακός του θρυλικού σκηνοθέτη Stanley Kubrick, βρίσκεται πλέον στο Zeiss Museum of Optics!

Ένας από τους σπάνιους φακούς Zeiss Planar 0,7/50mm που χρησιμοποίησε ο μεγάλος σκηνοθέτης Stanley Kubrick, εκτίθεται τώρα στο Zeiss Museum of Optics.

Εκτελεστικός παραγωγός που εργάστηκε μαζί με τον θρυλικό σκηνοθέτη Stanley Kubrick, σύμφωνα με την Zeiss, παρέδωσε στο μουσείο έναν από τους μόλις δέκα φακούς Zeiss Planar 50mm F0.7 που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Ο συγκεκριμένος φακός, είναι ένας από τους τρεις που κατασκευάστηκε ειδικά για τον Kubrick, για να χρησιμοποιηθεί ως κινηματογραφικός φακός. Αυτή τη στιγμή δόθηκε στην Zeiss για να εκτεθεί στο Zeiss Museum of Optics της εταιρείας, που βρίσκεται στο Oberkochen της Γερμανίας.

Ο συγκεκριμένος φακός έχει και μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία. Μόνο δέκα μονάδες κατασκευάστηκαν, και έξι από αυτές κατασκευάστηκαν ειδικά για τη NASA. Τρεις από τις υπόλοιπες μονάδες αποκτήθηκαν και τροποποιήθηκαν από τον εμβληματικό σκηνοθέτη για χρήση στην ταινία του 1975, Barry Lyndon. Στη συγκεκριμένη εποχή, η δημιουργία ταινιών με χαμηλό φωτισμό, περιοριζόταν από την ευαισθησία του εκάστοτε φιλμ που χρησιμοποιούσαν. Ο Kubrick και ο εκτελεστικός παραγωγός του Jan Harlan, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν έναν απο αυτούς τους σπάνιους φακούς, για να κινηματογραφήσουν μια σκηνή που φωτιζόταν μόνο από δύο κεριά.

Ο εκτελεστικός παραγωγός του Stanley Kubrick, Jan Harlan, με τον φακό Zeiss Planar 0,7/50mm.

Ο Harlan αναφέρει το εξής:

Το 1972, μπόρεσα να πάρω τον φακό εδώ στο Oberkochen. Και τώρα τον φέρνω πίσω στο σπίτι δανείζοντας τον στο μουσείο για να τιμήσω την κληρονομιά του Stanley Kubrick.

Ο Harlan συνεχίζοντας, περιγράφει την ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο ο Kubrick σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει τον φακό αυτό, και εξηγεί ποιες τροποποιήσεις έπρεπε να γίνουν, για να χρησιμοποιηθεί με τις κινηματογραφικές κάμερες της εποχής.

Ο Stanley διάβασε ένα άρθρο στο “American Cinematographer”, που αναφερόταν σε φακό ZEISS 0,7/50mm και ενθουσιάστηκε. Μου ζήτησε να το ερευνήσω. Τηλεφώνησα στην ZEISS, και μίλησα με τον Dr. Kämmerer, ο οποίος μου εξήγησε ότι αυτός ο φακός δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάμερα κινηματογραφικών ταινιών, καθώς το πίσω οπτικό στοιχείο του, απέχει μόλις λίγο περισσότερο από 5mm από το επίπεδο φιλμ. Το μετέφερα αυτό στον Stanley, και τυπικά για εκείνον, δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί όχι για απάντηση, και ερεύνησε αν υπάρχει κάμερα με αυτό το επιπλέον κενό των 5mm.

Μια reflex κάμερα είναι σαφές ότι δε μας έκανε, καθώς δεν υπάρχει χώρος για ανακλαστικό καθρέφτη, αλλά τα 5mm θα πρέπει να είναι αρκετά για να χωρέσει ένας περιστρεφόμενος δίσκος. Έτσι, αγόρασα έναν φακό και τον πήγα στον Ed Di Giulio, αφού ο Stanley είχε συνομιλήσει αρκετές φορές μαζί του. Ο Ed τροποποίησε τη βάση μιας Mitchel BNC κάμερας, για να είναι συμβατή με αυτόν τον φακό. Αφού πέτυχε η πρώτη δοκιμή, αγόρασα δύο ακόμη φακούς για πιθανή μετατροπή σε άλλες εστιακές αποστάσεις. Όλα αυτά που αναφέρω, είναι εγκατεστημένα τώρα στην Έκθεση Stanley Kubrick, εκτός από έναν φακό που κράτησα.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, ο Harlan άνοιξε μια ειδική έκθεση στο Zeiss Museum of Optics, αφιερωμένη ειδικά σε αυτόν τον εξαιρετικό φακό.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο φακός Planar 50mm F0.7, κατέχει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, διότι μπορεί και συλλαμβάνει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο φως από έναν φακό με μέγιστο διάφραγμα F1.4.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Dpreview
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!