Συνέντευξη στελεχών της Olympus: Μένουμε πιστοί στο MFT, έρχεται η EM1 III


Συνέντευξη στελεχών της Olympus: Μένουμε πιστοί στο MFT, έρχεται η EM1 III

Μία μεγάλη συνέντευξη των στελεχών της Olympus στο phototrend της Γαλλίας αποκάλυψε πολλά σημαντικά πράγματα για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Τα στελέχη της Olympus τα οποία μίλησαν στο phototrend, στο περασμένο CP+ της Γιοκοχάμα, είναι οι κύριοι:
– Toshiyuki Terada, General Manager, Global Marketing Dept., Olympus Corp.
– Kenny Suzuki, Division Manager, Imaging Global Markerong, Olympus Corp.
– Takuya Matsunaga, Senior Supervisor, Imaging Product Planning, Olympus Corp.
– Ray Okubo, Senior Manager, Imaging Global Sales chez Olympus Corp.

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι απαντήθηκε το σημαντικό ερώτημα όλων μας, γιατί η Olympus δεν παρουσίασε κάτι σημαντικό μέσα στο 2018 και στην Photokina. Η απάντηση είναι ότι η εταιρεία μετέφερε ένα από τα εργοστάσια της από την Κίνα, κάτι που δεν επέτρεπε την παρουσίαση νέων προϊόντων. Πλέον η μεταφορά έχει ολοκληρωθεί και φέτος περιμένουμε, εκτός της Olympus OM-D E-M1X να δούμε και άλλες μηχανές.

Για άλλη μία φορά τονίστηκε ότι η Olympus δεν πρόκειται να πάει στο Full Frame φορμά, αλλά θα παραμείνει πιστή στο Micro Four Thirds. Η ιαπωνική εταιρεία πιστεύει στο γεγονός ότι οι μηχανές MFT προσφέρουν μικρότερο βάρος και όγκο στους φωτογράφους και θεωρούν ότι η αγορά θα αναπτυχθεί και άλλο, ακολουθώντας την ανάπτυξη των άλλων φορμά, APS-C και Full Frame. Μάλιστα οι πωλήσεις της Olympus OM-D E-M1 II αυξήθηκαν από τη στιγμή που η εταιρεία δήλωσε την προσήλωση της, αποκλειστικά, στο σύστημα MFT.

Αν και τα στελέχη της Olympus παραδέχονται ότι ο αισθητήρας MFT δεν μπορεί να φτάσει σε απόδοση ένα αισθητήρα Full Frame (όσο αφορά τα megapixels και την απόδοση σε ISO), τονίζουν ότι ο αισθητήρας MFT είναι αρκετός για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των φωτογράφων σε όλους τους τομείς της φωτογραφίας. Επιπλέον τονίζουν ότι η ποιότητα εικόνας των Olympus μηχανών θα συνεχίζει να βελτιώνεται. Τα στελέχη της Olympus θεωρούν ότι η καλύτερη απόδοση των συστημάτων Full Frame χρειάζεται μόνο σε ένα πολύ μικρό τομέα λήψης εικόνων.

Προχωράμε στην συνύπαρξη των δύο μηχανών Olympus OM-D E-M1 II και Olympus OM-D E-M1X, οι οποίες θα συνεχίσουν μαζί στην επαγγελματική σειρά της εταιρείας, ενώ όπως ειπώθηκε θα έχουμε και νέα Olympus OM-D E-M1, λογικά την τρίτη έκδοση της συγκεκριμένης μηχανής.

Όσο αφορά την Olympus OM-D E-M1X, αυτή είναι μία μηχανή με στόχο τους φωτογράφους, επαγγελματίες και ενθουσιώδεις ερασιτέχνες, οι οποίοι εστιάζουν στην αθλητική φωτογραφία και την φωτογραφία άγριας ζωής. Αυτό κυρίως γιατί οι άνθρωποι της Olympus θεωρούν ότι αυτοί οι φωτογράφοι χρησιμοποιούν battery grip στις μηχανές τους και για αυτό θα τους δελεάσει η νέα μηχανή που έχει το grip ενσωματωμένο. Στην ανάπτυξη της νέας μηχανής χρειάστηκε πολύς χρόνος για να κατασταλάξει ο σχεδιασμός των κουμπιών και χειριστηρίων, ως απάντηση και στις απαιτήσεις των χρηστών για πιο απλή διάταξη τους και πιο εύκολη χρήση. Η εταιρεία δημιούργησε περισσότερα από 100 mockups μέχρι να καταλήξει στον συγκεκριμένο σχεδιασμό της νέας μηχανής. Στα πλεονεκτήματα της Olympus OM-D E-M1X αναφέρονται από τους ανθρώπους της Olympus, το grip και το καλύτερο πιάσιμο για κάθετες λήψεις, ενώ για τους φωτογράφους τοπίου αναφέρονται οι λειτουργίες Hand High Res Shot και Live ND.

Όσο αφορά τη βελτίωση του σταθεροποιητή στο σώμα της νέας μηχανής, απόδοσης 7.5EV, αυτή είναι εφικτή λόγω του νέου αισθητήρα γυροσκοπίου των νέων αλγορίθμων σταθεροποίησης.

Πολύ σημαντικό είναι ότι μαθαίνουμε ότι η Olympus OM-D E-M1X χρησιμοποιεί τεχνολογίες βαθιάς μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών για να τροφοδοτήσει τη μάθηση της τεχνητής νοημοσύνης AI, έτσι ώστε η μηχανή να αναγνωρίζει τα θέματα σε πραγματικό χρόνο. Όμως δεν είναι απλώς θέμα ανίχνευσης. Για παράδειγμα, στη φωτογράφιση μίας μοτοσυκλέτας, η μηχανή επιλέγει αυτόματα τη μοτοσυκλέτα και το σύστημα αυτόματης εστίασης εστιάζει στο κράνος του οδηγού. Η παρακολούθηση του κράνους του οδηγού με ένα μόνο σημείο AF, είναι πολύ δύσκολη ακόμη και για επαγγελματίες φωτογράφους. Η αναγνώριση του θέματος είναι πολύ χρήσιμη για αυτό: μόλις εντοπιστεί το θέμα, η κάμερα θα εστιάσει σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή: το πρόσωπο ή το κράνος. Ένα άλλο παράδειγμα: σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, η κάμερα θα αναγνωρίσει πρώτα το αυτοκίνητο και μετά το κράνος ή τον αριθμό του αυτοκινήτου. Το ίδιο για ένα αεροπλάνο: αναγνωρίζουμε πρώτα το σκάφος, και η εστίαση κατευθύνεται στο πιλοτήριο. Το όφελος για τον φωτογράφο είναι να επικεντρωθεί στη σύνθεση της εικόνας του και η φωτογραφική μηχανή τον βοηθά να επικεντρωθεί στο θέμα. Οι τεχνολογίες αυτές είναι ο λόγος για τον οποίο η νέα μηχανή έχει δύο επεξεργαστές.

Στη συνέχεια της συνέντευξης λέγεται κάτι πολύ σημαντικό, ακόμα μία σημαντική παραδοχή. Αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Olympus βλέπει τα smartphones ως ένα είδος ανταγωνιστή, αλλά ταυτόχρονα και ως ένα μέσο για την διάδοση της φωτογραφίας, την οποία δυνητικά μπορεί να εκμεταλλευτεί με τις mirrorless μηχανές της.

Τέλος όσο αφορά της compact μηχανές της εταιρείας η Olympus δηλώνει προσήλωση στην αδιάβροχη σειρά των Tough μηχανών, αλλά και στην εξέλιξη τους.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!