Δοκιμή του νέου Tokina SZ 33mm F1.2 [review]!


Δοκιμή του νέου Tokina SZ 33mm F1.2 [review]!

Αυτό είναι το αναλυτικό review για τον νέο φακό Tokina SZ 33mm F1.2 για μοντούρα Fujifilm X-Mount!

Εισαγωγή

Πριν μερικές εβδομάδες η Tokina ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός ακόμα φακού για την νέα σειρά φακών Tokina SZ, έναν φακό με πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικά και προσιτή τιμή.
Αυτός είναι ο νέος Tokina SZ 33mm F1.2, ένας φακός με πολύ φωτεινό διάφραγμα F1.2 σχεδιασμένος τόσο για φωτογραφία όσο και για βίντεο.

Σε αυτό το άρθρο θα δοκιμάσουμε τον φακό σε μοντούρα Fuji X Mount, και θα δούμε την απόδοση του τόσο σε εργαστηριακά τεστ όσο και στο πεδίο.

Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι το εστιακό μήκος των 33mm στα APS-C συστήματα Fuji X και Sony E είναι αντίστοιχο με 49.5mm στο Full Frame, επομένως ο φακός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα είδη φωτογραφίας.

Βάθος Πεδίου σε Μηχανές APS-C

Μερικές φορές υπάρχει σύγχυση σχετικά με το βάθος πεδίου και το εισερχόμενο φως σε μηχανές κροπ αισθητήρα και σε αυτό το σημείο θα ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Το ισοδύναμο βάθος πεδίου ενός APS-C φακού με διάφραγμα F1.2 στο Full Frame (FX) είναι περίπου F1.84.
Επομένως στην περίπτωση του φακού Tokina SZ 33mm F1.2, το βάθος πεδίου είναι παρόμοιο με έναν φακό 50mm με διάφραγμα F1.8, το οποίο επηρεάζει μόνο τις περιοχές εκτός εστίασης.
Όμως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την ποσότητα του φωτός που θα εισέλθει στον αισθητήρα, όπου ο φακός θα αποδώσει πραγματικά ως F1.2.

Πίνακες από το Online DOF Calculator του Photopills.com

Ποιότητα Κατασκευής

Ο φακός Tokina SZ 33mm F1.2 X έχει έναν λιτό και μοντέρνο εξωτερικό σχεδιασμό με μερικές old-school πινελιές της αναλογικής εποχής και ταιριάζει τέλεια στο στυλ των μηχανών της Fujifilm, ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί τα πρότυπα της Tokina.

Ο φακός παρότι δεν είναι weather proof,  έχει στιβαρή κατασκευή από μεταλλικό περίβλημα, έχει μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα και είναι κατασκευασμένος στην Ιαπωνία με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας.

Μέγεθος

Η στιβαρή μεταλλική κατασκευή του φακού καθώς και η πολύ φωτεινή σχεδίαση διαφράγματος F1.2 επηρεάζει το συνολικό βάρος του φακού που φτάνει τα 605 g (χωρίς τα καπάκια) και οι διαστάσεις του είναι 87,5mm x 71mm για το σύστημα Fuji X και 87,2mm x 71mm για το σύστημα Sony E.

Αν και ο φακός κάθεται καλά σε όλες σχεδόν τις φωτογραφικές μηχανές Fuji X, πρέπει να σημειώσω ότι είναι μεγάλος και βαρύς, ειδικά αν το συγκρίνουμε με τον φακό Tokina atx-m 33mm F1.4 Χ που ζυγίζει 272g και έχει μέγεθος 72mm x 62mm.

Αριστερα: Tokina atx-m 33mm F1.4 X – Δεξιά: Tokina SZ 33mm F1.2 X

Μοντούρα

Η μοντούρα είναι κατασκευασμένη από μέταλλο και δεν διαθέτει ελαστικό δακτύλιο προστασίας από τη σκόνη.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν ηλεκτρονικές επαφές για την επικοινωνία με το σώμα της κάμερας, επομένως δεν υπάρχει αυτόματη εστίαση όπως και κάποιες άλλες λειτουργίες της κάμερας όπως για παράδειγμα ηλεκτρονική αλλαγή διαφράγματος, δεδομένα EXIF και διορθώσεις εντός της κάμερας.
Ωστόσο, το In-Body Image Stabilization (IBIS) θα λειτουργήσει κανονικά σε περίπτωση που η μηχανή σας έχει αυτή τη δυνατότητα.

Να σημειώσουμε ότι στις κάμερες Fujifilm υπάρχει μια επιλογή στο μενού για χειροκίνητη ρύθμιση της εστιακής απόστασης του φακού η οποία καταγράφεται στο αρχείο EXIF.

Για να ορίσετε αυτήν την επιλογή πρέπει να μεταβείτε στο: Shooting Menu-> Mount Adapter όπως φαίνεται παρακάτω.


Φυσικά, με αυτή την ρύθμιση θα καταγραφεί στα δεδομένα EXIF μόνο η εστιακή απόσταση του φακού και όχι το διάφραγμα.
Προσωπικά το θεωρώ μη αποδεκτό, καθώς είναι πολύ δύσκολο να θυμηθώ ποιο διάφραγμα είχα χρησιμοποιήσει μετά από μια σειρά λήψεων, όπως για παράδειγμα σε έναν γάμο.

Δαχτυλίδι Εστίασης

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν υπάρχουν ηλεκτρονικές επαφές στη βάση που σημαίνει ότι ο φακός η εστίαση γίνεται μόνο χειροκίνητα.

Ο δακτύλιος εστίασης έχει πολύ καλό μέγεθος, καλύπτοντας περίπου το 40% του φακού και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του φακού.
Έχει καλή και σταθερή λαβή, και κατά την εστίαση γυρνάει ομαλά, προσφέροντας το κατάλληλο επίπεδο αντίστασης στον χρήστη.
Ο δακτύλιος εστίασης έχει μηχανικά στοπ στην ελάχιστη και στη μέγιστη απόσταση (0,5m-άπειρο) που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για συγκεκριμένους τύπους φωτογραφίας αλλά και για λήψη βίντεο.
Μια πολύ σημαντική σημείωση σε αυτό το σημείο είναι ότι ο δακτύλιος εστίασης γυρίζει κοντά στις 160° και σε συνδυασμό με το βάθος πεδίου και την κλίμακα υπερεστιακής απόστασης που αναγράφεται στο δαχτυλίδι, εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ακρίβεια εστίασης ακόμη και σε διάφραγμα F1.2.

Δαχτυλίδι Διαφράγματος

Ο φακός διαθέτει ξεχωριστό δακτύλιο διαφράγματος, καθώς διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να επιλεχθεί το διάφραγμα λόγω έλλειψης ηλεκτρονικών επαφών.
Ο δακτύλιος διαφράγματος βρίσκεται κοντά στη μοντούρα και είναι μικρότερος σε μέγεθος συγκριτικά με το δακτύλιο εστίασης, αλλά έχει επίσης καλή αίσθηση στην λαβή.

Γενικά προτιμώ ο δακτύλιος εστίασης να είναι πιο σφιχτός σε σχέση με τον δακτύλιο εστίασης, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αλλάξει το διάφραγμα από μία λάθος κίνηση.

Οι αποστάσεις μεταξύ των διαφραγμάτων είναι άνισες, και πιο συγκεκριμένα υπάρχει μια καλή απόσταση διαχωρισμού μεταξύ των διαφραγμάτων F1.2 και F1.4, πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ F1.4 και F2 και μετά το διάφραγμα F2.8 τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται λίγο δύσκολο για να καταλάβουμε ποιο διάφραγμα έχει επιλεγεί.
Ειδικά η απόσταση μεταξύ F11 και F16 είναι τόσο μικρή που σε πολλές περιπτώσεις δεν ήμουν σίγουρος τι είχα επιλέξει.

Σημειώστε επίσης ότι ο δακτύλιος του διαφράγματος είναι χωρίς κλικ (clickless), κάτι πολύ σημαντικό για βιντεολήπτες που προτιμούν πιο ομαλή λειτουργία κατά την αλλαγή διαφράγματος. Ωστόσο, ειδικά για αυτόν τον φακό, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξετε το επιλεγμένο διάφραγμα όταν για παράδειγμα γίνεται χρήση του σκοπεύτρου, θα προτιμούσα: α) οι αποστάσεις μεταξύ των διαφραγμάτων να ήταν πιο ομοιόμορφες και β) το διάφραγμα να έχει κλικ ή ακόμα καλύτερα ένα μικρό μηχανισμό που επιτρέπει στον φωτογράφο να επιλέξει διάφραγμα με κλικ ή χωρίς ανάλογα με τις ανάγκες του ή το στυλ του.

Lens Hood

Ο φακός περιλαμβάνει το βιδωτό lens hood MH-624 το οποίο είναι κατασκευασμένο με τα ίδια υλικά όπως ο φακός και έχει καλό μέγεθος.

Γενικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ lens hood καθώς εκτός της προστασίας που παρέχουν στο μπροστινό οπτικό στοιχείο από τυχόν πιθανά χτυπήματα, είναι προσεκτικά σχεδιασμένα για να βοηθήσουν στην αποφυγή ανεπιθύμητων οπτικών σφαλμάτων.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, το συγκεκριμένο lens hood είναι βιδωτό και δεν είναι δυνατό να το αφαιρέσετε αν το καπάκι του φακού είναι πάνω.

Επομένως, πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το καπάκι του φακού και μετά να αφαιρεθεί το lens hood.

Αν και μπορεί να αποθηκευτεί στον φακό, δεν θα το πρότεινα να το κάνετε καθώς θα κρύψει σχεδόν το 50% του δακτυλίου εστίασης, οπότε θα χαθεί το καλό κράτημα του δαχτυλιδιού.

Διάμετρος Φίλτρων

Τέλος, το μπροστινό μέρος του φακού είναι κενό, χωρίς κάποια αναγραφή στο μοντέλο ή το διάφραγμα του φακού. Το σπείρωμα δέχεται κανονικά βιδωτά φίλτρα και έχει σχετικά μικρή διάμετρο 62mm για το πολύ φωτεινό διάφραγμα F1.2.

Σημειώσεις Δοκιμών

Όλες οι δοκιμές σε εσωτερικούς χώρους έγιναν στο Christophe Photo Studio, σε περιβάλλον ελεγχόμενου φωτισμού.
Δημιουργήθηκαν ειδικά σενάρια φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες κάθε δοκιμής.

Το Lab Chart Test είναι “ISO 12233“.
Η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε για αυτήν την κριτική ήταν μια Fuji X-T3 με έκδοση firmware 4.12.

Άλλα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν:

i) SpyderCheckr24 – για ακρίβεια χρώματος
ii) Nitecore BlowerBaby – για τον καθαρισμό του αισθητήρα της κάμερας αλλά και του φακού πριν από τις δοκιμές
iii) Τρίποδο Slik VariCF-704 – για σταθερές λήψεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
iv) Atomos Ninja V – για καταγραφή του σκοπεύτρου και του μενού της κάμερας

*Σημαντική σημείωση* – Όλες οι δοκιμές και οι αντίστοιχες επιδόσεις ισχύουν για την  Έκδοση του φακού Tokina SZ 33mm F1.2 για μοντούρα Fuji X-Mount. Δεν έχω χρησιμοποιήσει το φακό σε φωτογραφική μηχανή Sony APS-C και επομένως, δεν μπορώ να εκφράσω την γνώμη μου εάν τα αποτελέσματα και η συνολική απόδοση θα ήταν τα ίδια.

Disclaimer

Είμαι Global Ambassador της Tokina από το 2017, ωστόσο αυτό σε αυτό το άρθρο εκφράζω μόνο τις προσωπικές μου σκέψεις και εμπειρίες χρησιμοποιώντας το νέο Tokina SZ 33mm F1.2 X.
Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου έχουν ληφθεί από τον Χριστόφορο Αναγνωστόπουλο.

Οπτικός Σχεδιασμός

Ο φακός διαθέτει οπτικό σχέδιασμό 9 στοιχείων σε 7 ομάδες. Υπάρχει επίσης το αποκλειστικό Super Low Reflection MultiCoating της Tokina, παρέχοντας πολύ καλά επίπεδα αντίθεσης σε όλο το κάδρο, ελαχιστοποιώντας τα επίπεδα flaring και ghosting, ενώ παρέχει απωθητικές ικανότητες νερού, λαδιού και σκόνης στο μπροστινό στοιχείο.
Τέλος, ο φακός διαθέτει διάφραγμα έντεκα (11) λεπίδων και η γωνία θέασης είναι 48° μοίρες.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

1. Brand: Tokina
2. Διαθέσιμες Μοντούρες: Fuji X, Sony E
3. Compatible Format(s): APS-C
4. Εστιακό Μήκος: 33mm (equivalent in FX: 49.5mm)
5. Μέγιστο Διάφραγμα: f/1.2
6. Ελάχιστο Διάφραγμα: f/16
7. Γωνία Θέασης (FX-format): 48°
8. Οπτικά Στοιχεία: 9
9. Ομάδες Στοιχείων: 7
10. Λεπίδες Διαφράγματος: 11
11. Coatings: Multi-Coated
12. Διάμετρος Φίλτρων: 62mm
13. Image Stabilization : N/A
14. Autofocus: N/A
15. Τρόπος Εστίασης: Μόνο Χειροκίνητος
16. Macro ratio: 1:10
17. Ελάχιστη Απόσταση Εστίασης: 0.5m
18. Μήκος: 87.5mm (X) – 87.2mm (E)
19. Διάμετρος: 71mm
20. Βάρος: 605 g
21. Lens Hood: Round Bayonet type MH-624 (included)

Εστίαση (Manual)

Οι δοκιμές μου ξεκίνησαν με την πιο προφανή ερώτηση (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου στην αρχή), σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να εστιάσετε αυτόν τον φακό χειροκίνητα, ειδικά σε διάφραγμα F1.2.

Και για να είμαι 100% ειλικρινής, πριν αρχίσω να χρησιμοποιώ τον φακό, ήμουν κα΄πως σκεπτικός για το πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο θα ήταν να επιτύχω τη σωστή εστίαση στο F1.2, αλλά η σχεδίαση του φακού (δείτε τις σημειώσεις σχετικά στον δακτύλιο εστίασης) βοηθάει πολύ για να επιτύχετε εύκολα τη σωστή εστίαση τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και σε χαμηλό φωτισμό.

Φυσικά πρέπει να αναφέρω ότι τα εργαλεία Manual Focusing Assist της κάμερας Fujifilm είναι επίσης εξαιρετικά και παρέχουν εξαιρετικές πληροφορίες ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό.

Έχω ρυθμίσει την κάμερά μου να κάνει τα εξής:

  • Ο πίσω επιλογέας όταν πιέζεται προς τα μέσα έχει ρυθμιστεί σε MF Zoom Assist, ώστε να μπορώ να ελέγξω πιο κοντά εάν η εικόνα είναι εστιασμένη.
  • Το Focus Peaking Highlight έχει οριστεί σε Κόκκινο χρώμα και Χαμηλή Ευαισθησία, για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εστίαση.

Δεν προτιμώ να χρησιμοποιώ το Digital Split Image ή το Digital Microprism, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διασφαλιστεί η 100% εστίαση, αλλά αυτό είναι απλώς μια προσωπική προτίμηση.
Υποθέτω ότι ο καθένας θα χρησιμοποιήσει διαφορετικό συνδυασμό εργαλείων για να τον βοηθήσει, αλλά τελικά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι είναι εύκολο να επιτευχθεί η σωστή εστίαση ακόμα και στο F1.2.

Ελάχιστη Απόσταση Εστίασης

Η ελάχιστη απόσταση εστίασης αυτού του φακού είναι 0,5 m, δηλαδή 10 cm μεγαλύτερη από αυτή του φακού Tokina atx-m 33 mm F1,4 X.
Προσωπικά θα προτιμούσα να είναι 0,4 m καθώς αυτό θα δημιουργούσε ακόμα πιο ενδιαφέρουσες λήψεις στο F1.2.

F1.4 – 1/1250s – ISO 160 / Εστίαση στο 0.5m

Οξύτητα (Lab Test)

Όσον αφορά την οξύτητα, ο φακός Tokina SZ 33mm F1.2 είναι λίγο soft με ανοιχτό διάφραγμα F1.2 στο κέντρο του κάδρου και πολύ soft προς τις άκρες. Το ίδιο ισχύει και για το F1.4, καθώς η βελτίωση είναι σχετικά μικρή.
Ωστόσο, στο F2 τα επίπεδα ευκρίνειας τόσο στο κέντρο όσο και στις άκρες του πλαισίου αλλάζουν δραστικά, γίνονται πολύ καλά στο κέντρο και καλά στις άκρες και μετά το F2.8 όλα είναι πολύ ευκρινή σε όλο το πλαίσιο. Με βάση τις δοκιμές μου, βρήκα το sweet spot του φακού να είναι στο F4.
Μετά το F8-F11 ολόκληρο το πλαίσιο μαλακώνει και τα επίπεδα ευκρίνειας μειώνονται λόγω της περίθλασης.

F1.2
F2

Οξύτητα (Outdoors)

Έχοντας ήδη ελέγξει την απόδοση του φακού στο ελεγχόμενο περιβάλλον του studio, αλλά όπως έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το πόσο καλές ή κακές είναι οι εργαστηριακές δοκιμές και μετρήσεις, ένας φακός δείχνει την πραγματική του απόδοση μόνο έξω στο πεδίο, σε πραγματικές συνθήκες φωτογράφισης. Και πραγματικά είχε καλή απόδοση.
Τα απαλά επίπεδα ευκρίνειας στο κέντρο με ανοιχτό διάφραγμα, δεν είναι κάτι που με προβλημάτισε καθώς το χρησιμοποίησα προς όφελός μου, δημιουργώντας όμορφες εικόνες που έμοιαζαν να έχουν τραβηχτεί σε φιλμ.
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι αυτός ο φακός έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα στο τελικό αποτέλεσμα, που προσωπικά τον βρίσκω πολύ όμορφο.

F1.2 – 1/8000s – ISO160

Chromatic Aberration

Η χρωματική εκτροπή (chromatic aberration ή fringing) εμφανίζεται γύρω από περιοχές με δύσκολες (υψηλές) μεταβάσεις της αντίθεσης, και αποτυπώνεται με μωβ ή/και πράσινο χρώμα.
Εμφανίζονται συνήθως γύρω από στενές σκοτεινές περιοχές που βρίσκονται σε φωτεινό φόντο, όπως για παράδειγμα μερικά κλαδιά δέντρων με φόντο τον ουρανό.

Στην περίπτωση του φακού Tokina SZ 33mm F1.2 X, οι χρωματικές εκτροπές μπορούν να φανούν με ανοιχτό διάφραγμα στο F1.2, ειδικά σε περιοχές με έντονη μετάβαση αντίθεσης.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολο να αφαιρεθεί στο Lightroom/Photoshop.

Bokeh

Το διάφραγμα των έντεκα (11) λεπίδων μαζί με το πολύ ευρύ διάφραγμα του F1.2 μπορούν να δημιουργήσουν μερικές πολύ ωραίες μεταβάσεις μεταξύ των περιοχών εστίασης και φυσικά να δημιουργήσουν ένα όμορφο bokeh.

Αν και ο αισθητήρας APS-C θεωρητικά δεν μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο βάθος πεδίου στο τελικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με έναν αισθητήρα Full Frame, βρήκα την απόδοση bokeh του Tokina SZ 33mm F1.2 X στο F1.2 να είναι πολύ καλή σε όλο το κάδρο όσον αφορά το bokeh και την απόδοση των εστιασμένων περιοχών.

Flaring

Παρά τις αποκλειστικές τεχνολογίες πολλαπλής επίστρωσης της Tokina, δυστυχώς η απόδοση flaring του Tokina SZ 33mm F1.2 δεν είναι καλή, ειδικά με ανοιχτό διάφραγμα F1.2, καθώς ανάλογα την γωνία και την ένταση της φωτιστικής πηγής, το Flaring μπορεί να είναι πολύ έντονο.
Επιτρέψτε μου να σας δείξω δύο διαφορετικά παραδείγματα για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ.

Παράδειγμα 1
Στο παρακάτω παράδειγμα η φωτιστική πηγή ήταν ένα strobe φως σε ένα γαμήλιο πάρτι, και όπως γίνεται αντιληπτό, άλλαζε θέση συνεχώς και το φώς που έβγαζε ήταν πολύ έντονο.
Η μηχανή κοίταζε ευθεία στο φως και δεν υπήρχε κάποιο φίλτρο μπροστά στον φακό.

F1.2 – 1/100s – ISO3200

Παράδειγμα 2

Στο 2ο παράδειγμα η φωτιστική πηγή είναι ο ήλιος.
Η μηχανή κοίταζε ευθεία προς τον ήλιο και πάλι δεν υπήρχε φίλτρο μπροστά στον φακό.
Η μόνη αλλαγή ήταν στο διάφραγμα που ήταν F4.

F4 – 1/1000s – ISO160

Color Rendering

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, λόγω της αποκλειστικής πολλαπλής επίστρωσης Super Low Reflection της Tokina, η απόδοση χρωματικής απόδοσης του φακού Tokina SZ 33mm F1.2 X βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα,  παράγοντας όμορφα, φυσικά χρώματα.

Λάβετε υπόψη ότι ανάλογα με το στυλ FujiFilm που μπορεί να έχετε επιλέξει, τα χρώματα είναι βέβαιο ότι θα παράγονται διαφορετικά στα αρχεία Jpeg σας (τα αρχεία Raw δεν επηρεάζονται).

Vignetting

Ο φακός Tokina SZ 33mm F1.2 παράγει μια ελαφριά πτώση φωτός προς τις άκρες του κάδρου, μόνο όταν φωτογραφίζετε με ανοιχτό διάφραγμα F/1.2 και μπορεί να διορθωθεί εύκολα στην επεξεργασία.

Distortion

Βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ που έκανα με τον Tokina SZ 33mm F1.2 X, η παραμόρφωση είναι ελάχιστη άρα η απόδοση του φακού σε αυτό τον τομέα είναι άριστη.

Comatic Aberration (Coma)

Η παραμόρφωση Coma είναι μια οπτική εκτροπή που προσβάλλει το φως εκτός άξονα και προκαλείται από την καμπυλότητα των κύριων επιπέδων του οπτικού συστήματος.
Το Coma γίνεται εμφανές όταν οι ακτίνες φωτός από την πηγή εισέρχονται στον φακό υπό έμμεση γωνία, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι εκτός άξονα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα σημείο που έχει έναν φωτεινό κεντρικό πυρήνα με μια τριγωνική λάμψη που εκτείνεται προς τον οπτικό άξονα του φακού.

Προσωπικά περίμενα καλύτερη απόδοση από τον φακό λόγω του φωτεινού διαφράγματος F1.2, αλλά:

  • τα επίπεδα coma είναι πολύ έντονα κοντά στις άκρες του πλαισίου όπως φαίνεται παρακάτω
  • με ανοιχτό διάφραγμα F1.2 το κέντρο της εικόνας είναι απαλό
  • στο F1.2 δημιουργείται ένα έντονο μαγεντα halo γύρω από τα αστέρια

Από την άλλη πλευρά, λόγω του εστιακού μήκους του φακού (50mm σε FX) , αυτός ο φακός δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βασικός φακός εργασίας για αστροφωτογράφους που επιθυμούν να καταγράψουν για παράδειγμα νυχτερινά τοπία με τον Γαλαξία στον φόντο.

Personal Thoughts

Σχετικά με τον φακό Tokina SZ33mm F1.2 X

Όπως έχετε διαβάσει μέχρι τώρα στην κριτική μου, αυτός ο φακός έχει τα θετικά του αλλά και τα αρνητικά του.
Ναι, φυσικά δεν είναι άψογος, στην πραγματικότητα απέχει αρκετά από αυτό, αλλά παρόλα αυτά μου άρεσε να τον χρησιμοποιώ.

Μου άρεσε ιδιαίτερα ο χαρακτήρας του, η ευελιξία του και το πόσο εύκολο ήταν τελικά να εστιάσεις γρήγορα στο F1.2, ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό.
Μιλώντας για χαμηλό φωτισμό, βρήκα επίσης βολικό το επιπλέον 1/2 στοπ όσον αφορά το φως, ειδικά κατά τη λήψη βίντεο τη νύχτα.

Από την άλλη, για άλλη μια φορά μου φάνηκε ενοχλητικό το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ηλεκτρονικές επαφές στον φακό, δεν μου άρεσε η απόδοση του στο coma και σε ορισμένες περιπτώσεις το έντονο flaring.
Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πόσο προσιτή είναι στις μέρες μας η αγορά ενός φακού F1.2, ακόμη και με κάποιους περιορισμούς (MF, κ.λπ.).

Σχετικά με την Tokina

Η Tokina συνεχίζει να παράγει φακούς υψηλής ποιότητας με πολύ καλή οπτική απόδοση, σε προσιτές τιμές.
Και οι δύο σειρές φακών atx-m και SZ (μιλώντας πάντα για την μοντούρα Fujifilm X-Mount) προσφέρουν πολλές επιλογές, καλύπτοντας διάφορες εστιακές αποστάσεις και τύπους για να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε πιθανή ανάγκη ενός φωτογράφου.

Η σειρά SZ μπορεί να φαίνεται λιγότερο επαγγελματική σε κάποιους, καθώς μέχρι στιγμής όλοι οι φακοί αυτής της σειράς διατίθονται μόνο χειροκίνητη εστίαση, αλλά αυτό δεν ισχύει και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τον φακό SZ 33mm F1.2 Χ.
Ειλικρινά πιστεύω ότι η χειροκίνητη εστίαση είναι κάτι που δεν πρέπει να σας προβληματίσει ή να σας ανησυχήσει.
Με τη σχεδίαση του δακτυλίου εστίασης και τα πολύ χρήσιμα εργαλεία MF Assist των καμερών Fujifilm, η γρήγορη και ακριβής εστίαση με ανοιχτό διάφραγμα είναι τόσο εύκολη που σε μικρό διάστημα θα γίνει η δεύτερη φύση σας.

Ειλικρινά ελπίζω ότι η Tokina θα συνεχίσει να παράγει, να βελτιώνει (σε ​​ορισμένες πτυχές) και να προσφέρει νέους φακούς τόσο για τις σειρές atx-m όσο και για τις σειρές SZ και γιατί όχι θα παράγει μοναδικές εστιακές αποστάσεις που δεν είναι διαθέσιμες αυτή την στιγμή στην αγορά.

Τι περιμένω στο μέλλον από την Tokina

Προσωπικά θα ήθελα πολύ να δω τους παρακάτω φακούς: 19mm F1.2 (ή F1.4), 13mm F1.4 και 90mm F1.4 για το σύστημα Fujifilm X.
Επίσης ξέχασα τον θρυλικό φακό zoom 11-16mm (και 11-20mm) F2.8 με υπερευρυγώνιο ζουμ που ελπίζω ειλικρινά να τους δω να μετενσαρκώνονται στο X-Mount (με AF φυσικά).
Αλλά να επεκταθούν οι σειρές των φακών αυτών και σε άλλα συστήματα. Φωτεινοί prime και υπερευρυγώνιοι φακοί για μοντούρες Z, RF και FE.
Και ίσως να ήρθε η ώρα για την επιστροφή του επικού Tokina 90mm F2.5 Macro (γνωστός και ως Bokina) στην ψηφιακή εποχή.

F1.2 – 1/8000s – ISO160

Pros

  • Ποιότητα Εικόνας (συνολικά)
  • Ποιότητα Κατασκευής
  • Οξύτητα στο κέντρο στο F1.2
  • Χρηστικότητα (versatility)
  • Δυνατότητες Low-Light (ειδικά για βίντεο)

Average

  • Μέγεθος
  • Άνισες αποστάσεις μεταξύ των διαφραγμάτων
  • Χρωματικές Εκτροπές
  • Βιδωτό Lens Hood
  • Click-less Διαφραγμα
  • Τιμή

Cons

  • Βάρος
  • Flaring
  • Coma
  • Οχι weather sealed
  • Οχι ηλεκτρικές επαφές (EXIF, κτλ)

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Lenses Tokina Tokina Lenses
author
Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Global Ambassador των εταιρειών Tokina & Hoya, είναι επαγγελματίας φωτογράφος και βραβευμένος κινηματογραφιστής timelapse, εισηγητής σε workshop φωτογραφίας και timelapse.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!