Τουρίστας σχίζει ανεκτίμητο πίνακα σε ιταλικό μουσείο προσπαθώντας να βγάλει φωτογραφία
Ακόμη ένα περιστατικό καταστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς από έναν τουρίστα που ήθελε… τη σωστή selfie: ένας νεαρός άνδρας έσκισε κατά λάθος ανεκτίμητο πίνακα του 1712, όταν προσπάθησε να μιμηθεί τη στάση του πορτρέτου για μία φωτογραφία στο Uffizi Gallery της Φλωρεντίας.
Ο πίνακας που καταστράφηκε είναι το πορτρέτο του Ferdinando de’ Medici, Μεγάλου Πρίγκιπα της Τοσκάνης, έργο του ζωγράφου Anton Domenico Gabbiani.
Το ατυχές περιστατικό: Πτώση πάνω στον καμβά
Σύμφωνα με το The Telegraph, ο νεαρός Ιταλός τουρίστας ζήτησε από τη σύντροφό του να τον φωτογραφίσει μπροστά από τον πίνακα, προσπαθώντας να μιμηθεί τη στάση του πρίγκιπα. Όμως κατά τη διάρκεια της “πόζας”, έχασε την ισορροπία του, σκόνταψε σε χαμηλό προστατευτικό, και στην προσπάθειά του να κρατηθεί, έβαλε το χέρι του πάνω στον καμβά, προκαλώντας μεγάλο σκίσιμο κοντά στη μπότα του πρίγκιπα.
Ο πίνακας καταστράφηκε – ο επισκέπτης θα διωχθεί ποινικά
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας, και το ιταλικό δίκτυο TG1 δημοσίευσε το βίντεο στα social media. Το μουσείο εντόπισε αμέσως τον δράστη, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις και ενδέχεται να υποχρεωθεί να καλύψει το κόστος αποκατάστασης του έργου τέχνης.
Το μουσείο απαντά: Απαγόρευση selfies σε πολιτιστικούς χώρους
Ο διευθυντής της Πινακοθήκης Uffizi, Simone Verde, τόνισε ότι θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα απέναντι στους επισκέπτες που χρησιμοποιούν τα μουσεία για selfies ή memes. «Το πρόβλημα είναι πλέον ανεξέλεγκτο», δήλωσε. «Θα ορίσουμε αυστηρά όρια που να διασφαλίζουν τον σεβασμό προς την πολιτιστική κληρονομιά.»
Αυξανόμενα περιστατικά καταστροφών λόγω… φωτογραφιών
Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα στον Ιούνιο. Πριν λίγες ημέρες, τουρίστας κατέστρεψε καρέκλα του μουσείου στο Βερόνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ασφαλιστικής Hiscox, το 50% των ζημιών σε έργα τέχνης που ασφαλίζει αποδίδεται σε τυχαίες φθορές – πολλές από τις οποίες οφείλονται σε τουρίστες που προσπαθούν να βγάλουν φωτογραφίες.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Annie Leibovitz – H Vogue φωτογράφηση του Timothée Chalamet που δίχασε το κοινό

- Η Godox αλλάζει τα δεδομένα με το πρώτο universal flash που προσαρμόζεται μαγνητικά σε κάθε κάμερα

- Το εξώφυλλο του David Bowie για το «Aladdin Sane» σπάει ρεκόρ σε δημοπρασία

- Αποβολή του Ασημένιου Βραβείου Birds in Flight στον BPOTY 2025! Διαβάστε την ανακοίνωση!

- iPhone 18: Με 24MP selfie κάμερες σε όλα τα μοντέλα

- Samsung Galaxy S26 Ultra: Αναλυτικά οι φήμες για τις κάμερες της νέας ναυαρχίδας για το 2026


















