ΗΠΑ: Ο Τραμπ στέλνει επιστολή στην Ιαπωνία ανακοινώνοντας δασμό 25% από 1η Αυγούστου
Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων τιμών σε φωτογραφικά προϊόντα από Ιαπωνία στις Η.Π.Α.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αποστολή επιστολών προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με τις οποίες προειδοποιεί για την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από τις δύο χώρες, από την 1η Αυγούστου 2025.
Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, που επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ για νέο γύρο δασμών. Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ δημοσιοποίησε τις επιστολές που απηύθυνε σε παγκόσμιους ηγέτες, περιγράφοντας την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με τις χώρες αυτές ως “καθόλου αμοιβαία”.
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας
Στην επιστολή του προς τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σιγκερού Ισίμπα, ο Τραμπ γράφει:
“Είναι τιμή μου να σας αποστείλω αυτήν την επιστολή, η οποία καταδεικνύει τη δύναμη και τη δέσμευση της εμπορικής μας σχέσης. […] Ωστόσο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνο υπό το πρίσμα πιο ισορροπημένου και δίκαιου εμπορίου.”
Ο Τραμπ τονίζει ότι ο δασμός του 25% είναι “πολύ λιγότερος από αυτόν που απαιτείται” για να εξαλειφθεί το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων εάν υπάρξει συμφωνία που να ευνοεί τις ΗΠΑ.
Φωτογραφική βιομηχανία στο στόχαστρο
Αν οι δασμοί ισχύσουν τελικά από την 1η Αυγούστου, αναμένεται να δούμε άμεση επίπτωση στις τιμές φωτογραφικών και βιντεοσκοπικών προϊόντων από ιαπωνικές εταιρείες όπως Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic και OM System. Ήδη, η προσωρινή επιβολή δασμού 10% έχει προκαλέσει αύξηση τιμών σε επιλεγμένα προϊόντα, ενώ η αναμενόμενη αύξηση στο 25% ενδέχεται να εκτινάξει περαιτέρω τις τιμές για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται στις επιστολές, τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν προϊόντα που κατασκευάζονται εντός ΗΠΑ, όμως η πλειονότητα των φωτογραφικών εξαρτημάτων και μηχανών παραμένει εισαγόμενη από την Ιαπωνία.
Νομικές εξελίξεις και αντίκτυπος στις αγορές
Η ανακοίνωση έγινε σε περίοδο έντονων νομικών διεργασιών, καθώς το Εφετείο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για τη νομιμότητα των δασμών, με φόντο την επίκληση του International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) από τον Τραμπ, που του επιτρέπει να ενεργεί με βάση εθνική απειλή.
Παράλληλα, οι αγορές αντέδρασαν άμεσα: ο Dow Jones έχασε πάνω από 420 μονάδες, ενώ οι δείκτες S&P 500 και NASDAQ κατέγραψαν παρόμοιες απώλειες.
Τι να περιμένουμε
Αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας πριν την 1η Αυγούστου, ο δασμός 25% θα τεθεί σε ισχύ και θα περάσει απευθείας στους καταναλωτές. Οι επαγγελματίες της εικόνας στις ΗΠΑ, και πιθανώς παγκοσμίως, θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα για εξοπλισμό, με απρόβλεπτες συνέπειες στην αγορά.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Annie Leibovitz – H Vogue φωτογράφηση του Timothée Chalamet που δίχασε το κοινό

- Η Godox αλλάζει τα δεδομένα με το πρώτο universal flash που προσαρμόζεται μαγνητικά σε κάθε κάμερα

- Το εξώφυλλο του David Bowie για το «Aladdin Sane» σπάει ρεκόρ σε δημοπρασία

- Αποβολή του Ασημένιου Βραβείου Birds in Flight στον BPOTY 2025! Διαβάστε την ανακοίνωση!

- iPhone 18: Με 24MP selfie κάμερες σε όλα τα μοντέλα

- Samsung Galaxy S26 Ultra: Αναλυτικά οι φήμες για τις κάμερες της νέας ναυαρχίδας για το 2026


















