Εκλογές Η.Π.Α.: Μία λήψη που κάνουν πολλοί φωτογράφοι! Αντιγραφή ή καταγραφή των γεγονότων;
Εκτός του κορονοϊού και της πανδημίας, το 2020 είναι και το έτος των Προεδρικών Εκλογών στις Η.Π.Α. κάτι που μονοπώλησε το ενδιαφέρον πολλών τις τελευταίες ημέρες.
Με την κατοχύρωση της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden και την ήττα του Donald Trump ο κόσμος σιγά σιγά στρέφει την προσοχή του σε λεπτομέρειες της εκλογικής αναμέτρησης.
Μία από αυτές είναι φωτογραφική και αφορά την ομοιότητα της λήψης του φωτογράφου του AP, Evan Vucci, η οποία δείχνει τον Donald Trump με την πινακίδα EXIT στο πλάνο, με την φωτογραφία που έβγαλε πριν περίπου 4 χρόνια ο φωτογράφος Mark Wilson του Getty Images κατά την τελευταία συνέντευξη τύπου του Obama.
Την επισήμανση για την ομοιότητα των δύο φωτογραφιών έκανε ο φωτογράφος Pete Souza, ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου κατά την θητεία του Ομπάμα, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει το συγκεκριμένο κάδρο.
Κάτω από την επισήμανση του Souza απάντησε ο φωτογράφος που έβγαλε την φωτογραφία με τον Donald Trump, Evan Vucci, αναφέροντας ότι είναι μία φωτογραφία που βγάζουν πάρα πολλοί φωτογράφοι, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενώ εξηγεί ότι οι φωτογράφοι βγάζουν τις λήψεις τους σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο στην συγκεκριμένη αίθουσα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν παρόμοιες λήψεις.
Μάλιστα την συγκεκριμένη εικόνα βλέπουμε και από άλλους φωτογράφους, όπως ο Jabin Botsford της The Washington Post.
Είναι άγνωστο ποιος έβγαλε πρώτος και πότε την συγκεκριμένη λήψη αλλά είναι σίγουρο ότι την συγκεκριμένη φωτογραφία έχουν βγάλει πάρα πολλοί από τότε.
Είτε την έχουν δει και την έχουν αντιγράψει είτε κάποιοι το σκέφτηκαν μόνοι τους, η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα και προφανώς ο κάθε φωτογράφος μπορεί να το οπτικοποιήσει πιο εύκολα με το συγκεκριμένο κάδρο.
Είναι όμως μία είναι καθαρή αντιγραφή ή απλά μία λήψη που πρέπει να γίνει για να καταγράψει ένα γεγονός;
Και αν ένας φωτογράφος έχει κάνει μία λήψη με ένα συγκεκριμένο κάδρο, σημαίνει ότι όσοι μετά από αυτόν κάνουν το ίδιο κάδρο τον αντιγράφουν ή απλά έχουν εμπνευστεί από την λήψη του.
Ποια είναι η γνώμη σας;
Πριν φύγετε δείτε
- Αναβάθμιση για το DaVinci Resolve, τον ΔΩΡΕΑΝ video editor για όλους!
- Lexar: Δημιούργησε την υπό-μάρκα Pexar για Ψηφιακές Κορνίζες
- Η Βροχή των Ωριωνίδων είναι Ορατή και στην Ελλάδα – Πότε, Που και Πώς να Φωτογραφίσετε το πιο Φαντασμαγορικό Θέαμα του Οκτωβρίου
- Γιατί Δεν Έχουμε Δει Ακόμα ένα Κινεζικό Σύστημα Mirrorless Κάμερας στην Αγορά;
- Αγωγή Κατά Διακινητών Πλαστών Τόνερ από Amazon και Canon
- Για Αυτούς τους Διάσημους Έγιναν τα πιο Πολλά Deepfake Βίντεο το 2024!
1 σχόλιο
Νομίζω ότι δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κάποιον να κάνει μια λήψη που είδε από κάποιον άλλο. Μήπως όταν παρακολουθούμε σεμινάρια δεν προσπαθούμε μετά να πετύχουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που είδαμε; Μήπως σπουδαίοι φωτογράφοι δεν βασίστηκαν σε σπουδαίους ζωγράφους για να δημιουργήσουν καταπληκτικές εικόνες; Υπάρχει η φωτογραφία που την δημιουργείς βασιζόμενος σε όσα έχεις βιώσει και η φωτογραφία που παρατηρείς κάτι ,σου κάνει εντύπωση και κάνεις την λήψη.Ακόμα όμως και στην δεύτερη περίπτωση το ότι σου κάνει κάτι εντύπωση προφανώς συνδέεται με το πως αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Το να αντιγράψεις κάτι ή κάποιον είναι μια δημιουργική διαδικασία κατά την οποία κερδίζεις σε γνώσεις και εμπειρία, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρεις να εξελίξεις αυτό που αντέγραψες και τελικά να βρεις το δικό σου προσωπικό στυλ.