Το vivo X60 θα είναι το πρώτο smartphone με λειτουργία pixel shift


Το vivo X60 θα είναι το πρώτο smartphone με λειτουργία pixel shift

Μπορεί η νέα σειρά smartphone vivo X60 να έχει αποκαλυφθεί για την αγορά της Κίνας, αλλά η παγκόσμια παρουσίαση τους ίσως κρύβει μία νέα φωτογραφική λειτουργία.

Η παρουσίαση της σειράς για την παγκόσμια αγορά, με τα πρώτα smartphones της εταιρείας με κάμερες με φακούς ZEISS, θα γίνει στις 22 Μαρτίου. H έκδοση που θα δούμε να κυκλοφορεί εκτός Κίνας θα έχει το Soc Snapdragon 870 αντί του Exynos 1080 που είδαμε στις συσκευές που θα κυκλοφορήσουν στην Κίνα, ενώ η έκδοση vivo X60 Pro θα διατηρήσει τον Snapdragon 888.

Σύμφωνα λοιπόν με τις φήμες η σειρά smartphone vivo X60 θα έχει τα πρώτα smartphone με τεχνολογία pixel shift, λειτουργία που έχουμε δει σε DSLR και mirrorless κάμερες όπως οι Fujifilm, Panasonic, Hasselblad, Olympus, Pentax και Sony.

Υπενθυμίζουμε ότι η λειτουργία pixel shift χρησιμοποιεί το σύστημα σταθεροποίησης της συσκευής για να μετατοπίσει τον αισθητήρα εικόνας κατά ένα pixels προς κάθε κατεύθυνση (δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω) και να βγάλει πολλαπλές φωτογραφίες, τις οποίες τελικά συνθέτει σε μία εικόνα με περισσότερη πληροφορία και μεγαλύτερη ανάλυση από την ονομαστική ανάλυση του αισθητήρα εικόνας. Στην περίπτωση των συσκευών της Vivo αυτή η λειτουργία θα γίνεται μέσω του συστήματος σταθεροποίησης τύπου gimbal που διαθέτει η εταιρεία στις συσκευές της.

Τα vivo x60 αναμένεται να βγάζουν 8 Raw φωτογραφίες για να τις συνθέτουν σε μία εικόνα, ενώ οι φήμες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη λειτουργία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα μοντέλα της σειράς.

Για να εξηγήσουμε λίγο περισσότερο τι γίνεται, στους αισθητήρες εικόνας αρχιτεκτονικής Bayer, μπροστά από τον αισθητήρα έχουμε το φίλτρο Bayer (πήρε το όνομα του από τον Bryce Bayer της Eastman Kodak), το οποίο είναι ένα σύνολο φίλτρων [color filter array (CFA)]. Κάθε pixel έχει από πάνω του ένα χρωματικό φίλτρο μέσα από το οποίο βλέπει μόνο ένα χρώμα.

Αυτό αφήνει κενά στα χρωματικά δεδομένα, καθώς τα πράσινα pixel καλύπτουν το 50% της εικόνας και τα κόκκινα και μπλε pixel καλύπτουν μόνο το 25% (το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο στο πράσινο). Στη συνέχεια χρησιμοποιείται αλγόριθμος demosaicing για να καλύψει τα κενά.

Η λειτουργία pixel shift απαιτεί συνήθως την τοποθέτηση της κάμερας σε σταθερό σημείο (τριπόδι ή αλλο) και άρα μένει να δούμε αν θα υπάρξει ο ίδιος περιορισμός στην περίπτωση των smartphone της vivo.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

gsmarena
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!