Έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου στα Χανιά


Έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου στα Χανιά

Ήταν μια γυναίκα που αγάπησε την Ελλάδα και μας άφησε παρακαταθήκη μοναδικές εικόνες από το μεγαλείο αλλά και τη δύναμη της χώρας σε δύσκολες εποχές της νεώτερης ιστορίας.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Ο πολιτιστικός σύλλογος: “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” σε συνεργασία με το “ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ“, την εφημερίδα: “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ” και τον Φιλολογικό Σύλλογο: “Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ” συνδιοργανώνουν στα Χανιά, στον ανακαινισμένο χώρο του αρχαιότερου πνευματικού σωματείου της Κρήτης, στην οδό Χάληδων 83, σχεδόν απέναντι από τη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου (1898-1990) με τίτλο:

ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ (1940-1950)

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτυπώνουν στιγμιότυπα από τη ζωή του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τα κατέγραψε ο φακός της Βούλας Παπαϊωάννου. Οι φωτογραφίες αυτές κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό μέσω του Διεθνούς και Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού και συνέβαλαν στην άμεση αποστολή τροφίμων. Μετά την αποχώρηση των κατακτητών, ως φωτογράφος ξένων αποστολών, η κα Παπαϊωάννου κατέγραψε την τραυματισμένη ελληνική ύπαιθρο, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της και την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ παράλληλα μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος.
Η έκθεση θα διαρκέσει για έναν μήνα (Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 έως Σάββατο, 05 Απριλίου 2014). Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014, στις 20.00 μ.μ. στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου: “Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ” με την παρουσία και των επιμελητών του Μουσείου Μπενάκη.
Καθημερινά μπορούν να την επισκέπτονται ιδιώτες, φιλότεχνοι και σχολεία από Δευτέρα έως Παρασκευή, το πρωί 11.00-13.00 π.μ. και το απόγευμα 18.30-21.00 μ.μ., ενώ θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό και το Σάββατο πρωί 11.00-13.00 π.μ. Η είσοδος είναι -φυσικά- ελεύθερη.
Τέλος, με αφορμή τη σπουδαία αυτή φωτογραφική έκθεση την Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014 στις 19.00μ.μ. στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου: “Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ” θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο:

ΚΑΤΟΧΗ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ-“ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ”: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Εισηγήσεις στην εκδήλωση θα κάνουν οι:
α) Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ
β) Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός-Πάντειο Πανεπιστήμιο
γ) Βασίλης Μανουσάκης, υποψήφιος διδάκτορας στο ΑΠΘ
Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Diana Becker (Ντιάνα Μπέκερ).

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τη Βούλα Παπαϊωάννου (1898-1990) από το Μουσείο Μπενάκη:

Η Βούλα Παπαϊωάννου μυήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας στα μισά της δεκαετίας του 1930 ασκούμενη κατʼ αρχάς με επιτυχία σε λήψεις τοπίου, μνημείων και αρχαιολογικών εκθεμάτων.
Στροφή στην πορεία του έργου της αποτέλεσε η κήρυξη του πολέμου του ’40 και ιδιαίτερα τα δεινά του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, που ενεργοποίησαν την κοινωνική συνείδηση της φωτογράφου. Έγινε μάρτυρας στον αποχαιρετισμό των στρατευμένων, στις ετοιμασίες της πόλης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και στη φροντίδα των πρώτων τραυματιών. Όταν η πείνα έπληξε την πρωτεύουσα, κατήγγειλε τη φρίκη του πολέμου με τις συγκλονιστικές μορφές των αποσκελετωμένων παιδιών.
Μετά την Απελευθέρωση ως υπεύθυνη του φωτογραφικού τμήματος της UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) περιηγήθηκε τη ρημαγμένη ελληνική ύπαιθρο και κατέγραψε τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των κατοίκων της. Ξεφεύγοντας συχνά από τις εντολές της υπηρεσίας της, απαθανάτισε προσωπικές ιστορίες και φυσιογνωμίες απλών ανθρώπων που παραπέμπουν μάλλον στην αξιοπρέπεια παρά στην εξαθλίωση.
Στη δεκαετία του ’50 το έργο της εκφράζει την αισιοδοξία που επικρατούσε μετά τον πόλεμο για το μέλλον της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα την τάση στην επάνοδο των παραδοσιακών αξιών. Πέρα από κάθε προηγούμενη ρομαντική προσέγγιση, αποτύπωσε και πάλι το ελληνικό τοπίο με τα σημάδια της ιστορίας του και τους κατοίκους της υπαίθρου.
Η Βούλα Παπαϊωάννου εντάσσεται στο ρεύμα της «ανθρωπιστικής φωτογραφίας» που αναπτύχθηκε ως αντίδοτο της κατάλυσης των ανθρωπίνων αξιών εξαιτίας του πολέμου. Ο αγώνας των συμπατριωτών της για επιβίωση, όπως αποτυπώθηκε από το φακό της με σεβασμό, καθαρή ματιά και διακριτική συμμετοχή, αποκτά παγκοσμιότητα και αντανακλά την πίστη στη δύναμη του απλού ανθρώπου και στην αξία της ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!