Ποιά η διαφορά της Nikon D800 με την D800E και ποιά να πάρω?


Ποιά η διαφορά της Nikon D800 με την D800E και ποιά να πάρω?

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση πρέπει πρώτα να δούμε την βασική διαφορά της D800 με την D800E.
Αυτό απαιτεί κάποιες μικρές τεχνικές γνώσεις και ορολογίες που θα αναλύσω παρακάτω!
Ας αρχίσουμε από το βασικό.
Τι είναι το Moiré (μουαρέ)?
Το Moiré (μουαρέ) είναι γαλλική λέξη και φωτογραφικά ας το σκεφτόμαστε ως την εμφάνιση ενός ακανόνιστου σε σχέση με το θέμα μας μοτίβου κάπου στην φωτογραφία που βγάλαμε.Η εμφάνιση του ακανόνιστου αυτού μοτίβου δημιουργείται επειδή δύο μοτίβα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.
Ποιά είναι όμως αυτά τα 2 μοτίβα?
Το ένα από τα δύο, είναι το μοτίβο που εμφανίζεται στο θέμα που φωτογραφίζουμε [συνήθως το μουαρέ εμφανίζεται όταν έχουμε ένα θέμα, το οποίο εμφανίζει στην επιφάνεια του ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Αυτό θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ένα ύφασμα ή η σχάρα ενός υπονόμου ή κάποιο αρχιτεκτονικό θέμα (ένα κτίριο, το οποίο παρουσιάζει στην κατασκευή του πολλά επαναλαμβανόμενα μικρά αρχιτεκτονικά μοτίβα)].
Το δεύτερο μοτίβο είναι του επεξεργαστή της μηχανής μας.
Στον επεξεργαστή μας τι μοτίβο υπάρχει?
Οι D-SLR χρησιμοποιούν ένα πολύ μικρό μοτίβο κόκκινων, πράσινων και μπλε φίλτρων πάνω από κάθε μεμονωμένο pixel του αισθητήρα τους για να καταγράψουν το χρώμα.  Όταν μια φωτογραφία δημιουργείται, κάθε pixel εκτίθεται σε ένα χρώμα και η κάμερα υπολογίζει την υπόλοιπη πληροφορία.  Αυτό το μικρό μοτίβο φίλτρων λοιπόν προκαλεί το Moiré (μουαρέ).

moire-1

nikon-Moiré
(l. to r.) Pattern 1, Pattern 2, Moiré (www.nikonusa.com)

Στην παραπάνω εικόνα, έστω ότι το πρώτο μοτίβο βρίσκεται στο θέμα που φωτογραφίσαμε και το δεύτερο μοτίβο είναι του αισθητήρα της μηχανής μας. Στο τρίτο μοτίβο, τα μικρά κυκλικά πρότυπα (patterns) που δημιουργούνται είναι το λεγόμενο μουαρέ (moiré).
Είναι το μουαρέ (moiré) το μόνο πρόβλημα?
Επιπλέον του μουαρέ (moiré) έχουμε την ύπαρξη του false color (λανθασμένο χρώμα).  Το λάνθασμένο χρώμα (false color) είναι το χρώμα που εμφανίζεται σε μια εικόνα χωρίς να υπάρχει, είναι δηλαδή μια χρωματική ανωμαλία. Όπως και στην περίπτωση του μουαρέ (moiré), το λανθασμένο χρώμα (false color) μπορεί να εμφανιστεί σε μία εικόνα σαν ένα ακανόνιστο τεχνούργημα (artifact).  Το λανθασμένο χρώμα (false color) μπορεί να εμφανιστεί με το μουαρέ (moiré) ή εντελώς μόνο του.

moire-2

Ένα παράδειγμα λανθασμένου χρώματος (false color) και μουαρέ (moiré), μπορείτε να παρατηρήσετε στο κιμονό ύφασμα στην τρίτη εικόνα, που δημιουργήθηκε με την D800E.(www.nikonusa.com)

Πως αποφεύγουμε αυτές τις  ανωμαλίες?
Η αντιμετώπιση αυτών των 2 ανωμαλιών μπορεί να γίνει μετά την λήψη, με επεξεργασία σε κάποιο πρόγραμμα στον Η/Υ.  Είναι όμως καλύτερα να διορθώνεται από την κάμερα μας κατά την λήψη (γλυτώνουμε από extra εργασία στον Η/Υ), γι αυτό και η Νikon έχει εξοπλίσει τις μηχανές της με ένα οπτικό φίλτρο, το Optical Low Pass Filter (OLPF) ή πιο γνωστό ως anti-aliasing filter, το οποίο βρίσκεται στον αισθητήρα.  Αυτό το φίλτρο αποτρέπει την ύπαρξη λανθασμένου χρώματος (false color) ή μουαρέ (moiré) με δύο μειονεκτήματα: την απώλεια στην ανάλυση και στην οξύτητα της εικόνας.  Για αυτό τον λόγο, ως αντιστάθμισμα της μείωσης της οξύτητας, έχουμε στο menu της κάμερας την επιλογή ρύθμισης της βελτίωσης της οξύτητας της εικόνας (in-camera sharpening).  Επιπλεόν με την χρήση του RAW αρχείου (NEF-Nikon Electronic File), μπορούμε να αυξήσουμε την οξύτητα ακόμα παραπάνω σε κάποιο ανάλογο πρόγραμμα Η/Υ (photoshop,lightroom,aperture).
Η νέα Nikon D800 χρησιμοποιεί το οπτικό φίλτρο, OLPF, για να αποτρέψει την δημιουργία των ανωμαλιών που αναφέραμε παραπάνω, σε αντίθεση με την έκδοση της D800E η οποία δεν έχει το φίλτρο αυτό.  Αυτό σημαίνει ότι με την D800E υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε ανωμαλίες, όπως λανθασμένο χρώμα (false color) ή  μουαρέ (moiré), με κέρδος την αύξηση της ανάλυσης και της οξύτητας των εικόνων μας.
Για την πλειοψηφία των φωτογράφων που φωτογραφίζουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, η D800 είναι η ιδανική λύση.
Για μια ειδική κατηγορία φωτογράφων (studio, διαφημιστική φωτογραφία, φωτογραφία still life), οι οποίοι ήδη χρησιμοποιούν μεσαίου και μεγάλου φορμά κάμερες, η D800E είναι η σωστή επιλογή!  Άλλωστε αυτοί οι φωτογράφοι, ξέρουν να χρησιμοποιούν μηχανές χωρίς οπτικό φίλτρο (OLPF) στον αισθητήρα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη αυτού, αφού οι μηχανές μεσαίου και μεγάλου φορμά δεν έχουν τέτοια φίλτρα.
Μερικές παρατηρήσεις σχετικά:

  • Αλλάζοντας το φωτογραφικό σας στυλ (τρόπος λήψης, φακοί) μπορείτε να κρατήσετε τις ανωμαλίες του λανθασμένου χρώματος (false color) και μουαρέ (moiré) σε ένα ελάχιστο επίπεδο.
  • Για να δούμε τις ανωμαλίες σε μια εικόνα λόγω έλλειψης του φίλτρου, θα πρέπει να την κοιτάμε με  100% μεγένθυση σε οθόνη Η/Υ, καθώς στην LCD της μηχανής είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβουμε.
  • Το Nikon Capture NX2 παρέχει τρόπο διόρθωσης του λανθασμένου χρώματος (false color) και μουαρέ (moiré) που εμφανίζονται στις εικόνες.
  • Για την διόρθωση του λανθασμένου χρώματος (false color) και μουαρέ (moiré) σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας πρέπει η λήψη της φωτογραφίας να γίνεται σε RAW.

Ορίστε λοιπόν!  Διαλέξτε την μηχανή που χρειάζεστε χωρίς φόβο να κάνετε λάθος!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

nikonusa
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Comments are closed here

Subscribe to our newsletter!