Ευρυγώνιοι φακοί: 13 συμβουλές για το πως να τους χρησιμοποιήσεις!


1. Χρησιμοποίησε το Hood/Σκίαστρο του φακού

Οι πολύ ευρυγώνιοι φακοί έχουν το Hood/Σκίαστρο προσαρμοσμένο μόνιμα στο σώμα του φακού.

Αυτό γίνεται γιατί ο φακός έχει μεγάλη γωνία λήψης και έτσι επηρεάζεται πιο εύκολα από τις πηγές φωτός και την γωνία εισόδου του φωτός, που μπορούν να προκαλέσουν flare και να μειώσουν την αντίθεση στην εικόνα.

Φυσικά γενικά είναι καλό να χρησιμοποιείς το Hood/Σκίαστρο ως ένα μέτρο προστασίας του μπροστά μέρους του φακού σου από χτυπήματα αλλά και για να αποφύγεις την είσοδο του φωτός από γωνίες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στις εικόνες σου, αλλά στην περίπτωση που βγάζεις με ευρυγώνιους φακούς αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θυμάσε πάντα.

2. Βάλε τους ανθρώπους κοντά στο κέντρο του κάδρου!

Λόγω της μεγάλης γωνίας λήψης των ευρυγώνιων φακών, τα αντικείμενα που βρίσκονται στις άκρες του κάδρου τείνουν να παραμορφώνονται. Η παραμόρφωση εξαρτάται από το πόσο ευρυγώνιος είναι ο φακός.

Ειδικά όσον αφορά τους ανθρώπους, αυτοί που βρίσκονται κοντά στο άκρο του κάδρου εμφανίζονται πιο “χοντροί” και φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα θέλεις να το κάνεις, καθώς θα ακούσεις την χαρακτηριστική φράση “πως με έβγαλες έτσι;”.

Οπότε μην ξεχνάς να βάζεις τους ανθρώπους ή όποιο αντικείμενο δεν θέλεις να παραμορφώνεται στο κέντρο του κάδρου σου.

3. Πρόσεξε ιδιαίτερα τον στραβό ορίζοντα!

Ένας ευρυγώνιος φακός μας δυσκολεύει μερικές φορές να δούμε αν είναι στραβός ο ορίζοντας ή όχι.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να έχεις πάντα ενεργοποιημένο το πλέγμα/grid στην κάμερα σου, ενώ στις ψηφιακές κάμερες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το ψηφιακό αλφάδι που υπάρχει.

4. Πρόσεχε τις άκρες του κάδρου για αντικείμενα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκεί!

Όσο πιο ευρυγώνιος είναι ο φακός τόσο πιο εύκολα μπορεί να μας ξεφύγει το καδράρισμα και να βάλουμε εντός πλάνου κάποιο στοιχείο που δεν θα το θέλαμε να υπάρχει εκεί.

Αυτό αν συμβεί, θα συμβεί στα άκρα του κάδρου μας.

Κλαδιά δέντρων, στύλοι, η άκρη ενός κάγκελου, τα παπούτσια μας ή η τσάντα μας (ειδικά αν ο φακός έχει κλίση προς τα κάτω) και πολλά άλλα, μπορεί να σου χαλάσουν την φωτογραφία, ειδικά αν δεν το καταλάβεις την ώρα που είσαι στο πεδίο και έχεις επιστρέψει στο σπίτι.

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να διορθώσεις το πρόβλημα στον Η/Υ κατά την επεξεργασία αλλά σίγουρα είναι καλύτερο να είσαι πιο προσεκτικός κατά την λήψη.

5. Πρόσεξε τι βάζεις στο φόντο σου!

Το γεγονός ότι όσο πιο ευρυγώνιος είναι ένας φακός τόσο περισσότερο θέμα χωράει στο κάδρο είναι πολλές φορές αρνητικό.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές πρέπει να προσέχεις πολύ τι βάζεις μέσα στο κάδρο σου καθώς μπορεί να το κάνεις πολύ “θορυβώδες” με αποτέλεσμα να μπερδέψεις και τελικά να “χάσεις” τον θεατή.

Φρόντισε να επιλέξεις με μεγάλη προσοχή το σημείο που θα κάνεις την λήψη σου και το τι θα συμπεριλάβεις στο φόντο σου.

Πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι λόγω του ευρυγώνιου κάδρου σου μπορεί να ξεγελαστείς και να προσθέσεις αντικείμενα που δεν θα ήθελες να υπάρχουν (π.χ. καλώδια ρεύματος).

6. Πρόσεξε τους μεγάλους κενούς χώρους στο πρώτο πλάνο!

Με ένα ευρυγώνιο φακό μπορείς να πέσεις εύκολα στην παγίδα να συμπεριλάβεις στο κάδρο σου κενούς χώρους, χωρίς ενδιαφέρον.

Το συγκεκριμένο λάθος μπορεί να γίνει πιο εύκολα στο πρώτο πλάνο καθώς πολλές φορές δίνουμε μεγάλη σημασία στο θέμα και το φόντο του.

Σκέψου τι μπορείς να βάλεις στο πρώτο πλάνο για να δώσεις ενδιαφέρον στο θέμα σου. Μην διστάσεις να αλλάξεις σημείο λήψης για να δεις το θέμα σου από μία διαφορετική πλευρά.

7. Χρησιμοποίησε τις υπάρχουσες γραμμές!

Οι ευρυγώνιοι φακοί λόγω της παραμόρφωσης της προοπτικής παράγουν εικόνες με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ειδικά αν η κάμερα έχει κλίση προς τα πάνω, τυχόν παράλληλες κάθετες γραμμές στο κάδρο (π.χ. δύο γειτονικά κτίρια) θα εμφανίζονται να συγκλίνουν στο πάνω τους μέρος τους.

Όσο μεγαλύτερη η κλίση της κάμερας, τόσο μεγαλύτερη η παραμόρφωση.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτές τις συγκλίνουσες κάθετες γραμμές για να οδηγήσεις το βλέμμα του θεατή στο σημείο που θέλεις.

8. Φωτογράφισε το θέμα σου από πάρα πολύ κοντά!

Όσο πιο ευρυγώνιος είναι ένας φακός τόσο πιο μεγάλη είναι η παραμόρφωση προοπτικής που θα εμφανίζεται στις εικόνες σου.

Τα αντικείμενα που είναι πιο κοντά στον φακό φαίνονται αρκετά πιο μεγάλα σε σχέση με αντικείμενα στο φόντο.

Με αυτό στο μυαλό σου μπορείς να βγάλεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εικόνες πλησιάζοντας πάρα πολύ κοντά στο θέμα σου.

9. Βγάλε φωτογραφίες μακράς έκθεσης στο χέρι!

Αν και οι περισσότερες σύγχρονες κάμερες έχουν πλέον σταθεροποιητή στο σώμα που μας βοηθάει για πιο εύκολες λήψεις στο χέρι, οι ευρυγώνιοι φακοί ήταν πάντα εξαιρετικά εύκολοι για λήψεις στο χέρι.

Με ένα ευρυγώνιο φακό στα 16mm ή 14mm μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες στο χέρι ακόμα και με ταχύτητα 1/15 του δευτ. (αν έχει σταθεροποιητή στο σώμα της η κάμερα σου μπορείς να χρησιμοποιήσιες ακόμα πιο αργή ταχύτητα), δημιουργώντας μοναδικές εικόνες μακράς έκθεσης.

10. Πρόσεχε με τα πολωτικά φίλτρα!

Τα πολωτικά φίλτρα είναι πολύ χρήσιμα και είναι ένα φίλτρο που δεν θα έπρεπε να λείπει από την φωτογραφική σου τσάντα.

Το πολωτικό φίλτρο κόβει τις αντανακλάσεις και δίνει καλύτερα χρώματα στις εικόνες σου αλλά στους ευρυγώνιους φακούς και ανάλογα με το από που έρχεται το φως πρέπει να προσέχεις.

Φρόντισε όταν φωτογραφίζεις με πολωτικό φίλτρο στον φακό σου να έχεις τον φως από πίσω σου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση έλεγξε με προσοχή την φωτογραφία που έβγαλες και δες αν η πόλωση είναι ομοιόμορφη σε όλο το κάδρο.

11. Φωτογράφισε και σε κάθετο κάδρο!

Αν και οι ευρυγώνιοι φακοί χρησιμοποιούνται κυρίως στην λήψη φωτογραφιών τοπίου και άρα σε προσανατολισμό landscape δεν πρέπει να ξεχνάς το κάθετο κάδρο.

Η λήψη κάθετου κάδρου με ευρυγώνιο φακό μπορεί να σου δώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εικόνες, ειδικά αν έχεις βρει κάτι πολύ ενδιαφέρον για να βάλεις σε πρώτο πλάνο ή αν έχεις ένα πολύ δραματικό ουρανό.

12. Φωτογράφισε από πολύ χαμηλά και με κλίση προς τα πάνω

Φωτογραφίζοντας με ένα ευρυγώνιο φακό από πολύ χαμηλά και με κλίση προς τα πάνω δίνεις μία ενδιαφέρουσα οπτική, την οποία δεν έχει συνηθίσει ο θεατής.

Αν επιπλέον επιλέξεις να βάλεις το θέμα σου στο κέντρο μπορείς να δημιουργήσεις μία φωτογραφία στην οποία το θέμα σου θα φαίνεται κυρίαρχο και εντυπωσιακό.

13. Το βάθος πεδίου είναι μεγαλύτερο στους ευρυγώνιους φακούς!

Ο κανόνας των φακών λέει ότι οι ευρυγώνιοι φακοί παράγουν μεγαλύτερο βάθος πεδίου.

Αυτό σημαίνει ότι με ένα ευρυγώνιο φακό μπορούμε με ένα διάφραγμα f/11 να έχουμε τα πάντα στο κάδρο μας εστιασμένα, αλλά από την άλλη σημαίνει ότι για να πετύχουμε ένα επιθυμητό bokeh (θόλωμα των εκτός εστίασης μερών του κάδρου) μπορεί να χρειαστούμε μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος π.χ. f/2.8, χωρίς όμως απαραίτητα να έχουμε το bokeh που θα θέλαμε.

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

How to Lenses
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

1 σχόλιο

  • #
    1

    Θα πρόσθετα:
    Χρειάζεται προσοχή σε κάποιες φωτογραφίες με κτίρια. Δεν είναι πάντα επιθυμητό οι άκρες των τοίχων να είναι στραβές (ανοιχτοί ή κλειστοί χώροι). Αυτό γίνεται όταν δεν κρατάμε κάθετα τη μηχανή και πρέπει να το προσέξουμε.

    Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθεί αλλιώς η μηχανή, απαιτείται η χρήση φακών tilt&shift ή η εκ των υστέρων επεξεργασία στο photoshop ή στο lightroom. Για αυτήν την επεξεργασία νομίζω ότι υπάρχει άλλο θέμα εδώ στο pttl.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!