World Press Photo Awards, ακυρώθηκε ο νικητής στην κατηγορία Contemporary Issues


World Press Photo Awards, ακυρώθηκε ο νικητής στην κατηγορία Contemporary Issues

Ο Giovanni Troilo συμμετείχε με το project “La Ville Noir – The Dark Heart of Europe” (Η Σκοτεινή καρδιά της Ευρώπης), μία σειρά 10 φωτογραφιών από την πόλη Charleroi, κοντά στις Βρυξέλλες, αποτυπώνοντας την κατάρρευση της βιομηχανίας και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.

Η πρώτη αντίδραση για το project του Troilo ήρθε από επίσημα χείλη και συγκεκριμένα από τον Δήμαρχο του Charleroi, Paul Magnette, ο οποίος με επιστολή του στον World Press Photo κατηγόρησε τον φωτογράφο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στήσιμο φωτογραφιών (το οποίο θεωρείται “έγκλημα” στο φωτορεπορτάζ).

Στην εικόνα που ακολουθεί και δείχνει ένα μέρος όπου βρίσκονται ζευγαράκια ο δήμαρχος κατηγορεί τον φωτορεπόρτερ ότι έστησε το σκηνικό με τον ξάδερφο του.

Giovanni Troilo-1

Επιπλέον στην εικόνα με την λεζάντα “Ο Philippe ζει σαν ερημίτης σε μία από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές της πόλης για να γλυτώσει την βία” ο Δήμαρχος τονίζει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι ο Philippe Genion, ο οποίος είναι πολύ γνωστός στην πόλη και ζει σε ένα πολύ όμορφο σπίτι σε μία από τις πιο ήσυχες περιοχές του Charleroi. Μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμαρχος έστειλε και ένα video που δείχνει τον Philippe να περνάει όμορφες στιγμές.

Giovanni Troilo

Τέλος στην φωτογραφία που δείχνει άντρες της αστυνομίας να τρέχουν και έχει λεζάντα “Το νεότερο και ψηλότερο κτίριο του Charleroi είναι αστυνομικός σταθμός με ύψος 75 μέτρα” και η οποία έχει σκοπό να δείξει την αύξηση της εγκληματικότητας, ο Δήμαρχος απαντάει ότι το κτίριο ήταν στα σχέδια να γίνει πολύ καιρό και έχει σχεδιαστεί από ένα πολύ γνωστό αρχιτέκτονα.

Giovanni Troilo-2

Ο Δήμαρχος του Charleroi κλείνοντας την επιστολή του στον οργανισμό World Press Photo τονίζει ότι το Charleroi δεν είναι η μαύρη καρδιά της Ευρώπης και οι φωτογραφίες διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και κάλεσε τον οργανισμό να ακυρώσει την νίκη του Troilo.

Ο Οργανισμός World Press Photo μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής του Δημάρχου του Charleroi και την δημοσιότητα που πήρε το θέμα αναγκάστηκε να πάρει θέση και αφού θεωρητικά ερεύνησε τις κατηγορίες τελικά αποφάσισε να διατηρήσει τον Troilo ως νικητή της κατηγορίας Contemporary Issues (stories), τονίζοντας ότι ο φωτογράφος δεν έχει στήσει τις φωτογραφίες (διαβάστε την απόφαση του Οργανισμού εδώ).

Ο World Press Photo αναφέρει ότι “στήσιμο” μίας φωτογραφίας θεωρεί ότι είναι η εμπλοκή του φωτογράφου για να δημιουργήσει μία κατάσταση που αλλιώς δεν θα υπήρχε και συγκεκριμένα για την φωτογραφία με το αυτοκίνητο στο μέρος που βρίσκονται τα ζευγαράκια, ο φωτογράφος απλά πήρε την συγκατάθεση του ξαδέρφου του να τον ακολουθήσει σε μία επίσκεψη του στο μέρος, που θα έκανε ούτως ή άλλως.

Ο ίδιος ο φωτογράφος είπε: “Είναι πάνω από όλα μία έρευνα, μία ρεαλιστική ματιά της πόλης από ένα φωτογράφο που την ξέρει πολύ καλά. Την γνωρίζω μέσω της οικογένειας μου που ζει εκεί για 65 χρόνια. Το Charleroi είναι για μένα, επίσης, μια αλληγορία για να μιλήσουμε για την ευρωπαϊκή κρίση ταυτότητας. Πιστεύω ότι αυτό είναι σίγουρα ένα “σύγχρονο ζήτημα”.

Μία τοποθεσία που αντιπροσωπεύει ένα ευρύτερο σύνολο, «La Ville Noire» («Η Μαύρη πόλη»), μια πόλη τόσο κοντά στις Βρυξέλλες, η οποία συμβολίζει το σύνολο της Ευρώπης. Αυτή η πόλη σταυροδρόμι στεγάζει πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με σκοπό να βρουν εργασία, αλλά πλέον δεν έχουν κάτι να μοιραστούν καθώς οι θέσεις εργασίας στέρεψαν.

Τα πιο ενδιαφέροντα επεισόδια, στα οποία η δουλειά μου είναι συγκεντρωμένη, πραγματοποιούνται εκτός του κεντρικού δακτυλίου, καθώς πήγα σε διάφορες κοινότητες που αποτελούν το Charleroi. Φωτογράφισα δρόμους, σπίτια, ανθρώπους στους δρόμους, στα σπίτια τους και στα σούπερ μάρκετ. Μίλησα με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους ανθρώπους. Τα πλάνα που επέλεξα για το World Press Photo είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του συνόλου των εικόνων που δημιούργησα.

Έχω πάει στο Charleroi πολλές φορές στη ζωή μου και δεν έχω τίποτα εναντίον της πόλης ή των κατοίκων της, αυτό θα σήμαινε ότι πάω κόντρα στη δική μου οικογένεια και τον εαυτό μου. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την λήψη πάντα έλεγχα και έψαχνα για επιβεβαίωση στον Τύπο, προκειμένου να δω αν το όραμα μου ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πάντα αναρωτιέμαι αν το όραμά μου είναι μεροληπτικό. Κάθε φορά όμως που έλεγξα, η αντίληψή μου αποδείχθηκε να είναι σωστή. Εκτός από αυτό, πάντα συγκέντρωνα και την γνώμη των ανθρώπων.

Μερικές σκηνές απλά έγιναν μπροστά από την μηχανή μου (αστυνομικοί, κλινική, χάπια και κτίρια) και έτυχε να είμαι στο σωστό μέρος, χωρίς να υπάρξει διάλογος ανάμεσα σε μένα και τα θέματα μου. Σε άλλες σκηνές όπως π.χ. στην φωτογραφία με το κλουβί (ακολουθεί) έκανα γνωστή την παρουσία μου στο θέμα και φυσικά υπήρξε διάλογος για να στηθεί ένα σωστό πορτραίτο. Όλες οι φωτογραφίες πάρθηκαν με διαφάνεια και ορθότητα. Στις εικόνες που τα θέματα ξέρανε ότι φωτογραφίζονται, αυτό αναφέρεται στην λεζάντα.

Έχω κατακλυστεί με μηνύματα από ανθρώπους που ζουν έξω από το κέντρο της πόλης του Charleroi. Στηρίζουν το έργο μου, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό και να τονίσω ότι το Charleroi που απεικονίζεται στις φωτογραφίες μου είναι όντως το πραγματικό Charleroi.”

Giovanni Troilo-3

Και ενώ το θέμα φαινόταν να παίρνει τέλος οι πολλές και μεγάλες αντιδράσεις από σημαντικούς οργανισμούς όπως η NPPA (National Press Photographers Association) και φωτογράφους οδήγησαν σε νέα έρευνα από τον World Press Photo, ειδικά αφού ο Βέλγος φωτορεπόρτερ Bruno Stevens ερεύνησε την δουλειά του Troilo και βγήκε μπροστά υποστηρίζοντας ότι μία από τις 10 φωτογραφίες είχε γίνει στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα ο Jean Francois Leroy, General Manager του Visa pour l’Image – Perpignan (Διεθνές Φεστιβάλ Φωτορεπορτάζ στη Γαλλία) με δήλωση του στο Facebook ανακοίνωσε ότι το Φεστιβάλ αποφάσισε να μην εκθέσει τους φετινούς νικητές των World Press Photo Awards (This is why, after a few days of reflection, we have made the decision NOT TO exhibit the World Press this year at Perpignan), ένα ηχηρό χαστούκι για τα βραβεία.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας (4 Μαρτίου) ο World Press Photo εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας του, που ήταν και η ακύρωση της νίκης του Troilo. Αιτία η φωτογραφία του Troilo, που δείχνει ένα ζωγράφο να στήνει τα μοντέλα του για να δημιουργήσει ένα πίνακα και η οποία είχε τραβηχτεί στις Βρυξέλλες και όχι στο Charleroi.

GIOVANNI TROILO

Ο Οργανισμός επίσης ανακοίνωσε ότι τις ημέρες της απονομής των βραβείων θα γίνει μία συζήτηση γύρω από την ηθική και τους κανόνες του φωτορεπορτάζ.

Μετά τον αποκλεισμό του Troilo το βραβείο για την κατηγορία Contemporary Issues (stories) πάει στον επίσης Ιταλό Giulio Di Sturco, με το project του “Chollywood”, μία σειρά εικόνων που μιλάει για την κινηματογραφική βιομηχανία της Κίνας.

Giulio Di Sturco

Δείτε τις φωτογραφίες του project εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!