Πίσω από τη φωτογραφία, συζήτηση με τον Bill Gekas


Πίσω από τη φωτογραφία, συζήτηση με τον Bill Gekas

Σίγουρα έχετε συναντήσει κάποια από τις φωτογραφίες του Ελληνο-Αυστραλού Bill Gekas στο internet. O Bill έχει γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο για τα μοναδικά πορτρέτα του, τα οποία έχουν μία ατμόσφαιρα που παραπέμπει στους μεγάλους ζωγράφους του παρελθόντος. Αυτοδίδακτος, με μεγάλη κατανόηση της τέχνης της φωτογραφίας και του τρόπου που λειτουργεί το φως, ο Bill δημιουργεί πορτρέτα που προκαλούν τον θαυμασμό. Πολυβραβευμένος με Gold Award στα International Loupe Awards 2012, Gold Award στα Creative Asia Awards 2012, 4 επαίνους στα International Photography Awards aka Lucies 2013 ο Bill αποδεικνύει ότι η αγάπη για αυτό που κάνεις είναι το νο1 συστατικό της επιτυχίας.
Η εμμονή του στη λεπτομέρεια, από τον φωτισμό έως τα ρούχα και τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν, ο τρόπος που χειραγωγεί τον τεχνητό φωτισμό και το τελικό αποτέλεσμα, φανερώνουν φωτογράφο με μεγάλη ικανότητα να μπορεί να καταγράφει με τη μηχανή του αυτό που φαντάζεται στο μυαλό του.
Η γνωριμία μας με τον Bill, ο οποίος βρίσκεται μισή υφήλιο μακριά, ήταν πολύ ευχάριστη και αν και δεν καταφέραμε για τεχνικούς λόγους να έχουμε μία video-συνέντευξη, ο Bill μας αποκαλύφθηκε φωτογραφικά και απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις με μεγάλη διάθεση να μοιραστεί τη δική του φωτογραφική φιλοσοφία.
Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Bill Gekas εδώ και να θαυμάσετε το έργο του.

Pttl.gr: Bill σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου, είναι μεγάλη τιμή για το pttl.gr να σε έχουμε μαζί μας.
Bill:
Ευχαριστώ για την πρόσκληση, είναι τιμή μου!

Pttl.grΜίλησε μας λίγο για σένα. Ζεις στην Μελβούρνη της Αυστραλίας αλλά έχεις ελληνικές ρίζες;
Bill: Γεννήθηκα και ζω στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι γονείς μου γεννήθηκαν σε χωριά των Ιωαννίνων και μετανάστευσαν στην Μελβούρνη πριν γεννηθώ. Μπορεί να μην γεννήθηκα στην Ελλάδα αλλά θεωρώ τον εαυτό μου Έλληνα όσο Αυστραλό. Είμαι τυχερός και υπερήφανος να έχω ταυτόχρονα την Ελληνική και Αυστραλέζικη υπηκοότητα.

Pttl.gr: Πως ξεκίνησες το ταξίδι σου στη φωτογραφία; Ποια ήταν η πρώτη σου φωτογραφική μηχανή και τι φωτογράφιζες όταν ξεκίνησες;
Bill: Ξεκίνησα να φωτογραφίζω με του πατέρα μου τις Pentax ME-Super και K1000, SLR μηχανές με 35mm film, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Πολύ σύντομα άρχισα να εμφανίζω και να τυπώνω τα δικά μου ασπρόμαυρα film στο δικό μου σκοτεινό θάλαμο. Αν και φωτογράφιζα σε C-41 και slides, μπορούσα να έχω τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μόνο όταν χρησιμοποιούσα ασπρόμαυρο φιλμ, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν ποτέ λάτρης της χρονοβόρας παραδοσιακής διαδικασίας του σκοτεινού θαλάμου.
Όταν ξεκίνησα να φωτογραφίζω, όπως και όλοι οι φωτογράφοι, φωτογράφιζα λίγο από όλα, τοπία, macro, still life, street, αλλά ποτέ πορτρέτα. Βλέποντας πίσω, νομίζω ότι ήταν μία περίοδος του ταξιδιού μου κατά την οποία ακόμα δεν είχα ανακαλύψει το είδος φωτογραφίας που μου αρέσει.

Pttl.gr: Είσαι ένας φωτογράφος που ειδικεύεται στη φωτογραφία πορτρέτου. Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη φωτογράφιση πορτρέτων; Τι σε οδήγησε εκεί;
Bill: Πάντα θεωρούσα τη φωτογράφιση πορτρέτων στατική και μάλλον αυτό το πίστευα επειδή δεν είχα δει τα σπουδαία πορτρέτα των Karsh, Beaton, Penn, Arbus. Μόλις ανακάλυψα αυτούς τους σπουδαίους φωτογράφους κατάλαβα ότι η φωτογραφία πορτρέτου στα καλύτερα της είναι ένα σχεδόν σουρεαλιστικό αντικείμενο με συγκινησιακή αισθητική, όπου αν και το θέμα σου μπορεί να είναι ένας τελείως άγνωστος σε σένα άνθρωπος, συνδέεται μαζί σου με ένα μυστηριώδη τρόπο. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι η φωτογράφιση πορτρέτου με μία πινελιά σουρεαλιστικής αισθητικής ήταν το είδος φωτογραφίας που θα εξασκούσα και θα τελειοποιούσα.

Pttl.gr: Ας μιλήσουμε για τα διάσημα πορτρέτα της κόρης σου. Τι σε ενέπνευσε; Πως επέλεξες το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και τα αντικείμενα που χρησιμοποίησες;
Bill: Η στιλιστική προσέγγιση στα περισσότερα έργα μου έχει να κάνει με το φως, τους τόνους, τα χρώματα και τα συναισθήματα που δημιουργούν τα έργα ζωγραφικής των παλιών μεγάλων ζωγράφων, χρησιμοποιώντας όμως σύγχρονες τεχνικές της φωτογραφίας. Αν και οι εικόνες παραπέμπουν στα έργα μεγάλων ζωγράφων του παρελθόντος, δεν είναι προσπάθεια αντιγραφής των ίδιων των έργων, αλλά περισσότερο της ατμόσφαιρας για την οποία τα έργα αυτά είναι διάσημα. Ως φωτογράφος πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να μελετάμε και να εμπνεόμαστε από όλα τα οπτικά μέσα, χωρίς να βάζουμε όρια στους εαυτούς μας αναζητώντας έμπνευση μόνο μέσα από τη τέχνη της φωτογραφίας.
Αν και πολλές ιδέες έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν, πάντα πίστευα ότι δεν είναι λάθος να παίρνεις στοιχεία από έργα που σε εμπνέουν και να τα ενσωματώνεις σε κάτι που θα θεωρείς δικό σου. Μπορεί να σου αρέσει ο φωτισμός σε μία φωτογραφία, ένα αντικείμενο σε μία άλλη, τα χρώματα σε κάποια άλλη. Παίρνοντας μία ιδέα και αλλάζοντας την για να ταιριάζει στο δικό σου όραμα είναι ο τρόπος με τον οποίο η αισθητική εξελίσσεται.

Bill Gekas

Pttl.gr: Ας ρίξουμε μία ματιά στη φωτογραφία “Pleiadian” που σου έδωσε το Gold Award στα International Loupe Awards και το Gold Award στα Creative Asia Awards το 2012.
Μίλησε μας για αυτήν. Τι σε ενέπνευσε και πως την δημιούργησες;
Bill: Για τη φωτογραφία “Pleiadian” εμπνεύστηκα από τον πίνακα ζωγραφικής του Petrus Christus, Portrait Of A Girl’ του 1470. Αν και έχει πολλές ομοιότητες με το αρχικό έργο προσπάθησα να αποδώσω μία πιο σύγχρονη αισθητική που να ταιριάζει με την εποχή μας. Για τον φωτισμό χρησιμοποίησα δύο speedlights flashes, το ένα μέσα σε ένα softbox 28” στα αριστερά (YN-460-ii) και το άλλο (YN-560) με προσαρμοσμένο ένα grid να φωτίζει το φόντο από τα δεξιά, καθώς και ένα ανακλαστήρα στα δεξιά της μηχανής.
Χρησιμοποίησα μία Pentax K-5 με τον φακό DA 40mm f/2.8 και οι ρυθμίσεις μου ήταν iso 80, f/4, 1/180s.
Σε αυτού του είδους τις εικόνες πιο πολύ σημασία παίζει ο φωτισμός και λιγότερο ο συνδυασμός μηχανής-φακού. Θα μπορούσα δηλαδή να την δημιουργήσω ακόμα και με μία compact μηχανή με manual λειτουργίες.

Portrait of a Young Girl (c 1470), Petrus Christus.

Portrait of a Young Girl (c 1470), Petrus Christus.

Το set-up για τη δημιουργία της εικόνας “Pleiadian”

Το set-up για τη δημιουργία της εικόνας “Pleiadian”

Pttl.gr: Μίλησε μας για τα φετινά International Photography Awards aka Lucies 2013. Τέσσερις από τις τέσσερις εικόνες που έστειλες κέρδισαν έπαινο.
Bill: Συμμετείχα στα International Photography Awards aka Lucies 2013 και κέρδισα τέσσερις επαίνους στις επαγγελματικές κατηγορίες πορτρέτου σε σύνολο τεσσάρων εικόνων. Η φωτογραφία “Pleiadian” είναι μία από αυτές τις εικόνες.

Bill Gekas

Η δεύτερη εικόνα είναι η “ Lee von Durer”. Είναι το πορτρέτο ενός φίλου, γείτονα, ηθοποιού και κωμικού και είναι εμπνευσμένο από τον διάσημο πίνακα ζωγραφικής του Albrecht Durer, του 1500, στον οποίο ο ζωγράφος ζωγράφισε τον εαυτό του. Είχα την ελευθερία να φωτογραφίσω όπως ήθελα και η δημιουργική φύση του ανθρώπου που φωτογράφιζα βοήθησε πολύ στο τελικό αποτέλεσμα. Απλός φωτισμός στο μικρό μου studio, χρησιμοποιώντας ένα flash σε ένα softbox των 28” στα αριστερά, ένα flash με προσαρμοσμένο grid να φωτίζει το φόντο, και ένα λευκό ανακλαστήρα στα δεξιά της φωτογραφικής μηχανής.

Bill Gekas

Η τρίτη εικόνα ονομάζεται “Field Day”. Είναι ένα πορτρέτο της κόρης μου σε στυλ πίνακα ζωγραφικής, η οποία έγινε σε εξωτερικό χώρο, όχι πολύ μακριά από εκεί που μένω. Αυτή η φωτογραφία είχε πολύ σχεδιασμό και προετοιμασία. Την είχα φανταστεί πολλούς μήνες πριν και δεν είχα παρά να περιμένω να έρθει η κατάλληλη εποχή και να γίνουν οι καιρικές συνθήκες κατάλληλες για να δημιουργήσω αυτό που ήθελα. Η εικόνα έγινε προς το τέλος της ημέρας, όταν το φυσικό φως είναι λίγο και χρησιμοποίησα ένα speedlight flash μέσω μίας λευκής ομπρέλας διάχυσης. Για τη λήψη χρησιμοποίησα μία μεσαίου φορμά Pentax 645d με ένα φακό 55mm.

Bill Gekas

Η τέταρτη εικόνα είναι η “Feline Friend”, ένα ακόμα πορτρέτο studio της κόρης μου. Αυτή η εικόνα έχει την αισθητική ενός πίνακα με πιο σύγχρονη πινελιά και η χρήση των χρωμάτων των ρούχων δίνει περισσότερο δυναμική από τον φωτισμό που χρησιμοποίησα. Ο φωτισμός έγινε με ένα speedlighy flash στο οποίο είχα προσαρμόσει ένα μοτίβο και ως συμπληρωματικός φωτισμός (fill light) χρησιμοποιήθηκε ο φυσικός φωτισμός. Και σε αυτή την εικόνα χρησιμοποίησα μία μεσαίου φορμά Pentax 645d με ένα φακό 55mm.

Pttl.gr: Έχεις κάποια αγαπημένη εικόνα για την οποία θα ήθελες να μας μιλήσεις;
Bill: Είναι δύσκολο να έχω μία αγαπημένη εικόνα αλλά αν χρειαζόταν να διαλέξω μία θα ήταν η “Field Day”, την οποία έκανα τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Είναι μία εικόνα που μπορεί να γίνει μία φορά. Αν και την είχα φανταστεί πολλούς μήνες πριν, τελικά βγήκε πολύ καλύτερη από ότι περίμενα. Όλα τα στοιχεία εκείνο το δέκατο του δευτερολέπτου έδεσαν αρμονικά, η πόζα, το συναίσθημα, το φυσικό φως, το ελαφρύ αεράκι. Από αυτή την φωτογράφιση των 30 λήψεων ήταν αυτή η εικόνα που έκανε όλο τον σχεδιασμό να αξίζει τον κόπο. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή η εικόνα έγινε με μία μηχανή μεσαίου φορμά των 40 megapixels.Της αξίζει να τυπωθεί σε μέγεθος με ελάχιστο ύψος 40″ (ένα μέτρο) μία από αυτές τις ημέρες.

Pttl.gr: Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα από τα πορτρέτα σου;
Bill: Με τη συγκεκριμένη στιλιστική προσέγγιση όλη η δουλειά είναι στο σχεδιασμό. Μερικές από τις εικόνες τις έχω φανταστεί εβδομάδες ή μήνες πριν ακόμα σκεφτώ να πάρω την μηχανή μου. Συνήθως ζωγραφίζω τις ιδέες μου σε ένα χαρτί και επανέρχομαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να προσθέσω σημειώσεις, διαγράμματα ή νέες ιδέες. Όλα ξεκινούν από εδώ. Μόλις αποφασίσω ότι είμαι έτοιμος, χρειάζονται μία με δύο εβδομάδες να βρω τα κουστούμια και τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν. Την ημέρα της φωτογράφισης δεν μένει παρά να στηθεί το σκηνικό και να ληφθούν οι φωτογραφίες. Συνήθως η φωτογράφιση διαρκεί 10 λεπτά. Από τις 40 και πάνω λήψεις θα διαλέξω μία φωτογραφία για την δημιουργία της τελικής εικόνας. Ακολουθεί η επεξεργασία στον Η/Υ, η οποία συνήθως διαρκεί μερικές ώρες, αφού έχοντας προετοιμάσει καλά την φωτογράφιση, γνωρίζω τι πρέπει να κάνω στον Η/Υ.

Pttl.gr: Φυσικός ή τεχνητός φωτισμός; Ποιον προτιμάς;
Bill: Όσο και αν μου αρέσει ο φυσικός φωτισμός, προτιμώ να χρησιμοποιώ τεχνητό φωτισμό. Θέλω να έχω τον έλεγχο του φωτισμού και όσο και αν μπορούμε να ελέγξουμε τον φυσικό φωτισμό μέχρι ένα βαθμό, είναι πολλές πλευρές του που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Εκεί είναι που ο τεχνητός φωτισμός έχει το πλεονέκτημα. Μπορούμε να ελέγξουμε σχεδόν τα πάντα και δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε μεταβλητές που είναι εκτός ελέγχου. Θεωρώ ότι η πραγματική ικανότητα φαίνεται στο πως μπορείς να κάνεις τον τεχνητό φωτισμό να μοιάζει με φυσικό!

Pttl.gr: Φωτογράφιση σε εσωτερικό χώρο ή εξωτερική φωτογράφιση; Τι σου αρέσει;
Bill: Για περισσότερη ευκολία προτιμώ σε εσωτερικό χώρο, αν και προτιμώ το αισθητικό αποτέλεσμα των εικόνων που γίνονται έξω. Σε ένα studio έχουμε τον απόλυτο έλεγχο σε ότι κάνουμε και δεν υπάρχει δικαιολογία για λάθη. Σε εξωτερικές φωτογραφίσεις έχουμε πολλές προκλήσεις τις οποίες όμως μπορούμε να ξεπεράσουμε με προσεκτικό σχεδιασμό. Όταν φωτογραφίζουμε σε εξωτερικό χώρο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το φυσικό φως και πως αυτό επηρεάζει την έκθεση μας, τις καιρικές συνθήκες, την πρόσβαση στον χώρο κτλ. Μπορεί να είναι δύσκολο να φωτογραφίζεις σε εξωτερικό χώρο αλλά ανταμείβεσαι από το αποτέλεσμα όταν το πετύχεις σωστά.

Pttl.gr: Επεξεργασία στον Η/Υ. Πόσο πολύ επεξεργάζεσαι τις εικόνες σου; Περιέγραψε μας την τυπική διαδικασία που ακολουθείς.
Bill: Για τον συγκεκριμένο τύπο φωτογραφιών φωτογραφίζω σε Raw αρχείο. Μόλις τελειώσει η φωτογράφιση μεταφέρω τα αρχεία στον σκληρό δίσκο και στο Adobe Lightroom. Αν και το Lightroom είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο, πιο πολύ το χρησιμοποιώ για ρύθμιση της έκθεσης, cropping, pre-sharpening και λόγους αρχειοθέτησης. Εδώ είναι που θα επιλέξω την τελική εικόνα. Στη συνέχεια θα κάνω εξαγωγή στο Adobe Photoshop, όπου γίνεται η υπόλοιπη δουλειά. Οι συνήθεις εργασίες που κάνω στο Photoshop είναι καθάρισμα της εικόνας από σημάδια λόγω σκόνης στον αισθητήρα, μικρό-διορθώσεις στα μάτια και το δέρμα (αν χρειάζονται), ρυθμίσεις hue/saturation σε μέρη της εικόνας. Δεν έχω κάποιο προκαθορισμένο τρόπο που δουλεύω τις εικόνες μου, απλά λειτουργώ όπως ο σεφ καρυκεύει το φαγητό αφού το δοκιμάσει. Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι κάνει κάθε εργαλείο που χρησιμοποιείς έτσι ώστε να μπορείς να πετύχεις την εικόνα που είχες σχεδιάσει να δημιουργήσεις.

Pttl.gr: Υπάρχει μία μεγάλη παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την υπερβολική επεξεργασία εικόνων και πολλοί νικητές διαγωνισμών έχουν αποκλειστεί για αυτό. Τι έχεις να μας πεις σχετικά με το θέμα;
Bill: Όλα εξαρτώνται από τον διαγωνισμό. Αν είναι φωτογραφίες φωτορεπορτάζ (καταγραφή γεγονότων), τότε δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνεται επεξεργασία πλην των συνηθισμένων διορθώσεων contrast, curves, φωτεινότητας κτλ. Για οτιδήποτε άλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία που έχεις στη διάθεση σου για να κάνεις το θεατή να δει και να νιώσει αυτό που έχεις φανταστεί. Αλλά ακόμα και το croppάρισμα μίας εικόνας που καταγράφει ένα γεγονός μπορεί να αλλάξει τελείως το νόημα της. Προσωπικά πιστεύω ότι γίνεται μία ανεξάντλητη χωρίς ουσία συζήτηση, αφού πολλά εργαλεία που χρησιμοποιούμε σήμερα υπήρχαν και τις ημέρες του film. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι τώρα μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε όποιο εργαλείο είναι διαθέσιμο για να δημιουργήσουμε την τελική εικόνα που θέλουμε, χωρίς περιορισμούς. Οι υποστηρικτές της χρήσης μίας εικόνας όπως βγαίνει από τη μηχανή είπαν ότι είχαν να πουν. Οι περισσότεροι από αυτούς ακολούθησαν το πνεύμα της εποχής, και όσοι δεν το έκαναν απλά ξεχάστηκαν.

Pttl.gr: Ποια μηχανή, φακούς, φωτιστικό εξοπλισμό χρησιμοποιείς για τις εικόνες σου; Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κομμάτι του εξοπλισμού σου, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς με ευκολία και σε βοηθάει πολύ κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης;
Bill: Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ μία Pentax K5ii και διάφορους φακούς, αν και χρησιμοποιώ περισσότερο τον Pentax DA 16-45mm f/4. Έχω κολλήσει με το σύστημα της Pentax και μπορώ να χρησιμοποιήσω αρκετούς από τους παλιούς φακούς της SMC σε σύγχρονα σώματα μηχανών. Για τη συγκεκριμένου τύπου φωτογραφία που εξασκώ το σύστημα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά. Όσο αφορα τον φωτιστικό εξοπλισμό, χρησιμοποιώ μικρά flashes, με manual ρυθμίσεις και AA μπαταρίες. Περισσότερο χρησιμοποιώ τα flash εκτός μηχανής, στο μικρό μου studio, και φωτίζω με δύο flash και ένα ανακλαστήρα.
Το αγαπημένο κομμάτι του εξοπλισμού μου είναι το 28″ westcott apollo softbox. Έχω πολλά αξεσουάρ φωτισμού αλλά αυτό είναι το αγαπημένο μου. Το ξέρω πολύ καλά και γνωρίζω τι αποτέλεσμα θα μου δώσει σε εσωτερικό χώρο.

Pttl.gr: Μελετάς τη δουλειά άλλων φωτογράφων και ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου;
Bill: Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους φωτογράφους του παρελθόντος όπως οι Penn, Beaton, Arbus, Karsh. Η αλήθεια όμως είναι ότι μελετώ περισσότερο την δουλειά των μεγάλων ζωγράφων του παρελθόντος. Νομίζω ότι ένα λάθος το οποίο πολλοί νέοι φωτογράφοι κάνουν είναι ότι μελετούν μόνο την δουλειά άλλων φωτογράφων, ενώ στην πραγματικότητα η φωτογραφία είναι μία μορφή τέχνης και είναι εξίσου σημαντικό να μελετάς τη δουλειά άλλων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα για να αποκτήσεις μία οικειότητα με την σύνθεση, την τονικότητα, τον φωτισμό , την ατμόσφαιρα.
Αυτή τη στιγμή με ευχαριστεί να βλέπω τη δουλειά του Ολλανδού φωτογράφου Erwin Olaf. Για έμπνευση η gallery 1x.com είναι ένας διαδικτυακός τόπος που επισκέπτομαι καθημερινά. Τα έργα που βλέπω εδώ είναι ιδιαίτερα προσεγμένα.

Pttl.gr: Ποια είναι η συμβουλή που θέλεις να μοιραστείς με φωτογράφους που ενδιαφέρονται να φωτογραφίζουν πορτρέτα.
Bill: Μάθετε πως λειτουργεί η μηχανή, ο φωτισμός, πως γίνεται η επεξεργασία στον Η/Υ και μετά δημιουργήστε έργα που είναι μοναδικά και σε προκαλούν να τα κοιτάξεις με μια δεύτερη ματιά. Ανεβάστε τις εικόνες σας σε forums για κριτική, σε online galleries και πάρτε μέρος σε διαγωνισμούς. Μην υποτιμάτε τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού μέσω αυτών τη δουλειά σας θα δουν σημαντικοί άνθρωποι του χώρου. Το internet μας έχει δώσει τη δυνατότητα να εκθέσουμε τη δουλειά μας σε πολλούς ανθρώπους, δυνατότητα που οι φωτογράφοι δεν είχαν πριν 10 χρόνια και θα έδιναν τα πάντα να την είχαν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να διασκεδάζετε, να περνάτε καλά και να αγαπάτε το θέμα που φωτογραφίζετε, αφού κάτι τέτοιο φαίνεται στις τελικές σας εικόνες. Και όταν διαγωνίζεστε να θυμάστε ότι θα πρέπει να συναγωνίζεστε τον εαυτό σας, γιατί για κάθε μεγάλο φωτογράφο εκεί έξω, υπάρχουν 100 γνωστοί ή άγνωστοι ακόμα μεγαλύτεροι φωτογράφοι.

Pttl.gr: Bill σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και ελπίζουμε να δούμε και άλλες σπουδαίες φωτογραφίες σου στο μέλλον!
Bill: Ευχαριστώ, η ευχαρίστηση ήταν όλη δική μου!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Μοναδικό : Φλαμανδικό άγγιγμα σε σουρεαλιστικό υπόβαθρο !!!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!