Η ελληνική φωτογραφία και η φωτογραφία στην Ελλάδα


Η ελληνική φωτογραφία και η φωτογραφία στην Ελλάδα

Το βιβλίο επιχειρεί να φωτίσει την ιστορία, την αισθητική, τα κοινωνικά και ιδεολογικά πλαίσια μέσα στα οποία ανθίζει η τέχνη της φωτογραφίας. Εστιάζει στο λόγο ο οποίος θα έπρεπε να συνοδεύει την ανάγνωση της εικόνας. Φιλοδοξεί να συμβάλλει με τον τρόπο του στην ανάπτυξη ενός κριτικού διαλόγου με αφορμή τη φωτογραφία, ο οποίος θα εξαλείψει τον οπτικό αναλφαβητισμό που μας περιβάλλει.

Πρόκειται στην ουσία για μια ανθολογία από κείμενα και δοκίμια των θεωρητικών, επιμελητών και ερευνητών της ελληνικής φωτογραφίας Κωστή Αντωνιά­δη, Νίνας Κασσιανού, Φανής Κωνσταντίνου, Κωστή Λιόντη, Αλεξάνδρας Μόσχοβη, Ειρήνης Μπουντούρη, Νίκου Πανα­γιωτόπουλου, Ηρακλή Παπαϊωάννου, Πηνελόπης Πετσίνη, Πλάτωνα Ριβέλλη και Γιάννη Σταθάτου. Οι στόχοι του βιβλίου προσεγγίζονται με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με την εκφραστική ιδιαιτερότητα του κάθε συγγραφέα.

Η φωτογραφία στο εξώφυλο του βιβλίου ανήκει στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, από τη σειρά “Δέντρα της πόλης”. Το βιβλίο αποτελείται από 432 σελίδες (16 έγχρωμες) και κοστίζει 26,80 ευρώ.

Δείτε τις συνεντεύξεις τριών συγγραφέων του βιβλίου με αφορμή την κυκλοφορία του. Τις συνεντεύξεις κινηματογράφησε ο ο Μιχάλης Αναστασίου ενώ τα θέματα έθεσε ο επιμελητής της έκδοσης Ηρακλής Παπαϊωάννου.

Ο Κωστής Αντωνιάδης μιλά για την πορεία της φωτογραφίας στα τελευταία 40 χρόνια και την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων στον τρόπο που δημιουργούμε και βλέπουμε τις εικόνες στις μέρες μας:

Η Νίνα Κασσιανού μιλά για τις φωτογραφίες των Σπύρου Μελετζή και Κώστα Μπαλάφα στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα και για το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ το οποίο μελέτησε για μια περίοδο επτά χρόνων:

Η Φανή Κωνσταντίνου μιλά για για την ιστορική φωτογραφία και την ανάγνωση της. Αναφέρεται επίσης στην προώθηση της ελληνικής φωτογραφίας από το Μουσείο Μπενάκη στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Books
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!