Getty Images: Απαντά στη μήνυση του 1 δις δολαρίων ότι δεν έκανε τίποτα λάθος


Getty Images: Απαντά στη μήνυση του 1 δις δολαρίων ότι δεν έκανε τίποτα λάθος

Αρχές Αυγούστου είχαμε δει την μήνυση που κατέθεσε η Carol M. Highsmith εναντίον του Getty Images για ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η μήνυση κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιουλίου και αναφέρει ότι τα Getty Images και Alamy πουλάνε 18.755 φωτογραφίες της Carol, χωρίς την έγκριση της. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είχαν δοθεί από τη Carol στη Library of Congress για δημόσια χρήση (χωρίς αμοιβή). Επιπλέον στη μήνυση αναφέρεται ότι το Getty Images δεν δίνει τα απαραίτητα credits για τις δημοσιεύσεις των εικόνων της Carol.

Με τη μήνυση η φωτογράφος απαιτεί περίπου 470 εκατομμύρια δολάρια, αλλά λόγω της παλαιότερης υπόθεσης Morel v. Getty, το ποσό αυτό μπορεί και να τριπλασιαστεί.

Τώρα το Getty Images απαντάει ότι η φωτογράφος δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα των εν λόγω φωτογραφιών, εφόσον αυτές τις έχει δημοσιεύσει δημοσίως, σε public domain (εικόνες σε public domain είναι εικόνες για τις οποίες δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα, πρακτικά για πολύ παλιές εικόνες που συνήθως δεν ξέρουμε ή δεν υπάρχει αυτός που θα διεκδικήσει την δημιουργία τους ή ο δημιουργός τους έχει αποποιηθεί των πνευματικών του δικαιωμάτων). Εφόσον η Carol έδωσε τις εικόνες αυτές στη Library of Congress στην ουσία μεταβίβασε όλα τα δικαιώματα στο κοινό και άρα δεν μπορεί να πει ότι έχει τα πνευματικά δικαιώματα για αυτές.
Το πρακτορείο λέει ότι είναι συνήθης πρακτική η εμπορική εκμετάλλευση από τα πρακτορεία, εικόνων που υπάρχουν σε public domain και μάλιστα αναφέρει αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλους τομείς, όπως τα έργα των Σαίξπηρ και Ντίκενς που έχουν πωληθεί από διάφορους εκδότες.

Η βασική κατηγορία της Carol είναι ότι βάση του Digital Millennium Copyright Act απαγορεύεται η αφαίρεση, αλλαγή η λανθασμένη παροχή πληροφοριών για τα πνευματικά δικαιώματα και ότι το Getty στην ουσία εμφανίζεται ως κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων των εικόνων αυτών, κάτι που το πρακτορείο αρνείται, υποστηρίζοντας ότι ο παραπάνω νόμος ισχύει για εικόνες με πνευματικά δικαιώματα και ότι οι συγκεκριμένες εικόνες εφόσον υπάρχουν σε public domain δεν έχουν.

Το Getty ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση καθώς όπως λέει δεν έχει παραβιάσει κανένα νόμο.

Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης μέσα στους επόμενους μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Getty Images

Πηγή:

PDNPulse
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!