Nikon D5300, η πρώτη DSLR της ιαπωνικής εταιρείας με WiFi και GPS (Review)


Nikon D5300, η πρώτη DSLR της ιαπωνικής εταιρείας με WiFi και GPS (Review)

Η Nikon μας παρουσίασε την Nikon D5300, την πρώτη της DSLR με ενσωματωμένο WiFi και GPS πριν 2 μήνες.
Στην κατηγορία των entry level DSLR μηχανών η Nikon D5300 στέκεται πάνω από την Nikon D3200 (αναμένουμε να αντικατασταθεί και αυτή σύντομα) με σημαντικότερη διαφορά τον καλύτερο αισθητήρα και την δυνατότητα αλλαγής θέσης της οθόνης. Σε σχέση με την Nikon D5100, η νέα D5200, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής δεν έχει AA (ή αλλιώς Low Pass Filter) φίλτρο και έχει ενσωματωμένα WiFi και GPS.

Είδαμε μαζί τις Hands On φωτογραφίες της και τη Hands On video παρουσίαση και ήρθε η ώρα να σας πούμε τις εντυπώσεις μας από τη χρήση της και να δείτε εικόνες που δημιουργήσαμε με τη βοήθεια της.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αν και η Nikon D5100 ήταν μία πολύ καλή DSLR (μπορείτε ακόμα να τη βρείτε στην ελληνική αγορά), η Nikon ήρθε να ανανεώσει το μοντέλο προσθέτοντας χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να μείνει ανταγωνιστική για τα επόμενα χρόνια. Η αφαίρεση του AA φίλτρου μπροστά από τον αισθητήρα αυξάνει την οξύτητα των εικόνων (ειδικά με υψηλής ποιότητας φακούς) και ο νέος αισθητήρας και επεξεργαστής αναλαμβάνουν να αποτυπώσουν τις σκηνές που θέλετε με πιστότητα. Φυσικά η ενσωμάτωση WiFi είναι μία καθολική πλέον απαίτηση και η κοινοποίηση των εικόνων μας μέσω smartphone ή tablet γίνεται παιχνιδάκι. Καλοδεχούμενο και το GPS το οποίο προσθέτει στα EXIF δεδομένα κάθε εικόνας τις γεωγραφικές συντεταγμένες λήψης.
Τα πιο σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της Nikon D5300 είναι:

– αισθητήρας CMOS των 24.2 megapixels, μεγέθους APS-C (DX)

– απουσία AA φίλτρου μπροστά από τον αισθητήρα

– επεξεργαστής Expeed 4

– ISO 100-12800 (επεκτάσιμο στα 25600)

– ταχύτητα συνεχούς λήψης 5 καρέ το δευτερόλεπτο

– 39 σημεία αυτόματης εστίασης

– καταγραφή video Full HD 1920×1080 στα 60 fps

– οθόνη 3.2″, ανάλυσης 1.037.000 dots, με δυνατότητα αλλαγής θέσης

– οπτικό οφθαλμοσκόπιο με 95% κάλυψη του κάδρου

– Ενσωματωμένο Flash

– Υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο

– WiFi

– GPS

– δέχεται κάρτες μνήμης SD

– λειτουργεί με μπαταρία λιθίου EN-EL14, EN-EL14a

– βάρος 480 γραμμάρια

Ποιότητα κατασκευής και εργονομία

H Nikon D5300 είναι ελάχιστα πιο ελαφριά σε σχέση με την Nikon D5200. Το υλικό κατασκευής του σώματος της μπορεί να μην σας εντυπωσιάσει αλλά ο στόχος της μείωσης του βάρους επιτυγχάνεται, προσφέροντας τη δυνατότητα να την έχετε μαζί σας χωρίς να σας ζορίζει. Επιπλέον η σχεδίαση της και η λαβή της θα ικανοποιήσουν και όσους έχουν μεγάλα χέρια. Το μέγεθος της, αν και είναι ελαφρώς μικρότερη από την Nikon D5100, είναι μεγαλύτερο από την Nikon D3200 και η αλήθεια είναι ότι θα την θέλαμε λίγο πιο μικρή.

Όσο αφορά τα χειριστήρια και τα κουμπιά της η Nikon D5300 έχει όλα τα απαραίτητα που βρίσκουμε και στις άλλες DSLR. Η μόνη ένσταση που έχουμε είναι ότι θα θέλαμε περισσότερες συντομεύσεις λειτουργιών στα κουμπιά της, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη συντόμευσης για την άμεση ρύθμιση του ISO, της ισορροπίας λευκού, της φωτομέτρησης και της εστίασης. Ευτυχώς υπάρχει το κουμπί “Fn”, στο οποίο μπορούμε να αναθέσουμε τη λειτουργία που θέλουμε, με δική μας πρόταση να επιλέξετε την ρύθμιση του ISO.
Στο πάνω μέρος της μηχανής βρίσκουμε τον κλασικό επιλογέα προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και τα απαραίτητα προγράμματα P (program), S (shutter speed), A (Aperture), M (Manual). Επιπλέον έχουμε την δυνατότητα επιλογής αυτόματων προγραμμάτων από τη λειτουργία “Scene” καθώς και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 9 εφέ από το πρόγραμμα “Effects”, όπως το “Night Vision” το οποίο πουσάρει τα ISO στα 102.400. Στο πάνω μέρος έχουμε επίσης τον διακόπτη ενεργοποίησης της λήψης μέσω οθόνης (live view) καθώς και το dedicated κουμπί για λήψη video. Υπενθυμίζουμε ότι η λήψη video (Full HD 1920×1080) γίνεται μόνο μέσω της λειτουργίας Live View. Τέλος εκεί βρίσκουμε και το κουμπί “info” το οποίο ενεργοποιεί την οθόνη ρυθμίσεων, μέσω της οποία και πατώντας το κουμπί ” i ” στο πίσω μέρος της μηχανής, μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε.
Ο μοναδικός επιλογέας-ροδέλα που υπάρχει μας επιτρέπει να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις μας καθώς και την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα φακού. Ειδικά όταν βρισκόμαστε στο Manual πρόγραμμα με τον επιλογέα μπορούμε να αλλάξουμε την ταχύτητα κλείστρου ενώ για την αλλαγή του διαφράγματος θα πρέπει να κρατήσουμε πατημένο το κουμπί της αντιστάθμισης της έκθεσης που βρίσκεται δίπλα στο κουμπί λήψης.

Στο πίσω μέρος κυριαρχεί η οθόνη των 3.2″, της οποία η γωνία θέασης μεταβάλλεται, κλείνοντας ανάποδα για απόλυτη προστασία κατά την μεταφορά της μηχανής και επιτρέποντας κατά τη χρήση της μηχανής τις εύκολες λήψεις από δύσκολες γωνίες, όπως από το πάτωμα ή πάνω από εμπόδια.
Το οπτικό οφθαλμοσκόπιο της Nikon D5300 είναι αρκετά άνετο και οι ενδείξεις φαίνονται ευκρινώς, ενώ όσο αφορά τα υπόλοιπα κουμπιά της μηχανής να επισημάνουμε την ύπαρξη του κουμπιού επιλογής ανάμεσα σε μονή ή συνεχής λήψη ή χρονοδιακόπτη στο εμπρός μέρος, κάτω από το κουμπί απασφάλισης του φακού.

Σχετικά με τις δυνατότητες συνδεσιμότητας της Nikon D5300, θα σταθούμε στην υποδοχή εξωτερικού μικροφώνου, η οποία σε συνδυασμό με την οθόνη μεταβλητής γωνίας καθιστούν την Nikon D5300 ιδανική για τη λήψη video. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι μπορούμε για τη λήψη video να ρυθμίσουμε το διάφραγμα του φακού και την ταχύτητα του κλείστρου, με τον περιορισμό ότι η πιο αργή ταχύτητα που μπορούμε να επιλέξουμε είναι το 1/30 του δευτερολέπτου.

Τέλος θα αναφερθούμε στις δυνατότητες WiFi και GPS.
Η σύνδεση της μηχανής μέσω WiFi σε συσκευές Android και iOS μέσω της εφαρμογής Wireless Mobile Utility είναι εύκολη. Θα θέλαμε βέβαια περισσότερες ρυθμίσεις στο menu της μηχανής για το WiFi όπως και περισσότερες δυνατότητες μέσω της εφαρμογής Wireless Mobile Utility, η οποία φαίνεται ότι είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αν και ο έλεγχος της μηχανής μέσω smartphone ή tablet είναι δυνατός παρόλα αυτά εκτός από την δυνατότητα λήψης εικόνων, οι επιλογές αλλαγής των ρυθμίσεων της μηχανής είναι πολύ περιορισμένες και ευελπιστούμε η Nikon να προχωρήσει γρήγορα σε αναβάθμιση της εφαρμογής παρέχοντας μας περισσότερα εφόδια. Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή Nikon Wireless Mobile Utility για Android εδώ και για iOS εδώ.
Όσο αφορά το GPS είναι παραπάνω από καλοδεχούμενο αφού αυτόματα προσθέτει στα EXIF δεδομένα κάθε εικόνας τις γεωγραφικές συντεταγμένες λήψης και μας δίνει τη δυνατότητα να βρίσκουμε στο χάρτη την τοποθεσία που έχουμε δημιουργήσει κάθε εικόνα.

Φακός AF-S Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 G DX VR

Ο φακός που δίνεται μαζί με την Nikon D5300 είναι ο κλασικός AF-S Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 G DX VR που βρίσκουμε σε όλα τα κιτ των entry level DSLR μηχανών της ιαπωνικής εταιρείας.
Με οπτικό σταθεροποιητή VR (Vibration Reduction) είναι ένας φακός που θα σας καλύψει απόλυτα για τις περισσότερες καταστάσεις που θα βρεθείτε. Σχετικά αθόρυβος και με αξιοπρεπή ταχύτητα εστίασης θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε τις λήψεις που θέλετε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Εστίαση

Η Nikon D5300 παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης εστίασης με δυνατότητα επιλογής από 39 σημεία (AF-S) και ανίχνευσης προσώπων. Επιπλέον μπορούμε να επιλέξουμε τη λειτουργία συνεχούς εστίασης (AF-C) και φυσικά τη λειτουργία manual εστίασης.
Η αυτόματη εστίαση με τη χρήση του οφθαλμοσκοπίου λειτουργεί αρκετά γρήγορα και θα αφήσει ικανοποιημένο τον χρήστη της Nikon D5300.
Στην περίπτωση της εστίασης με τη χρήση Live View η ταχύτητα μειώνεται. Ειδικά κατά τη λήψη video ίσως θα ήταν πιο σοφό να χρησιμοποιείται η manual εστίαση για αποφυγή του φαινομένου κατά το οποίο η μηχανή ψάχνει να εστιάσει για μερικά δευτερόλεπτα.
Τέλος όσο αφορά τη manual εστίαση για λήψη φωτογραφιών με χρήση του Live View μπορούμε να κάνουμε zoom στην οθόνη με το κουμπί του μεγεθυντικού φακού για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ταχύτητα λήψης

Τα 5 καρέ το δευτερόλεπτο σε λειτουργία συνεχούς λήψης, τα οποία “πιάνει” η Nikon D5300 είναι ικανοποιητικά και θα διευκολύνουν όσους φωτογραφίζουν θέματα με κίνηση όπως μικρά παιδιά, κατοικίδια ζώα, αυτοκίνητα κτλ.

ISO και ψηφιακός θόρυβος

Όλες οι εικόνες που δημιουργήσαμε με την Nikon D5300 και τον φακό του κιτ AF-S Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 G DX VR, έγιναν σε ποιότητα Raw, με μέσο όρο ανά εικόνα 19 MB και διαστάσεις 6000×4000 pixels. H απόδοση της μηχανής κατά τη διάρκεια του review ήταν εξαιρετική και οι εικόνες που δημιουργήσαμε μας άφησαν παραπάνω από ικανοποιημένους.
Όσο αφορά τον ψηφιακό θόρυβο και τα ISO, η Nikon D5300 παρέδωσε άψογα αποτελέσματα μέχρι τα 3200. Σε μεγαλύτερες τιμές του ISO και συγκεκριμένα στα 6400 έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ στα 12800 και 25600 έχουμε αρκετό ψηφιακό θόρυβο με αρκετές απώλειες, με τις εικόνες όμως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανέβασμα στο ίντερνετ ή εκτυπώσεις σε μικρά μεγέθη.
Όλες τις εικόνες που δημιουργήσαμε, πολλές από τις οποίες στο νέο τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης που μόλις παραδόθηκε στο κοινό, μπορείτε να τις δείτε, με τα EXIF στοιχεία τους, στο αντίστοιχο set που δημιουργήσαμε στην σελίδα του pttl.gr στο Flickr, εδώ.

ISO 100

ISO 125

ISO 200

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

Συμπεράσματα

Η Nikon D5300 είναι μία entry level DSLR μηχανή η οποία απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μία DSLR μηχανή με ποιότητα και ειδικά χαρακτηριστικά για λήψη video.

Μας άρεσε

– η ποιότητα φωτογραφιών και videos
– η ταχύτητα εστίασης
– η οθόνη μεταβλητής γωνίας
– η ενσωματωμένη τεχνολογία WiFi
– η ενσωματωμένη λειτουργία GPS

Θα θέλαμε

– συντομεύσεις σε κουμπιά για κύριες λειτουργίες όπως ISO, ισορροπία λευκού, εστίαση
– περισσότερες επιλογές στη ρύθμιση του WiFi
– περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων στην εφαρμογή Nikon Wireless Mobile Utility

Η Nikon D5300 διατήρησε τα καλά στοιχεία της Nikon D5200 και εξελίχτηκε για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. H ποιότητα των εικόνων και του video, με την έλλειψη του AA φίλτρου και τον νέο αισθητήρα και επεξεργαστή βελτιώθηκε και αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές στην μεσαία κατηγορία των ερασιτεχνικών DSLR μηχανών.
Η ύπαρξη υποδοχής για εξωτερικό μικρόφωνο σε συνδυασμό με την οθόνη μεταβλητής γωνίας θα αρέσει ιδιαίτερα όσους επιθυμούν να δημιουργούν τις δικές τους video ιστορίες υψηλής ποιότητας.
Ταυτόχρονα η ενσωμάτωση στη μηχανή WiFi και GPS δίνει τη δυνατότητα στον φωτογράφο που την χρησιμοποιεί για άμεση κοινοποίηση των εικόνων του και για “χαρτογράφηση” τους ανάλογα με την τοποθεσία λήψης, στοιχεία που αν και δεν κρίνονται απαραίτητα είναι παραπάνω από επιθυμητά στην εποχή μας.
Μπορείτε να βρείτε την Nikon D5300 σε μαύρο, κόκκινο και ανθρακί χρώμα στην ελληνική αγορά με τιμή στα 869 ευρώ, για το κιτ με τον φακό AF-S Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 G DX VR.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!