Ανακοινώθηκε η Nikon D810A, η πρώτη DSLR της Nikon για αστροφωτογράφηση


Ανακοινώθηκε η Nikon D810A, η πρώτη DSLR της Nikon για αστροφωτογράφηση

Η Nikon ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε η Canon με την Canon EOS 60Da, μόνο που η Nikon D810A εκτοξεύει την ανάλυση στα 36 megapixels σε Full Frame αισθητήρα (η Canon EOS 60Da έχει APS-C αισθητήρα).

Η νέα Nikon D810a είναι πιο ευαίσθητη στο φάσμα μήκους κύματος H-alpha για καλύτερη καταγραφή των νεφελωμάτων (σε κανονικές φωτογραφίες την ημέρα έχουμε μία ελαφριά κόκκινη απόχρωση) και έχει νέα λειτουργία manual έκθεσης με διάρκεια ως και 15 λεπτά (900 δευτερόλεπτα).

Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να δει στην οθόνη της μηχανής μία προεπισκόπηση του αποτελέσματος (όταν έχει επιλέξει τις λειτουργίες Bulb και Time) ώστε να μπορεί να καδράρει πιο εύκολα και να εστιάσει με επιτυχία.
Τέλος η γραμμή για την ευθυγράμμιση του ορίζοντα έχει γίνει κόκκινη για να μην ενοχλεί κατά τις βραδινές λήψεις και υπάρχει δυνατότητα να ρυθμιστεί η φωτεινότητα της οθόνης των ενδείξεων μέσα στο οφθαλμοσκόπιο.

Η Nikon D810A θα είναι διαθέσιμη τον Μάιο στην τιμή των 3.800 δολαρίων.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου για την νέα μηχανή.

Αθήνα, Ελλάδα, 10 Φεβρουαρίου 2015 Η Nikon παρουσιάζει σήμερα τη φωτογραφική μηχανή D810A, την πρώτη D-SLR με φορμά FX που έχει σχεδιαστεί για αστροφωτογράφιση. Είναι εξοπλισμένη με μια σειρά από εξειδικευμένες λειτουργίες, ώστε να αποτυπώνει υπέροχες εικόνες του σύμπαντος με ανάλυση 36,3 megapixel.

Η μοναδική D810A αποτελεί μια ειδικά τροποποιημένη έκδοση της φωτογραφικής μηχανής Nikon D810 με την κορυφαία ανάλυση. Χάρη στο επανασχεδιασμένο φίλτρο αποκοπής υπέρυθρης ακτινοβολίας, αυτή η ιδιαίτερη D-SLR είναι τέσσερις φορές πιο ευαίσθητη στη φασματική γραμμή H-alpha (μήκος κύματος περίπου 656 nm). Είναι η πρώτη φορά που μια φωτογραφική μηχανή Nikon μπορεί να αποτυπώσει το πραγματικό χρώμα των νεφελωμάτων που εκπέμπουν σε μήκος κύματος H-alpha χωρίς να χρειάζεται τεχνική τροποποίηση. Ο συνδυασμός του νέου φίλτρου, του εξαιρετικά υψηλού ISO, της μοναδικής ανάλυσης και μιας σειράς εξειδικευμένων λειτουργιών βοηθά τους φωτογράφους να αποτυπώνουν το μεγαλείο του ουρανού με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.

Ο Dirk Jasper, Διευθυντής Επαγγελματικών Προϊόντων της Nikon Europe, αναφέρει: «Η φωτογραφική μηχανή D810A είναι το εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους φωτογράφους να φωτογραφίζουν τα ουράνια σώματα. Δεδομένων των πλεονεκτημάτων της D810 σε σύγκριση με άλλα μοντέλα, το επόμενο αυτονόητο βήμα ήταν η μετατροπή αυτής της φωτογραφικής μηχανής με την κορυφαία ανάλυση, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της αστροφωτογράφισης. Πρόκειται για έναν τομέα όπου η εξαιρετική λεπτομέρεια και η απόλυτη ακρίβεια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Και η D810A ανταποκρίνεται και στις δύο αυτές απαιτήσεις».

Αστροφωτογράφιση υψηλής ευκρίνειας
Η D810A είναι πραγματικά ξεχωριστή, καθώς αποτελεί τροποποιημένη έκδοση της φωτογραφικής μηχανής D810 που διαθέτει τη μεγαλύτερη ανάλυση από όλες τις Nikon D-SLR. Ο αισθητήρας με φορμά FX έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει άριστο επίπεδο λεπτομέρειας αποδίδοντας φωτογραφίες 36,3 megapixel υψηλής αντίθεσης με ελάχιστο ψευδές χρώμα. Το τυπικό εύρος ISO 200–12800 μπορεί να επεκταθεί έως το ISO 51200 (ισοδύναμο) ενώ η αποθορυβοποίηση 3D αποδίδει καθαρές και ευκρινείς εικόνες σε υψηλά ISO. Ο γρήγορος και ισχυρός επεξεργαστής εικόνας EXPEED 4 της Nikon ενισχύει τη συνολική απόδοση της φωτογραφικής μηχανής και ελαχιστοποιεί τη χρωματική εκτροπή.

Τροποποιημένο φίλτρο αποκοπής υπέρυθρης ακτινοβολίας
Η D810A είναι μια κορυφαία φωτογραφική μηχανή με απόδοση που καμιά συνηθισμένη D-SLR δεν μπορεί να επιτύχει. Η D810 είναι πολύ δημοφιλής φωτογραφική μηχανή στον κύκλο των αστροφωτογράφων αφού διαθέτει την ισχύ που απαιτείται για τη φωτογράφιση του νυχτερινού ουρανού. Ωστόσο, οι τυπικοί αισθητήρες δεν ενδείκνυνται για τη λήψη φωτογραφιών με νεφελώματα που εκπέμπουν σε μήκος κύματος H-alpha. Τα οπτικά φίλτρα στις συνηθισμένες D-SLR περιορίζουν τη μεταφορά ερυθρού φωτός στο ορατό φάσμα ώστε να αποτρέπεται ο ερυθρός χρωματισμός. Αντίθετα, τα χαρακτηριστικά του οπτικού φίλτρου της D810A έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να αυξάνουν τη μεταφορά ερυθρού φωτός από τη φασματική γραμμή H-alpha περίπου τέσσερις φορές (σε σύγκριση με την D810). Επομένως, οι φωτογράφοι μπορούν να αποτυπώνουν με ακρίβεια το όμορφο κόκκινο χρώμα των νεφελωμάτων που εκπέμπουν σε μήκος κύματος H-alpha χωρίς να χρειάζεται να τροποποιήσουν τη φωτογραφική μηχανή. Τα πλεονεκτήματα των τροποποιήσεων των D810A είναι εμφανή, ακόμα και κατά τη φωτογράφιση αστρικών πεδίων και αστρικών τοπίων.

Εξειδικευμένες λειτουργίες
Η D810A είναι εξοπλισμένη με μια σειρά εξειδικευμένων λειτουργιών για να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστροφωτογράφοι. Μαζί με τις ρυθμίσεις Bulb και Time, η νέα λειτουργία χειροκίνητης παρατεταμένης έκθεσης επιτρέπει εκθέσεις με διάρκεια έως και 900 δευτερόλεπτα. Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους εσωτερικούς κραδασμούς κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι φωτογράφοι μπορούν να ενεργοποιήσουν το ηλεκτρονικό κλείστρο μπροστινής κουρτίνας της φωτογραφικής μηχανής και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μικρών θαμπών περιοχών ακόμη και στις πολύ μικρές λεπτομέρειες. Κατά τη λήψη σε Ζωντανή προβολή, η εικονική προεπισκόπηση έκθεσης για τις ρυθμίσεις Bulb και Time βοηθά στην εστίαση και το καδράρισμα. Όπως συμβαίνει και με την D810, η εικόνα μπορεί να μεγεθυνθεί έως 23x κατά τη Ζωντανή προβολή, επιτρέποντας τη διενέργεια των ελέγχων κρίσιμης εστίασης με απόλυτη ακρίβεια. Κατά τη λήψη μέσω του σκόπευτρου, η νέα οθόνη εικονικού ορίζοντα με κόκκινο φωτισμό σάς επιτρέπει να επιβεβαιώσετε την ευθυγράμμιση.

Εκτεταμένη ισχύς λήψης
Η ενεργειακά αποδοτική σχεδίαση της D810A διασφαλίζει ότι η φωτογραφική μηχανή θα αποτυπώνει με αξιοπιστία χιλιάδες εικόνες με παρατεταμένη έκθεση, ώστε να μπορείτε να φωτογραφίζετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Χάρη στην μπαταρία EN-EL15 υψηλής χωρητικότητας της φωτογραφικής μηχανής μπορείτε να τραβήξετε έως 3.860 φωτογραφίες¹ με μία μόνο φόρτιση, ενώ οι πρόσθετες πηγές τροφοδοσίας σάς επιτρέπουν να φωτογραφίζετε για ακόμα περισσότερο χρόνο. Το προαιρετικό πολλαπλό τροφοδοτικό μπαταρίας MB-D12 της Nikon λειτουργεί άψογα με τη φωτογραφική μηχανή και προσφέρει δυνατότητα φωτογράφισης έως και 10.660 φωτογραφιών με μία μόνο φόρτιση.² Η επιλογή και η ρύθμιση της ακολουθίας χρήσης των μπαταριών μπορεί να γίνει μέσω της φωτογραφικής μηχανής. Εάν θέλετε να παρατείνετε ακόμα περισσότερο το χρόνο λήψης, χρησιμοποιήστε τον προαιρετικό μετασχηματιστή ρεύματος EH-5b με τον ακροδέκτη τροφοδοσίας EP-5B

Φακοί NIKKOR
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της D810A είναι η δυνατότητα χρήσης φακών NIKKOR. Οι φακοί NIKKOR, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους φίλους της αστροφωτογράφισης ανά τον κόσμο, θα αξιοποιήσουν στο έπακρο όλες τις δυνατότητες του αισθητήρα 36,3 megapixel της φωτογραφικής μηχανής. Τα οπτικά συστήματα μέγιστου διαμετρήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία μιας τέτοιας φωτογραφικής μηχανής με υψηλό αριθμό megapixel. Από τους γρήγορους ευρυγώνιους φακούς, όπως ο φακός AF-S NIKKOR 14–24mm f/2.8G ED έως τους τηλεφακούς υψηλής απόδοσης, όπως ο φακός AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II, οι φακοί με φορμά FX εγγυώνται εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σύνοψη βασικών λειτουργιών:
• Αισθητήρας 36,3 MP με φορμά FX: προσφέρει εκπληκτικές εικόνες υψηλής αντίθεσης με ελάχιστο ψευδές χρώμα.
• Τροποποιημένο φίλτρο αποκοπής υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR): τέσσερις φορές πιο ευαίσθητη στη φασματική γραμμή H-alpha (μήκος κύματος περίπου 656 nm) από την D810.
• Λειτουργία χειροκίνητης παρατεταμένης έκθεσης: επιτρέπει εκθέσεις διάρκειας έως και 900 δευτερολέπτων.
• Ηλεκτρονικό κλείστρο μπροστινής κουρτίνας: ελαχιστοποιεί τους εσωτερικούς κραδασμούς κατά τη διάρκεια της έκθεσης για όσο το δυνατόν πιο ευκρινές αποτέλεσμα.
• Εντυπωσιακό ISO: το τυπικό εύρος ISO 200­–12800 μπορεί να επεκταθεί σε έως 51200 (ισοδύναμο).
• Απεριόριστη συνεχής λήψη: δημιουργήστε εντυπωσιακές φωτογραφίες με καταγραφή του ίχνους των φώτων του αντικειμένου (light-trail). Πραγματοποιήστε όσες λήψεις JPEG υψηλής ποιότητας σας επιτρέπουν οι κάρτες μνήμης και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
• Ζωντανή προβολή: επιτρέπει τη μεγέθυνση της εικόνας έως 23x και διαθέτει εικονική προεπισκόπηση έκθεσης για τις ρυθμίσεις Bulb και Time.
• Εικονικός ορίζοντας με κόκκινο φωτισμό: επιβεβαιώστε την ευθυγράμμιση κατά τη λήψη μέσω του σκόπευτρου.
• EXPEED 4: ενισχύει την συνολική απόδοση της φωτογραφικής μηχανής μεταφέροντάς τη σε εντελώς νέο επίπεδο.
• Picture Control 2.0: εύκολη επεξεργασία μετά τη λήψη με ρύθμιση Ισοβαρούς για μέγιστο δυναμικό εύρος. Προσαρμόστε με ακρίβεια τις λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση Διαύγειας.
• Κορυφαία απόδοση AF: το σύστημα AF 51 σημείων Multi-CAM 3500FX μπορεί να διαμορφωθεί και να καλύπτει 9, 21 και 51 σημεία με ευαισθησία έως -2 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F).
• Οθόνη ρύθμισης χρωμάτων: οθόνη LCD RGBW 8,0 cm (3,2 in.), 1229k-dot, με μη ανακλαστική επίστρωση. Μεταφέρετε την ισορροπία και τη φωτεινότητα των χρωμάτων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
• Λειτουργία D-Movie πολλαπλών περιοχών: Video Full HD (1080p) με φορμά FX και DX σε 50p/60p. Αξιοποιήστε το πλήρες εύρος ευαισθησίας στο φως κατά τη βιντεοσκόπηση και ρυθμίστε την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και τα επίπεδα του ήχου.
• RAW Size S: εξασφαλίζει αρχεία NEF 12 bit της Nikon χωρίς συμπίεση, με πλούσια διαβάθμιση, που επιτρέπουν ταχύτερη μεταφορά εικόνας και ομαλότερη επεξεργασία μετά τη λήψη.
• Γρήγορο και ανθεκτικό κλείστρο: μονάδα κλείστρου από κέβλαρ/ίνες άνθρακα με χρόνο υστέρησης κλείστρου 52 ms, τυπικό κύκλο ζωής 200.000 απελευθερώσεων και ταχύτητα κλείστρου 1/8.000 έως 900 δευτερόλεπτα.
• Μπαταρία EN-EL15 υψηλής χωρητικότητας: εξαιρετικά compact και ελαφριά επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 1.900 mAh (7,0 V). Αποτυπώστε έως 3.860 φωτογραφίες¹ με μία μόνο φόρτιση.
• Μέσα αποθήκευσης: δύο υποδοχές καρτών για πιο άνετη φωτογράφιση. Μία υποδοχή κάρτας CF για κάρτες UDMA 7 υψηλής ταχύτητας και μία υποδοχή κάρτας SD για κάρτες SDXC και UHS-I υψηλής ταχύτητας και μεγάλης χωρητικότητας.
• Ανθεκτικό σώμα από κράμα μαγνησίου: ο υψηλός βαθμός στεγανοποίησης από τις καιρικές συνθήκες και τη σκόνη εξασφαλίζει την προστασία της D810A από την υγρασία και τη σκόνη.
• Ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση: υποστηρίζει Ethernet και ασύρματο LAN. Για να συνδεθείτε, χρησιμοποιήστε τον προαιρετικό πομπό δεδομένων UT-1 μαζί με τον ασύρματο πομπό WT-5.
• Προαιρετικά εξαρτήματα: επεκτείνετε το χρόνο λήψης με το πολλαπλό τροφοδοτικό μπαταρίας MB-D12 ή τον μετασχηματιστή ρεύματος EH-5b με τον ακροδέκτη τροφοδοσίας EP-5B. ¹ Βάσει δοκιμών της Nikon που πραγματοποιήθηκαν χωρίς χρήση του ενσωματωμένου φλας και χωρίς απεικόνιση των φωτογραφιών. Σύμφωνα με τα πρότυπα CIPA, είναι δυνατή η λήψη έως 1.200 φωτογραφιών με μία μόνο φόρτιση και ενεργοποίηση του ενσωματωμένου φλας στις μισές εκθέσεις.
² Βάσει δοκιμών της Nikon χωρίς τη χρήση ενσωματωμένου φλας. Σύμφωνα με τα πρότυπα CIPA, είναι δυνατή η λήψη έως 3.270 φωτογραφιών με ενεργοποίηση του ενσωματωμένου φλας στις μισές εκθέσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τύπος DSLR
Αισθητήρας-Επεξεργαστής
Τεχνολογία αισθητήρα CMOS
Μέγεθος αισθητήρα Full frame (36 x 24 mm)
Ανάλυση αισθητήρα 36.3 megapixels (7360 x 4912)
Επεξεργαστής EXPEED 4
ISO 200-12800 (επεκτάσιμο έως 51.200)
Ταχύτητα λήψης 5 καρέ το δευτερόλεπτο
Μέγιστη ταχύτητα κλείστρου 1/8000
Manual ρυθμίσεις Ναι (P, A, S, M)
Υποστήριξη RAW Ναι (και sRaw)
Σημεία εστίασης 51
Σταθεροποιητής Όχι
Οφθαλμοσκόπιο-Οθόνη
Οφθαλμοσκόπιο Οπτικό
Κάλυψη κάδρου 100%
Μεγένθυση οφθαλμοσκοπίου 0.7x
Μέγεθος οθόνης 3.2″
Οθόνη αφής Όχι
Δυνατότητα αλλαγής θέσης της οθόνης Όχι
Ανάλυση οθόνης 1.229.000 dots
Flash
Ενσωματωμένο Flash Ναι
Εμβέλεια Flash 12 μέτρα
Εξωτερικό Flash Ναι, μέσω hot-shoe
Λήψη video
Format αρχείου MPEG-4, H.264
Ανάλυση 1920 x 1080 (60p, 50p, 30p, 25p, 24p), 1280 x 720 (60p, 50p)
Συνδεσιμότητα
USB USB 2
HDMI Ναι (mini-HDMI)
Εξωτερικό μικρόφωνο Ναι
Υποδοχή ακουστικών Ναι
WiFi Όχι
NFC Όχι
Άλλα στοιχεία
Τύπος κάρτας μνήμης SD/ SDHC/SDXC, CompactFlash (UDMA compliant)
Τύπος μπαταρίας Λιθίου, EN-EL15
Διάρκεια μπαταρίας 1200 (CIPA Rating)
GPS Όχι
Φυσικά στοιχεία
Βάρος 980 γραμ.
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ) 146 x 123 x 81.5 χιλιοστά

Nikon D810A

Nikon D810A-2

Nikon D810A-3

Nikon D810A-4

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Nikon.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Nikon
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!