Τα πιο συνηθισμένα φωτογραφικά λάθη και πως να τα αποφύγετε


Τα πιο συνηθισμένα φωτογραφικά λάθη και πως να τα αποφύγετε

Κανένας δεν ήρθε σε αυτό τον κόσμο με την γνώση για οποιοδήποτε αντικείμενο “προ-εγκατεστημένη”. Σίγουρα θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε, αλλά Matrix, να φορτώσουμε στον εγκέφαλο μας γνώσεις, αλλά έτσι δεν θα νιώθαμε τη χαρά της μάθησης και της εφαρμογής της γνώσης που αποκτούμε.
Η φωτογραφία είναι ένα αντικείμενο που παρατηρώντας, διαβάζοντας και εφαρμόζοντας μπορεί να σε οδηγήσει γρήγορα σε μονοπάτια που θα σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις εικόνες που ίσως να ζήλευες ή να μην πίστευες ότι μπορείς να κάνεις.
Σαν νέοι φωτογράφοι, όλοι μας, αντιμετωπίσαμε προβληματισμούς και κάναμε λάθη που άλλες φορές τα ξεπεράσαμε εύκολα και άλλες χρειάστηκε να την “ψάξουμε” λίγο περισσότερο.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα κύρια λάθη που κάνει ένας νέος φωτογράφος και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Τοποθέτηση του θέματος στο κέντρο του κάδρου

Στο κέντρο του οφθαλμοσκοπίου βάζουν οι κυνηγοί το θήραμα και όχι οι φωτογράφοι το θέμα τους. Είναι ίσως το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεπεράσετε και γρήγορα. Είτε βγάζετε άνθρωπο, είτε ένα κτίριο, είτε οτιδήποτε άλλο, τοποθετώντας το θέμα σας στο κέντρο του κάδρου σας το κάνετε αδιάφορο.
Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες της φωτογραφίας είναι “ο κανόνας των τρίτων”. Ο κανόνας αυτός λέει ότι πρέπει να χωρίσετε νοητά το κάδρο σας σε 3 ίσα μέρη οριζοντίως και 3 ίσα μέρη καθέτως. Για να το πετύχετε θα πρέπει να φανταστείτε 2 οριζόντιες γραμμές και 2 κάθετες, οι οποίες απέχουν ίσες αποστάσεις η μία από την άλλη.
Βέβαια να το φανταστείτε χρειαζόταν πριν πολλά χρόνια. Πλέον με τις ψηφιακές μηχανές δεν έχετε παρά να ενεργοποιήσετε στο menu της μηχανής σας το Grid (πλέγμα), το οποίο στην ουσία εφαρμόζει τον κανόνα των τρίτων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κανόνα των τρίτων το θέμα σας πρέπει να τοποθετείται σε κάποιο από τα σημεία που τέμνονται οι γραμμές. Με αυτό τον τρόπο όλη η φωτογραφία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και το θέμα σας ξεχωρίζει καλύτερα.

Το θέμα στο κέντρο δείχνει βαρετό
Το θέμα στο κέντρο δείχνει βαρετό.
Καλύτερη, δεν νομίζετε;
Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των τρίτων, δίνετε ενδιαφέρον στο θέμα σας.

Συμβουλή: Προσέξτε τι στοιχεία θα συμπεριλάβετε στο κάδρο σας εφαρμόζοντας τον κανόνα των τρίτων. Κάδοι σκουπιδιών ή γόπες και σκουπίδια στο πάτωμα δεν είναι επιθυμητά, εκτός αν φωτογραφίζετε τις υπηρεσίες καθαριότητας της περιοχής σας.

Στραβός ορίζοντας

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Πρόκειται για μία έκφραση του λαού μας, που δεν ξέρω πως βγήκε, αλλά σίγουρα έχει φωτογραφική εφαρμογή. Είναι ίσως το νο1 λάθος που κάνουν όλοι οι νέοι φωτογράφοι (και μερικοί παλιοί δεν λένε να το διορθώσουν).
Όταν δημιουργείτε μία φωτογραφία, είτε είναι τοπίο, είτε πορτραίτο, αν μέσα στο κάδρο σας φαίνεται ο ορίζοντας θα πρέπει να φροντίζετε να είναι ευθυγραμμισμένος. Σίγουρα μπορεί να διορθωθεί ένας στραβός ορίζοντας σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να “κοπεί” κάποιο μέρος της φωτογραφίας και να “πεταχτεί”. Οπότε φροντίστε από πριν να έχετε ευθυγραμμισμένο τον ορίζοντα.

Στραβός ορίζοντας
Στραβός ορίζοντας.
Διόρθωση στραβού ορίζοντα. Το πρόγραμμα για να ευθυγραμμίσει τη φωτογραφία την cropάρει και πετάει όσα pixel δεν είναι στο φωτεινό μέρος της εικόνας
Διόρθωση στραβού ορίζοντα. Το πρόγραμμα για να ευθυγραμμίσει τον ορίζοντα, cropάρει (πετσοκόβει) τη φωτογραφία, πετώντας όσα pixel δεν είναι στο φωτεινό μέρος της εικόνας.
Διορθωμένος ο ορίζοντας αλλά με μικρότερο κάδρο από την αρχική φωτογραφία
Διορθωμένος ο ορίζοντας αλλά με μικρότερο κάδρο από την αρχική φωτογραφία.

Συμβουλή: Οι περισσότερες ψηφιακές μηχανές έχουν επιλογή στο menu τους, να εμφανίζουν το Grid (πλέγμα) στην οθόνη ή το οφθαλμοσκόπιο, ώστε να έχετε ένα οδηγό για να μην βγάζετε στραβό τον ορίζοντα. Εάν η μηχανή σας έχει την συγκεκριμένη λειτουργία, ενεργοποιήστε την και χρησιμοποιήστε την.

pttlgr-grid
Grid (πλέγμα) που οπτικοποιεί τον κανόνα των τρίτων

Κομμένα πόδια και κεφάλια

Όταν έρχεται η ώρα να βγάλετε φωτογραφία την οικογένεια σε κάποια γιορτή ή την παρέα σας στην παραλία, δεν θα πρέπει να κόβετε τα πόδια ή τα κεφάλια των ανθρώπων που στήνονται για να τους απαθανατίσετε. Επίσης θα πρέπει να μην αφήνετε μεγάλα κενά από πάνω ή από κάτω αλλά να έχετε τους ανθρώπους που θέλετε να βγουν στην φωτογραφία συμμετρικά τοποθετημένους στο κάδρο σας.

Κομμένα πόδια!
Κομμένα πόδια.
Κομμένο κεφάλι!
Κομμένο κεφάλι.
Σωστά περιθώρια πάνω και κάτω
Σωστά περιθώρια πάνω και κάτω.

Συμβουλή: Προσοχή στις ομαδικές φωτογραφίες στα πόδια των δύο ατόμων που βρίσκονται τέρμα αριστερά και τέρμα δεξιά. Επειδή συνήθως δεν είναι ακριβώς στην ευθεία αλλά λίγο πιο μπροστά από τους άλλους, ενδέχεται να κόψετε κατά λάθος την άκρη του παπουτσιού από το πόδι που βρίσκεται στην έξω πλευρά.

Πολλά στοιχεία μέσα στο κάδρο

Μία φωτογραφία δεν πρέπει να κουράζει τα μάτια. Η σύνθεση της πρέπει να είναι απλή και να περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν το θέμα σας να ξεχωρίζει και τίποτα παραπάνω. Πολλές φορές βλέποντας μία εικόνα μπροστά σας, φαντάζεστε ότι τοποθετώντας όσο περισσότερα στοιχεία στο κάδρο σας μπορείτε, τόσο πιο ενδιαφέρον θα γίνει. Λάθος. Η απλότητα συνήθως υπερισχύει της φλυαρίας.

Στη προσπάθεια να έχουμε όλα τα στοιχεία που νομίζουμε ότι ταιριάζουν, έχουμε μία εικόνα όπου η ματιά μας χάνεται.
Στη προσπάθεια να έχετε όλα τα στοιχεία που νομίζετε ότι ταιριάζουν (Άγαλμα, Επιγραφή αγάλματος, Λευκός Πύργος, Σημαίες, Πάρκο) έχετε μία εικόνα όπου η ματιά του θεατή χάνεται.
Το πιο απλό κάδρο δίνει δυναμική στο θέμα μας
Το πιο απλό κάδρο δίνει την ευκαιρία στον θεατή να επικεντρωθεί στο θέμα σας.

Συμβουλή: Σε περιπτώσεις που υπέρ-ενθουσιάζεστε από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το θέμα σας, λειτουργήστε αφαιρετικά, σκεπτόμενοι τι από όλα τα στοιχεία του κάδρου σας θα μπορούσε να αφαιρεθεί χωρίς να επηρεάσει το θέμα σας ή το μήνυμα που θέλετε να περάσετε.

Λάθος φόντο

Το φόντο σε μία φωτογραφία είναι τόσο σημαντικό όσο και το θέμα. Ένα κακό φόντο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του θεατή από το θέμα σας και για αυτό θα πρέπει να προσέξετε πολύ καλά την επιλογή του. Επιλέξτε φόντο που να αναδεικνύει το θέμα σας. Προσέξτε τα χρώματα τα οποία χαρακτηρίζουν το θέμα σας και βρείτε ένα φόντο που δεν έχει τα ίδια χρώματα.

Η εικόνα έχει ένα πολύ θορυβώδες φόντο.
Η εικόνα έχει ένα πολύ “θορυβώδες” φόντο.
Ακόμα και όταν το θέμα μας δεν μπορεί να μετακινηθεί, μπορούμε να σκεφτούμε τρόπους να το αναδείξουμε επιλέγοντας άλλη γωνία λήψης με πιο καθαρό φόντο.
Ακόμα και όταν το θέμα σας δεν μπορεί να μετακινηθεί, μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους να το αναδείξετε επιλέγοντας άλλη γωνία λήψης με πιο καθαρό φόντο.

Συμβουλή: Αν το φόντο σας είναι πολύ “θορυβώδες” και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό, επιλέξτε μεγάλο διάφραγμα (f/5.6, f/4, f/2.8, f/2, f/1.8), ώστε να το θολώσετε (μικρό βάθος πεδίου) και να κάνετε το θέμα σας να ξεχωρίζει.

Κουνημένες φωτογραφίες

Μία κουνημένη φωτογραφία μπορεί να σημαίνει 3 πράγματα. Πρώτον δεν κρατάτε σταθερά την μηχανή στα χέρια σας, δεύτερον όταν πατάτε το κουμπί λήψης τραντάζετε όλη η μηχανή, τρίτον η ταχύτητα του κλείστρου είναι πολύ χαμηλή ή γιατί δεν έχει πολύ φως ή γιατί την έχετε ρυθμίσει λάθος.
Για αρχή εξασκηθείτε στο να κρατάτε σωστά τη μηχανή σας, όσο πιο σταθερά γίνεται και έχετε στο νου σας όταν πατάτε το κουμπί της λήψης να μην την κουνήσετε.
Λήψεις που γίνονται στο χέρι, με ταχύτητες κλείστρου κάτω από 1/25 (π.χ.1/15, 1/8, 1/4), είναι καταδικασμένες να έχουν ως αποτέλεσμα μία κουνημένη φωτογραφία. Ειδικά την αυγή, το ηλιοβασίλεμα και την νύχτα επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε τρίποδο.

DSLR GRIP

Συμβουλή: Υπάρχει ένας παλιός κανόνας, ο οποίος λέει ότι η ταχύτητα κλείστρου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο η ρύθμιση του εστιακού μήκους του φακού. Έτσι για παράδειγμα αν φωτογραφίζετε με τον φακό σας στα 300mm, η ελάχιστη ταχύτητα που θα πρέπει να έχετε στο κλείστρο σας θα πρέπει να είναι 1/320.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ο κανόνας είχε βγει την εποχή του φιλμ, άρα ισχύει για Full Frame μηχανές. Για να αναγάγετε τον ίδιο κανόνα σε μηχανές με APS-C ή Four Thirds/ Micro Four Thirds αισθητήρα θα πρέπει πρώτα να μετατρέψετε τα χιλιοστά, στα οποία έχετε ρυθμίσει τον φακό σας, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο συντελεστή (crop factor). Για παράδειγμα σε μία μη Full Frame μηχανή της Nikon με APS-C αισθητήρα, όταν έχετε τον φακό σας στα 200mm, τότε τα πραγματικά χιλιοστά είναι 200mm x 1.5 = 300mm, άρα η ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου που πρέπει να έχετε είναι 1/320.
– APS-C/ Νikon, Pentax, Samsung, Konica Minolta/Sony, Fujifilm, Epson, Sigma πολλαπλασιάζετε με 1.5
– APS-C/ Canon πολλαπλασιάζετε με 1.6
– Four Thirds System και Micro Four Thirds/ Olympus, Panasonic πολλαπλασιάζετε με 2
– Nikon CX (σειρά 1) πολλαπλασιάζετε με 2.7
– Pentax Q πολλαπλασιάζετε με 5.6

Φωτογραφίες που δεν έχουν εστιάσει ή έχουν εστιάσει σε λάθος σημείο

Η καρδιά μίας φωτογραφίας είναι το σημείο που έχετε εστιάσει. Βασική λειτουργία μιας μηχανής η εστίαση, γίνεται όταν πατάτε το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση. Θα πρέπει να προσέχετε να μην πατάτε πολύ γρήγορα το κουμπί λήψης μέχρι κάτω, γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί η μηχανή να μην προλάβει να εστιάσει ή να εστιάσει σε λάθος σημείο.
Επίσης ανάλογα με την ιστορία που θέλετε να πείτε μέσω της φωτογραφίας που θα δημιουργήσετε, η εστίαση παίζει το ρόλο της, οπότε σκεφτείτε καλά πριν αποφασίσετε που θα εστιάσετε.

wrong-focus
Η εστίαση έχει γίνει στο φόντο και όχι στα πρόσωπα

Συμβουλή: Όταν φωτογραφίζετε ανθρώπους ή ζώα, το καλύτερο σημείο εστίασης, το οποίο δίνει δυναμική στις φωτογραφίες σας, είναι τα μάτια. Επίσης δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή κλειδώματος της εστίασης που αναφέρετε στο εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής σας.

focus on eyes
Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε στα μάτια του θέματος σας

Σκοτεινό θέμα με κόντρα φως

Η μηχανή που έχετε στα χέρια σας έχει προγραμματιστεί να μετράει το συνολικό φως στο κάδρο σας και ανάλογα να ρυθμίζει το διάφραγμα του φακού, την ταχύτητα του κλείστρου και το ISO ώστε να δημιουργεί μία σωστή φωτογραφία. Όταν το φως έρχεται πίσω από το θέμα σας (είτε είναι ήλιος, είτε λάμπα του δρόμου), τότε το θέμα σας βγαίνει σκοτεινό, γιατί η μηχανή ξεγελιέται και νομίζοντας ότι υπάρχει αρκετό φως σε όλο το κάδρο κάνει τις ρυθμίσεις της, ώστε να βγάλει μία σωστή φωτογραφία και δεν λαμβάνει υπόψη της ότι το κυρίως θέμα δεν φωτίζεται σωστά.
Οι παλιοί αν θυμάστε λέγανε ότι ποτέ δεν βγάζουμε φωτογραφίες με κόντρα τον ήλιο, αλλά ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται στην πλάτη μας.

backlight
Με το φως να έρχεται από πίσω το πρόσωπο βγαίνει σκοτεινό

Συμβουλή: Για να αποφύγετε να βγάλετε το θέμα σας σκοτεινό, όταν πρέπει πάση θυσία να βγάλετε μία φωτογραφία με κόντρα φως, έχετε τέσσερις λύσεις:
– να επιλέξετε στην μηχανή σας φωτομέτρηση spot ή centered. Με αυτό το τρόπο η μηχανή θα μετρήσει το φως στο θέμα σας και όχι στο σύνολο του κάδρου και θα κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις.
– να χρησιμοποιήσετε το κουμπί της αντιστάθμισης της έκθεσης (ρυθμίζοντας ανάλογα +1, +2 ή +3)
– να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία manual και να αγνοήσετε το φωτόμετρο, τοποθετώντας εσείς την ταχύτητα του κλείστρου, το διάφραγμα του φακού και το ISO, ώστε να βγει σωστά το θέμα σας.
– ειδικά όταν το θέμα σας είναι πρόσωπο, να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο flash (επιλέγετε την αναγκαστική χρήση flash, από το αντίστοιχο menu της μηχανής σας)

backlight
Χρήση flash για καλύτερο αποτέλεσμα
backlight-003
Χρήση της αντιστάθμισης της έκθεσης (στα αυτόματα προγράμματα μόνο)

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

How to pttlgr articles
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

24 σχόλια

  • #
    1

    Πολυ ενδιαφερον και χρησιμο! Ηδη βρηκα κανα δυο που κανω κι εγω :Ρ

  • #
    1

    αρτιο αρθρο, με απλα βηματα, για τον καθενα απο εμας, που θελει να βελτιωσει την ποιοτητα των φωτογραφιων του. ενα μεγαλο μπραβο απο εμενα.

  • #
    1

    ωραιο και χρησιμο το αρθρο

  • #
    1

    Xρησιμες πολύ χρήσιμες συμβουλές-οδηγίες που πρέπει να έχουμε ΠΑΝΤΑ στο νού μας πριν σηκώσουμε την μηχανή στα μάτια μας .Δυό τρείς γραμμές για την φωτογραφική σύνθεση, θα ήταν σε πολλούς πολλύ ωφέλιμες. Εγώ ευχαριστώ .

  • #
    1

    απλα και κατανοητα ευχαριστουμε !

  • #
    1

    πολυ καλο αρθρο σε πραγματα που δεν ηξερα

  • #
    1

    Καλημέρα κι από εμένα. Ναι πολύ χρήσιμο το άρθρο σας που όμως με τις λιγοστές μου γνώσεις έχω αντιληφθεί πώς εάν επιλέξει κάποιος έστω και αρχάριος όπως εμού manual ρυθμίσεις και να προσπαθείς να βελτιώσεις την ποιότητα των φωτογραφιών σου ασχέτως εξοπλισμού μπορείς πολύ εύκολα να αντιληφθείς αυτά όλα που προαναφέρονται. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ για τον εμπλουτισμό όλων των γνώσεων που με τον κόπο και το μεράκι σας μας μεταδίδετε. Εύγε πολλάκις από εμένα για όλα. Να είστε καλά!!!!!!

  • #
    1

    πράγματι πολύ χρήσιμες πληροφορίες, μπράβο και από εμένα και ευχαριστώ πολύ.

  • #
    1

    Πάρα πολύ καλό άρθρο. Σε ευχαριστούμε!!!

  • #
    1

    Πολύ χρήσιμο άρθρο!!
    Μπράβο!!

  • #
    1
  • #
    1

    Κατατοπιστικότατο άρθρο και πολύ χρήσιμες συμβουλές!

  • #
    1

    Μπράβο ρε παλικάρι. Μακάρι να είχαν όλοι το μεράκι σου, με ό,τι ασχολούνται.

  • #
    1

    Πολύ ωραίο άρθρο, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου που γράφεις όλες αυτές τι ωραίες συμβουλές με παραδείγματα.

  • #
    1

    Τα συγχαρητήρια μου για τις οδηγίες σας !

    (ξέρετε πολλές φορές έχω παρατηρήσει φωτογράφους , παραπάνω από ερασιτέχνες , που μόλις γίνουν λίγο γνωστοί , το παίζουν κάπως.. )

  • #
    1

    ΕυχαριΠολύ βοηθητικό το άρθρο! Ευχαριστούμε!
    Ήθελα μόνο να ρωτήσω για το τελευταίο τι εννοούμε: “Χρήση της αντιστάθμισης της έκθεσης (στα αυτόματα προγράμματα μόνο)”.
    Ευχαριστώ!

  • #
    1

    Θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με την εστίαση… πήρα μια καινουρια dslr nikon (την d5200) και σε διαφορά προγράμματα είτε στο P είτε στο Manual εστιάζει σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος που βρίσκει και μου αφήνει ελάχιστα πιο θολό το πίσω… Όχι όπως το πρόγραμμα macro πιο λίγο… Πως μπορώ να το ρυθμισω να εστιάζει παντού? Υπάρχει δηλαδή κάποια ρύθμιση?

  • #
    1

    Eξαιρετικό το άρθρο σας, πριν λίγες μέρες ανακάλυψα το site σας και μπορώ να πω πως έχω μάθει πράγματα που δεν ήξερα.Συνεχίστε έτσι….

  • #
    1

    Διαφωνω σε 2 πραματα. Η φωτο με τον λευκο πυργο στο κεντρο του καδρου δειχνει πολυ ποιο ωραια και ενδιαφερουσα απο την αλλη που ειναι στο αριστερο μερος του καδρου οπου δειχνει πολυ βαρετη με περιτα στοιχεια στα δεξια του καδρου. Και δευτερον. Για φτιαξεις τον οριζοντα δεν χρειαζεται να περικοψεις τιποτα απολυτος. Την λυση την δεινει το φωτοσοπ. Select-select all-edit-transform-warp. Αυτο ηταν. Φτιαχνεις τον οριζοντα οσο στραβος και ειναι, χωρις να περικοψεις τιποτα.

  • #
    1

    Το άρθρο είναι χρήσιμο. Εγώ βέβαια δεν έχω φωτογραφική μηχανή αλλά έχω κινητό με καλή καμερα το Huawei P9 lite αλλά αφου διάβασα το άρθρο θα τραβάω καλύτερες φωτογραφίες.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!