Steve McCurry: στο μάτι του κυκλώνα για κακή επεξεργασία σε εικόνα του


Steve McCurry: στο μάτι του κυκλώνα για κακή επεξεργασία σε εικόνα του

Δυστυχώς ο διάσημος φωτογράφος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα του φωτογραφικού κόσμου, μετά την ανακάλυψη μίας φωτογραφίας του που έχει υποστεί κακή επεξεργασία.

Η εν λόγω φωτογραφία εντοπίστηκε από το φωτογράφο Paolo Viglione, ο οποίος επισκέφτηκε μία έκθεση φωτογραφίας του Steve McCurry στην Ιταλία, με 250 εικόνες του.

Ο Paolo είδε ότι σε μία φωτογραφία, τραβηγμένη στη Κούβα, κάτι δεν πήγαινε καλά και έγραψε ένα άρθρο στο blog του. Συγκεκριμένα κάποιος είχε χρησιμοποιήσει το clone stamp του Photoshop με πολύ κακό τρόπο, κάτι που έκανε μπαμ στην εικόνα που ήταν τυπωμένη σε μεγάλο μέγεθος.

Steve McCurry

Steve McCurry

Steve McCurry

Από εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε μία μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από το θέμα, γεγονός που ανάγκασε τον Paolo να κατεβάσει το άρθρο από το blog του, γιατί όπως έγραψε σε νέο άρθρο δεν είχε σκοπό να επιτεθεί ή να εκθέσει τον Steve McCurry, αλλά να επισημάνει το λάθος ως αστείο.

Μάλιστα υπάρχουν μερικοί που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εικόνα έχει δεχτεί και σε άλλα σημεία αλλαγές.

steve-mccurry-5

Το Petapixel επικοινώνησε με τον Steve McCurry σχετικά με την εικόνα και έλαβε τη παρακάτω δήλωση:

“Η καριέρα μου άρχισε σχεδόν σαράντα χρόνια πριν, όταν έφυγα από το σπίτι μου για να ταξιδέψω και να φωτογραφίσω στη Νότιο Ασία. Πήγα στο Αφγανιστάν με μία ομάδα μουτζαχεντίν το 1979, και έτσι έγινα φωτορεπόρτερ όταν περιοδικά και εφημερίδες χρησιμοποίησαν τις εικόνες μου, τις δημοσίευσαν σε όλο τον κόσμο και μου ανέθεσαν να παρέχω περισσότερες εικόνες από τον πόλεμο.

Αργότερα, κάλυψα περισσότερους πολέμους και εμφύλιες διαμάχες στη Μέση Ανατολή και αλλού, δημιούργησα φωτογραφικές εκθέσεις για περιοδικά, αλλά όπως και με πολλούς άλλους καλλιτέχνες η καριέρα μου πέρασε από πολλά στάδια.

Σήμερα προσδιορίζω το έργο μου ως οπτική αφήγηση, γιατί οι εικόνες μου έχουν γίνει σε πολλά μέρη, για πολλούς λόγους και σε πολλές καταστάσεις. Μεγάλο μέρος από την πρόσφατη δουλειά μου έχει γίνει για τη δική μου ευχαρίστηση και σε μέρη που ήθελα να επισκεφτώ για να ικανοποιήσω τη περιέργεια μου για τους ανθρώπους και την κουλτούρα. Για παράδειγμα η δουλειά μου στη Κούβα έγινε κατά τη διάρκεια τεσσάρων προσωπικών μου ταξιδιών.

Η φωτογραφία μου είναι η τέχνη μου, και είναι πολύ ευχάριστο όταν άνθρωποι την ευχαριστιούνται και την εκτιμούν. Είμαι πολύ τυχερός να μπορώ να μοιράζομαι τη δουλειά μου με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Προσπαθώ να συμμετέχω όσο περισσότερο μπορώ στον έλεγχο των εκτυπώσεων της δουλειάς μου, αλλά πολλές φορές οι εκτυπώσεις γίνονται και στέλνονται όταν είμαι μακριά. Αυτό συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτό που συνέβη με αυτή την εικόνα είναι ένα λάθος για το οποίο αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη.

Έχω λάβει όλο τα απαραίτητα βήματα να αλλάξουν οι διαδικασίες στο στούντιο μου, ώστε να αποτρέψω να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο.”

(My career started almost forty years ago when I left home to travel and photograph throughout South Asia. I went into Afghanistan with a group of Mujahideen in 1979, and thus became a photojournalist when news magazines and newspapers picked up my pictures, published them around the world, and gave me assignments to provide more images of the war.

Later on, I covered other wars and civil conflicts in the Middle East and elsewhere, and produced photo essays for magazines, but like other artists, my career has gone through many stages.

Today I would define my work as visual storytelling, because the pictures have been shot in many places, for many reasons, and in many situations. Much of my recent work has been shot for my own enjoyment in places I wanted to visit to satisfy my curiosity about the people and the culture. For example, my Cuba work was taken during four personal trips.

My photography is my art, and it’s gratifying when people enjoy and appreciate it. I have been fortunate to be able to share my work with people around the world.

I try to be as involved as much as I can in reviewing and supervising the printing of my work, but many times the prints are printed and shipped when I am away. That is what happened in this case. It goes without saying that what happened with this image was a mistake for which I have to take responsibility.
I have taken steps to change procedures at my studio which will prevent something like this from happening again.)

Το όλο γεγονός οδήγησε πολλούς να ελέγξουν πιο προσεκτικά τις εικόνες του διάσημου φωτογράφου και μάλιστα μερικοί εντόπισαν μερικές ακόμα εικόνες που είχαν υποστεί βαριά επεξεργασία με τη χρήση του Photoshop.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο Petapixel και δείχνουν ότι έχουν αφαιρεθεί από την αρχική φωτογραφία άνθρωποι.

Στη πρώτη εικόνα το παιδάκι πίσω από αυτό που έχει την μπάλα έχει αφαιρεθεί τελείως.

Steve McCurry

Steve McCurry

Στη δεύτερη έχουν αφαιρεθεί στο φόντο δύο άνθρωποι, ένα καρότσι και ένας στύλος.

Steve McCurry

Steve McCurry

Η όλη υπόθεση έχει διχάσει τους φωτογράφους και μάλιστα υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά σε πολλά site. Υπάρχουν αυτοί που υπερασπίζονται τον Steve McCurry, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για λάθος της ομάδας που ο φωτογράφος έχει για την επεξεργασία των εικόνων του και ότι δεν πρέπει να γίνεται επίθεση εναντίον του, αλλά και αυτοί που βασιζόμενοι και στην ηθική του φωτορεπορτάζ θεωρούν ότι ο Steve είναι υπόλογος για όλες τις αλλαγές.

Βέβαια ο Steve McCurry, σύμφωνα και με την δήλωση του, δεν θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση της καριέρας του είναι φωτορεπόρτερ αλλά και πάλι το γεγονός είναι ότι έχουμε μερικές εικόνες με κακή ή βαριά επεξεργασία.

Επιπλέον ερωτηματικά γεννιούνται για όσους δεν είδαν την κακή επεξεργασία στην πρώτη εικόνα, πριν αυτή αναρτηθεί στην έκθεση, δηλαδή αυτούς που την επεξεργάστηκαν, την τύπωσαν, τον επιμελητή της έκθεσης κτλ.

Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

11 σχόλια

  • #
    1

    Αν πλέον δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ρεπόρτερ, δεν βλέπω κι εγώ το πρόβλημα στο να επεξεργάζεται παρεμβατικά τις φωτό, ειδικά εφόσον η επεξεργασία δεν έχει σκοπό την παραπλάνηση του θεατή.

  • #
    1

    Συγκινητικό!!!

  • #
    1

    όπως και να έχει η εικόνα είναι τέχνη. η παρέμβαση η οποία δεν αλλοτριώνει το νόημα της εικόνας αλλά διορθώνει περιττά στοιχεία τα οποία παρεμποδίζουν την ιστορία κατά την γνώμη μου είναι πολύ περισσότερο αποδεκτή όταν σχεδόν όλοι λίγο πολύ διορθώνουν το λιγότερο τονικότητες, οξύτητες, χρωματικές διορθώσεις κλπ. αυτά δηλαδή δεν είναι επεξεργασία; ακόμα στον σκοτεινό θάλαμο δεν γινότανε μια επεξεργασία με χημικά φίλτρα κλπ..

    κατά την γνώμη μου πολύ πιο επικίνδυνη η τιτλοποίηση μια εικόνας η οποία σε βάζει στο μονοπάτι αυτού που θέλει να σου περάσει ένα νόημα παρά οι διορθώσει οι οποίες καθαρίζουν μια ιστορία από οπτικούς πλεονασμούς

  • #
    1

    Αν δεν αλλοιώνεται η εικόνα σε βαθμό που παραπλανά τον θεατή δεν βλέπω που είναι το κακό. Αν ήταν ειδησεογραφικό φωτορεπορτάζ θα είχα τελείως διαφορετική γνώμη. Σε αρνητικά του 1990, που σκαναρίστηκαν και έχουν θέμα το Πάπιγκο πχ, δεν βλέπω τον λόγο να μην αφαιρέσω τα καλώδια που κρέμονται από κολόνα σε κολόνα, ακόμα και κολόνα αν χρειαστεί. Το κακό “φωτοσοπ” όμως είναι άλλο θέμα και ειδικά σε έργα που θα εκτεθούν με σκοπό ίσως και την πώληση. Εκεί πρέπει όλα να είναι άψογα και προφανώς είναι αφού τέτοια κρούσματα δεν είναι συχνά.

  • #
    1

    δεν εκανε και τραγικα πραγματα σε σημειο να αλλοιωθει το ολο υφος της φωτογραφιας δεν μου φαινεται κακο.Τωρα το οτι ισως να μπορουσε να ειχε γινει καλυτερα μια και το κανει επαγγελματικα ειναι αλλο θεμα το οποιο και λυνεται αλλα και δεν εχει ουσια στις παραπανω φωτογραφιες .

  • #
    1

    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί είχε ανάγκη ο McCurry να τα κάνει αυτά στις φωτογραφίες του. Το θέμα, κατά την γνώμη μου, δεν έχει να κάνει ούτε εάν είναι ειδησιογραφική η φωτογραφία ούτε καν σε ποιό βαθμό μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε πράγματα από την φωτογραφία μας. Μάλιστα είναι ένα παλιό ζήτημα που έχει προκύψει στα πρώτα βήματα της φωτογραφίας και σε έντονο βαθμό στα πρώτα χρόνια της ψηφιακής φωτογραφίας. Είναι το κατα πόσο δικαιούται ο θεατής να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα που βλέπει είναι ψηφιακό τροποποιημένο. Και εάν στην φωτοειδησεογραφία αυτό είναι και σφάλμα δεοντολογικό καθώς παραχαράσει την είδηση, στην “καλλιτεχνική” φωτογραφία έχει να κάνει με την ειλικρίνεια του φωτογράφου και τις προσδοκίες του θεατή, ο οποίος τελικά καταλήγει να θαυμάζει τον φωτογράφο, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να θαυμάζει το τελικό έργο μόνο, και αυτό ως φωτογραφική σύνθεση και όχι έχοντας στο μυαλό τα υπόλοιπα στοιχεία που λειτουργούν αυτομάτως στην θέα μίας “φωτογραφίας δρόμου”. Γιατί όταν κοιτούμε μία τέτοια φωτογραφία, οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι το ταλέντο του φωτογράφου να ξεχωρίζει την απόλυτη στιγμή – την σύνθεση και οι μόνες επεμβάσεις που θεωρεί ότι έχουν γίνει, είναι κάποιες μάσκες, φωτεινότητα και κοντραστ. Χωρίς να θέλω να μειώσω τον όποιο φωτογράφο, ο οποίος έχει “χτίσει” το όνομά του (και ως brand name) και την καριέρα του πάνω σε άριστες φωτογραφίες, θεωρώ ότι είτε δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοιες επεμβάσεις, είτε θα έπρεπε σαφώς να δηλώνει ότι η φωτογραφία είναι ψηφιακά τροποποιημένη. Μάλιστα όταν είχε πριν από χρόνια ανοίξει το ζήτημα κάποιοι είχαν προτείνει οι τροποποιημένες φωτογραφίες, να φέρουν ένα ειδικό σήμα, ως προειδοποίηση. Με λίγα λόγια, η φωτογραφία θα πρέπει να δηλώνει τα κριτήρια με τα οποία θα την κρίνουμε, αλλιώς καταλήγουμε να θαυμάζουμε λάθος πράγματα για λάθος λόγους.

  • #
    1

    Προσωπικά ο McCurry έπεσε πολύ στην εκτίμησή μου μετά από αυτό. Σίγουρα οι εικόνες του συνεχίζουν να μου αρέσουν αλλά πλέον δεν τις θεωρώ φωτογραφίες. Θεωρώ την ψηφιακή τέχνη ως μορφή τέχνης και μάλιστα πολύ δυνατή. Κάτι σαν τη ζωγραφική.Είναι όμως μιά διαφορετική μορφή τέχνης από τη φωτογραφία. Οι δυσκολίες της κάθε μορφής είναι διαφορετικές, η προσέγγιση του θέματος ή του ζητουμένου είναι διαφορετικά κτλ κτλ κτλ. Και εν ολίγοις, αυτό που είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς στη φωτογραφία, είναι πολύ εύκολο να το κάνει στο Photoshop. Tόσο απλό.

    Όταν λοιπόν ο ΜcCurry ή ο οποιοσδήποτε McCurry μου παρουσιάζει μιά εικόνα με τέλεια συμμετρία τον θαυμάζω, μεταξύ άλλων, γιατί είχε τη ματιά, την ψυχραιμία, την υπομονή αλλά και την τύχη να πετύχει αυτή τη συμμετρία και τη χρωματική αρμονία σε έναν κόσμο που εγώ και τόσοι άλλοι δεν μπορούμε να την πετύχουμε. Φυσικά, όταν μετά βγαίνει στη φόρα ότι έχει αφαιρέσει μιά κολώνα, 3 άτομα, δύο φορτία λευκό χαρτί (γιατί είναι φωτεινά στο φόντο και χαλάνε την χρωματική αρμονία και τραβάνε το μάτι του θεατή), μιά δεύτερη μοτοσυκλέτα που μπλέκεται με την πρώτη και ένα παιδάκι, ώστε να βγεί αυτή η ιδανική συμμετρία, ε, εντάξει, ευχαριστώ πολύ, το κάνω και εγώ. Μετά δε μιλάμε για φωτογραφία όμως.

    Συν αυτοίς θεωρώ παρόμοιες πράξεις ψευτιές και ανηθικότητες στον ίδιο βαθμό που θεωρώ ψεύτες και ανήθικους όλους αυτούς που έχτισαν το όνομα και την καριέρα τους πάνω σε πλαστά στοιχεία. Γιατί δλδ κατηγορούμε άτομα που υπέβαλλαν πλαστά δικαιολογητικά για να διοριστούν? Το ίδιο δεν έκανε και ο McCurry? Yπέβαλλε στα πρακτορεία πλαστές φωτογραφίες ως γνήσιες για να αποδείξει ότι έχει ‘ματιά᾿. Δεν είχε, είχε ‘φαντασία᾿. Και σκεφτείτε τώρα πόσους άλλους, πιθανώς καλύτερους φωτογράφους, ‘έθαψε’ στην αφάνεια και στην φτώχεια γιατί τα πρακτορεία αγόραζαν τις δικές του φωτοσοπιές ως γνήσιες φωτογραφίες.

    Οι δικαιολογίες του δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Και ο Yevgeny Khaldei, στα 90 του, ομολόγησε ότι η φωτογραφία που τον έκανε διάσημο και του έφτειαξε την καριέρα ήταν φωτοσοπιά (και σιγά την ομολογία δλδ, λίγο πριν πεθάνει και το μάθουν όλοι βλέποντας τα αρνητικά). Δεν καρπώθηκε τα οφέλη αυτής της ψευτιάς τόσα χρόνια? Ποιά η διαφορά του από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας της Σύρου, που δεν είχε πτυχίο?

  • #
    1

    Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του Βασίλη (Vassilis).
    Είναι άλλο αυτό που έχει τραβηχτεί από τη μηχανή, κι άλλο αυτό που έχει προκύψει μετά την αφαίρεση των 2 ανθρώπων από το καρότσι, του ενός ανθρώπου από το φόντο, του σκέπαστρου πάνω αριστερά, του καροτσιού δεξιά, ενός στύλου ακόμη, αλλαγή χρώματος ρούχων του ανθρώπου πίσω, κλπ. Η πρώτη είναι φωτογραφία, η δεύτερη κατά τη γνώμη μου απλά δεν είναι φωτογραφία. Και η ευκολία με την οποία γίνονται οι παρεμβάσεις στις φωτογραφίες εμένα τουλάχιστον με κάνει πολύ επιφυλακτική όταν βλέπω φωτογραφίες, είτε στο ίντερνετ είτε σε περιοδικά, σχετικά με το αν είναι φωτογραφίες ή αν προέκυψαν από φωτογραφίες. Στην τελική, φωτογραφία είναι αυτό που βλέπουμε και μας κάνει κλικ για να το φωτογραφίσουμε, όχι αυτό που θέλαμε να είχαμε δει αλλά μας βγήκε με περισσεύματα και προσπαθούμε να το σώσουμε εκ των υστέρων. Γνώμη μου πάντα.

  • #
    1

    Ηθικά και μόνο, οι φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία, θα έπρεπε να το διευκρινίζουν. Όπως όλα τα προϊόντα προς κατανάλωση.

  • #
    1

    Ασχετο μεν αλλα… Οκ, στην πρώτη φωτογραφία βγάζει μάτι το φωτοσοπ. Στις άλλες δύο ομως, που βρήκανε τις γνήσιες φωτό για να κάνουν την σύγκριση;

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δημήτρης Σιαμαντούρας | 9 Μαΐου 2016 στις 20:06

    Ένοχος, για κάκιστη επεξεργασία της φωτογραφίας και συνεπακόλουθη αμέλεια ή και τεμπελιά. Όλοι εξάλλου έχουμε πειράξει και επεξεργαστεί κάποιες από τις φωτογραφίες μας έτσι ώστε να διορθώσουμε κάποιες ατέλειες ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, πράγμα θεμιτό αρκεί να μην σε πιάσουν με την γίδα στην πλάτη, ειδικά όταν πρόκειται για εκτύπωση σε μεγάλο μέγεθος. Και λέω τεμπελιά γιατί με μια απλή μεγέθυνση στο σημείο που έγινε το πατσάρισμα θα έβλεπε πως κάτι δεν πάει καλά.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!