Έχετε μπερδευτεί με τα μεγέθη των αισθητήρων των φωτογραφικών μηχανών;


Έχετε μπερδευτεί με τα μεγέθη των αισθητήρων των φωτογραφικών μηχανών;

Αισθητήρες και μεγέθη.  Ποιος είναι πιο μεγάλος σε μέγεθος;  Δεχόμαστε κατά αρχήν ότι το μέγεθος ενός αισθητήρα παίζει σημασία.  Όσο πιο μεγάλη επιφάνεια έχει ένας αισθητήρας φωτογραφικής μηχανής, της ίδιας τεχνολογίας (CCD, CMOS),  θεωρητικά τόσο καλύτερη απόδοση έχει, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Έτσι έχουμε αισθητήρες μεσαίου φορμά, Full Frame (35mm), APS-H, APS-C, four thirds (4:3), CX κ.τ.λ.  Καλά τα ονόματα τους, αλλά εσείς έχετε χάσει τον μπούσουλα που λέει και ο λαός μας σχετικά με τα μεγέθη τους;  Στην εικόνα φαίνεται καθαρά πως θα βάζαμε κάθε αισθητήρα ανάλογα με την επιφάνεια που έχουν σε ένα κοινό διάγραμμα.  Ελπίζουμε τώρα τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα.

Φυσικά στην επιλογή φωτογραφικής μηχανής για τον κάθε ένα από εμάς μετράνε και άλλα στοιχεία της όπως ο όγκος, το βάρος, η τιμή, επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να μας φανούν χρήσιμα.  Μην ξεχνάτε, υποκειμενικά μιλώντας, οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές είναι πολύ καλές και κάθε μηχανή έχει το κοινό της ανάλογα με τις ανάγκες που ικανοποιεί.  Η σωστή επιλογή φωτογραφικής μηχανής είναι περισσότερο προσωπική υπόθεση και όχι υπόθεση μεγέθους του αισθητήρα της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!