Με ποιούς φακούς δημιουργούμε πορτραίτα ανθρώπων?


Με ποιούς φακούς δημιουργούμε πορτραίτα ανθρώπων?

Πήραμε λοιπόν την νέα  DSLR μας και αποφασίσαμε ότι αγαπάμε να τραβάμε πορτραίτα ανθρώπων!  Μία στιγμή όμως!  Όποτε τραβάμε ένα πορτραίτο το πρόσωπο εμφανίζεται περίεργο στην εικόνα.  Τι τρέχει!?  Ένα λάθος που κάνουνε συχνά οι αρχάριοι φωτογράφοι είναι ότι χρησιμοποιούν λάθος φακό (ή έχουν ρυθμίσει το εστιακό του μήκος-ζουμ σε λάθος σημείο).  Αποτέλεσμα?  Όταν το μοντέλο μας βλέπει την εικόνα του αναφωνεί “Μα πως με έβγαλες έτσι!!”.  Μην αγχώνεστε!  Έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας.  Μεγάλο ρόλο για να δημιουργούμε ωραία πορτραίτα που κολακεύουν το μοντέλο μας παίζει το εστιακό μήκος του φακού (δηλαδή στα πόσα mm είναι ρυθμισμένο το δαχτυλίδι του ζουμ!).  Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε εικόνες από την φωτογράφιση μίας γυναίκας με φακούς που ξεκινάνε από πάνω αριστερά από τα 200mm και φτάνουν κάτω δεξιά στο ευρυγώνιο 20mm!  Μπορείτε να δείτε την εκπληκτική διαφορά μεταξύ των εικόνων!  Κάθε εστιακό μήκος έχει και διαφορετικό αποτέλεσμα και όσο πλησιάζουμε σε πολύ ευρυγώνια εστιακά μήκη η παραμόρφωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής!  Για αυτό θα ακούσετε πολλές φορές την συμβουλή “πορτραίτα να βγάζεις με φακούς πάνω από 80mm”.  Τα 80mm αναφέρονται στις full frame μηχανές, όπως οι Nikon D800 και η Canon 5D III.  Αν ο αισθητήρας μας είναι πιο μικρός, όπως στις Canon 650D και Nikon D3200, ένας φακός με 55mm μας κάνει και αυτό γιατί πολλαπλασιασμένος με τον συντελεστή αναγωγής σε 135mm μας δίνει 88mm και 82.5mm αντίστοιχα!  Ορίστε λοιπόν!  Δοκιμάστε την δεξιοτεχνία σας.
Για παραπάνω λεπτομέρειες σχετικά με την λήψη των πορτραίτων στην φωτογραφία παρακολουθήστε το παρακάτω video!
[myyoutubeplaylist ZRoqNx9rlVA]
πηγή: www.petapixel.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Canon 650D Nikon D3200 Nikon D800
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

3 σχόλια

  • #
    1

    Δηλαδή ο 50άρης που σκόπευα να πάρω δεν είναι και η καλύτερη ιδέα για πορτραίτο ε???Αναφέρομαι σε πορτραίτο μικρού παιδιού που δε περπατάει ακόμα…http://www.repella.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=216&category_id=38&option=com_virtuemart&Itemid=178

    • #
      1

      αν εχεις μηχανή που δεν είναι full frame είναι πολύ καλός για πορτραίτα αν και στο εστιακό μήκος είναι στο όριο, 50mm=75mm. Είναι βέβαια 1.8 που είναι ιδανικό από θέμα φωτεινότητας.

  • #
    1

    όχι δεν είναι full frame,aps-c είναι στο 1,6 οπότε είμαστε μια χαρά!!!!!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!