10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας


10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας

Η πρώτη πραγματική εικόνα μαύρης τρύπας στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεγονός και είναι αποτέλεσμα μία παγκόσμιας συνεργασίας.

Τι χρειάστηκε όμως για να βγει αυτή η φωτογραφία και τι βλέπουμε;

Πάμε να δούμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την εικόνα αυτή:
1. Η πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας αφορά την μαύρη τρύπα στην καρδιά του γαλαξία Messier 87 (Μ87) στον αστερισμό της Παρθένου. Η απόσταση της από την Γη είναι 55 εκατομμύρια έτη φωτός (500 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Η μάζα της είναι 6.5 δισεκατομμύρια μεγαλύτερη του ήλιου μας. Η επιλογή της έγινε γιατί είναι μία από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί ταυτόχρονα από όλα τα τηλεσκόπια του project.
2. Η φωτογράφιση έγινε από 8 τηλεσκόπια [ALMA, APEX, IRAM 30-meter Telescope, IRAM NOEMA Observatory, James Clerk Maxwell Telescope (JCMT), Large Millimeter Telescope Alfonso Serrano (LMT), Submillimeter Array (SMA), Submillimeter Telescope (SMT), South Pole Telescope (SPT), Kitt Peak Telescope, Greenland Telescope (GLT)], τα οποία συνδυαστικά δημιούργησαν ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο στο μέγεθος της Γης, το  Event Horizon Telescope (EHT), το οποίο χρειάστηκε περίπου μία δεκαετία για να στηθεί. Για την λήψη χρησιμοποιήθηκε η τεχνική very-long-baseline interferometry (VLBI) με την οποία είναι δυνατή η ανάγνωση μίας εφημερίδας στη Νέα Υόρκη από το Παρίσι.

3. Περισσότεροι από 200 ερευνητές συμμετείχαν στο συγκεκριμένο project
4. Με τα δεδομένα της φωτογράφισης επιβεβαιώθηκε η θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, την οποία διατύπωσε το 1915
5. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν, συλλέχθηκαν τον Απρίλιο του 2017. Η  πρώτη λήψη έγινε στις 5 Απριλίου.
6. Συνολικά συλλέχθηκαν 4.5 petabytes για το συγκεκριμένο project (350TB ανά ημέρα, ανά τηλεσκόπιο). Τα δεδομένα μετακινήθηκαν μέσα σε ειδικούς σκληρούς δίσκους, με την συνοδεία ερευνητών, στα κέντρα επεξεργασίας σε Ευρώπη και Η.Π.Α., καθώς το τεράστιο μέγεθος τους έκανε πιο γρήγορη την μεταφορά τους με την κλασσική μέθοδο. Η σύνθεση της τελικής εικόνας βασίστηκε σε αλγόριθμους που ανέλαβαν την ανάλυση των δεδομένων.
7. Η επεξεργασία των δεδομένων χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια
8. Η τελική εικόνα έχει μέγιστη ανάλυση 7416×4320 pixels και είναι διαθέσιμη σε TIF, 16-bit, 180 Mb

9. Το γεγονός ότι οι μαύρες τρύπες δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του φωτός καθιστά σχεδόν αδύνατη την προβολή τους. Οι επιστήμονες στην ουσία φωτογράφισαν την σκιά ή σιλουέτα της μαύρης τρύπας. Πρόκειται για ένα δαχτυλίδι φωτός το οποίο αποτελείται από υπερβολικά θερμαινόμενη διαταραγμένη ύλη και ακτινοβολία που περιστρέφονται με τεράστια ταχύτητα στην άκρη του ορίζοντα γεγονότος – γύρω από μια περιοχή σκοταδιού που αντιπροσωπεύει την πραγματική μαύρη τρύπα. Η σκιά που βλέπουμε είναι περίπου 2.5 φορές μεγαλύτερη από το πραγματικό μέγεθος της μαύρης τρύπας
10. Το project στόχευσε και την μαύρη τρύπα Τοξότης Α*, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία. Η μάζα του είναι 4 εκατομμύρια μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας και βρίσκεται 26.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι ερευνητές ελπίζουν να έχουμε και μία εικόνα της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας μέσα στον επόμενο χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Astrophotography Black Hole tbl
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!