Εκμεταλλευτείτε την DSLR σας. 10 συμβουλές για τη σωστή της χρήση


Εκμεταλλευτείτε την DSLR σας. 10 συμβουλές για τη σωστή της χρήση

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι αγοράζοντας μία DSLR αυτομάτως θα μπορούν να δημιουργούν ωραίες φωτογραφίες. Σίγουρα η ποιότητα του αισθητήρα μίας DSLR και των οπτικών των φακών που χρησιμοποιούνται είναι αρκετή να μας δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από μία compact μηχανή.
Όμως δεν πρέπει να γελιόμαστε. Αν και η τέχνη της φωτογραφίας είναι ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους και όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να εντρυφήσουν σε αυτή, προϋποθέτει την ύπαρξη θέλησης για διάβασμα, μελέτης και πολλές, πολλές ώρες πρακτικής εξάσκησης. Όπως είπε ο Αριστοτέλης “Τα αγαθά κόποις κτώνται”.

Για να μπορέσουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ωραίες φωτογραφίες, πρώτα από όλα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας σωστά. Και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ξέρουμε τα μυστικά τους. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεδιπλώσετε τις δυνατότητες της DSLR που μόλις αγοράσατε:

1. Αγοράστε τη DSLR που σας ταιριάζει. Μην πέφτετε στη παγίδα να αγοράσετε την πιο ακριβή DSLR που μπορείτε. Ναι, τα πιο ακριβά μοντέλα προσφέρουν παραπάνω δυνατότητες, αλλά το βασικό είναι να αγοράσετε μία μηχανή που “κάθετε” σωστά στα χέρια σας και νιώθετε άνετα με τον όγκο και το βάρος της. Επίσης σκεφτείτε ότι όσο πιο ακριβή μηχανή αγοράσετε, τόσο περισσότερο θα φοβάστε να την έχετε μαζί σας με τον φόβο να την χάσετε ή να σας την κλέψουν. Η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι αυτή που έχουμε συνέχεια μαζί μας.

2. Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης της DSLR. Το εγχειρίδιο χρήσης (user manual) μίας DSLR είναι στο κουτί της για ένα βασικό λόγο. Να το διαβάσετε. Αν και για πολλούς το διάβασμα δεν είναι ευχάριστο, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητο. Ανεξαρτήτως αν είναι η πρώτη σας DSLR ή όχι, αν έχετε βασικές φωτογραφικές γνώσεις ή είστε επαγγελματίας φωτογράφος, το εγχειρίδιο θα σας δείξει που είναι τα χειριστήρια της μηχανής και θα σας ξεναγήσει στα μυστικά της. Μιλώντας με ένα φίλο και επαγγελματία φωτογράφο κάποια στιγμή, μου είπε ότι διαβάζοντας το εγχειρίδιο της μηχανής που είχε αγοράσει πριν περίπου ένα χρόνο, ανακάλυψε πολλά νέα πράγματα που τον βοήθησαν να βελτιώσει τον τρόπο που δουλεύει.
Επίσης μελετήστε τα βασικά της φωτογραφίας. Ρωτήστε και διαβάστε τι είναι διάφραγμα, κλείστρο, ISO, βάθος πεδίου, φωτόμετρο, ισορροπία λευκού και πως λειτουργούν. Η θεωρία είναι πολύ σημαντική και μόνο αν την γνωρίζετε θα μπορέσετε να κάνετε συνειδητές επιλογές στη ρύθμιση της μηχανής σας, για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα.

DSLR user manual

3. Κρατήστε την DSLR σας σωστά. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κρατήσετε σωστά μία DSLR. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης. Σκοπός είναι η μηχανή να είναι όσο πιο ακίνητη γίνεται όταν κάνετε τις λήψεις σας.

DSLR GRIP

4. Ξεχάστε τις αυτόματες ρυθμίσεις και χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Manual. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ και πλέον οι μηχανές που έχουμε στα χέρια μας είναι εκπληκτικά μηχανήματα. Όμως αν θέλετε να βελτιωθείτε θα πρέπει να σταματήσετε να αφήνετε την μηχανή να αποφασίζει για εσάς. Σίγουρα η χρήση του manual είναι δύσκολη, αλλά πιστέψτε μας όταν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε σωστά, θα ανταμειφθείτε για τον κόπο σας. Τέλος στα σκοτεινά πρόσωπα με κόντρα ήλιο και στις φωτογραφίες όπου το flash κυριαρχεί και χαλάει την ατμόσφαιρα.

Manual mode

5. Μην φοβάστε να ανεβάσετε το ISO σε υψηλά νούμερα. Οι νέες DSLR έχουν λίγο ή ελάχιστο θόρυβο σε υψηλές τιμές του ISO, τουλάχιστον μέχρι 3200. Εκμεταλλευτείτε το και δημιουργήστε μοναδικές φωτογραφίες σε σκοτεινά μέρη, χωρίς flash.

DSLR ISO

6. Χρησιμοποιήστε το κουμπί κλειδώματος της εστίασης. Οι περισσότερες DSLRs είναι εξοπλισμένες με ένα κουμπί το οποίο μας επιτρέπει να κλειδώσουμε την εστίαση σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Δεν έχουμε παρά να εστιάσουμε αυτόματα στο σημείο που θέλουμε (π.χ. ένα πρόσωπο) και στη συνέχεια να πατήσουμε και να κρατήσουμε πατημένο το κουμπί κλειδώματος της εστίασης, ώστε να αλλάξουμε το κάδρο μας χωρίς να μεταβληθεί η εστίαση μας.

DSLR AF-L

7. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία συνεχών λήψεων. Ειδικά σε θέματα που κινούνται με ταχύτητα ή ακόμα και σε μέρη με λίγο φωτισμό, η λειτουργία συνεχών λήψεων θα βοηθήσει να πετύχετε τη σωστή λήψη που επιδιώκετε.

DSLR burst mode

8. Επιλέξτε για τις φωτογραφίες σας την ποιότητα RAW. Το RAW είναι το ψηφιακό αρνητικό των φωτογραφιών που δημιουργείτε, το οποίο περιέχει όλες τις πληροφορίες που κατέγραψε ο αισθητήρας. Η ανάλυση της φωτογραφίας σε RAW είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το συμπιεσμένο JPEG. Επίσης με την δημιουργία RAW αρχείων μπορείτε πιο εύκολα και με λιγότερες απώλειες, να διορθώσετε λάθη που έχετε κάνει στον ψηφιακό θάλαμο του Η/Υ σας και να “φτιάξετε” τις εικόνες σας όπως θέλετε.

DSLR RAW

9. Μελετήστε στον Η/Υ σας τις εικόνες που δημιουργήσατε. Στην αρχή μην σβήνετε τίποτα από τη κάρτα μνήμης σας. Αντιθέτως ανοίξτε τις φωτογραφίες σας και μελετήστε. Κάθε ψηφιακό αρχείο έχει καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία λήψης (διάφραγμα φακού, ταχύτητα κλείστρου, ISO κτλ) και μπορείτε να τα δείτε μέσω του Exif αρχείου που αποθηκεύετε στην κάθε φωτογραφία. Σημειώστε τα λάθη σας και ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης για να βρείτε επιλογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να μην τα ξανακάνετε.

EXIF data

10. Φωτογραφίστε, φωτογραφίστε και φωτογραφίστε. Δεν έχει σημασία αν έχετε DSLR των 400 ευρώ ή των 5.000 ευρώ. Δεν θα μάθετε να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες αν δεν πειραματιστείτε βγάζοντας δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες φωτογραφίες, ανάλογα με τον χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε. Όσες περισσότερες φωτογραφίες βγάζετε τόσο πιο πολύ θα καταλαβαίνετε τις δυνατότητες της μηχανής σας και θα μάθετε να την λειτουργείτε καλύτερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

DSLRs How to pttlgr articles
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

61 σχόλια

  • #
    1

    Ένα από τα πιο κατατοπιστικά άρθρα που έχω διαβάσει, με ‘απλές’ και συνάμα άκρως λειτουργικές συμβουλές.

  • #
    1

    Εκλαϊκευμένες συμβουλές, που, εφαρμοζόμενες, μπορούν να βοηθήσουν αφάνταστα καθέναν που …δεν τα ξέρει όλα !!!
    Σας ευχαριστούμε θερμά !!!

  • #
    1

    πολυ χρησιμο αρθρο… χρησιμες κ οι συμβουλες..
    ευχαριστουμε…

  • #
    1

    Πολυ ωραιες συμβουλες! Συγχαριτηρια!

    Ασχολουμε και εγω εδω και 1 χρονο με dslr μηχανη! Ποιοτικως καμια απολυτως σχεση με τις κομπακτ! Μετα μετραει και ο φωτογραφος!

  • #
    1

    Τι θα με συμβουλευατε? DSLR ή compact. Ειμαι σε δίλημμα και αρχάριος. Ευχαριστω προκαταβολικα, το αρθρο με βοηθησε παρα πολυ ευχαριστούμε.

    • #
      1

      Αλέξανδρε θα πρέπει να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά των δύο ειδών. Αν δεν σε πειράζει πάντως ο όγκος και το βάρος μίας DSLR η ποιότητα εικόνων είναι εξαιρετική σε σχέση με τις compact. Ενδιάμεσα μπορείς να δεις και τις mirrorless

      • #
        1

        Εννοούσα compact τυπου p 530 nikon αλλα σκέφτομαι ότι με 350 € παιρνω 3100 18-55.οκ ευχαριστώ πολύ

  • #
    1

    Με βοηθησε απιστευτα, ειμαι ερασιτεχνης της φωτογραφιας αν κ χρονια ειχα διαφορες μηχανες τελευταια πηραμε μια πολυ καλη dslr και ε αυτο το απλο και κατανοητο αρθρο μπηκα περισσοτερο στο πνευμα της!

  • #
    1

    Απλά και κατανοητά.
    Τα βασικά στην κυριολεξία

  • #
    1

    Εξαιρετικές οι οδηγίες,κατανοητές και πρακτικές.Είμαι ερασιτέχνιδα φωτογράφος απο τα 23 μου,
    ( τωρα 65 ! ) και αυτοδίδακτη.Τότε είχα βέβαια φωτόμετρο και η παρατήρηση συν τις 2-3 φωτογρ.
    με το ίδιο θέμα μου έμαθαν πολλά. Ειμαι και εκπαιδευτικός και συχνά θέλω να μάθω σε παιδια 5
    βασικά πράγματα και έως τώρα το έκανα γράφοντας στο χέρι κάποιες οδηγίες.Με βοηθάτε πολύ.
    Οχι οτι κι η ίδια δεν χρειάζομαι κάποιες από τις συμβουλές σας ( π.χ. το διάβασμα του εγχειριδίου).
    Πέραν αυτών,θα ήθελα να ξέρω εάν έχετε κατάστημα πωλήσεων.
    Ευχαριστώ πολύ
    μαιρυ κοτσανάρου

  • #
    1

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΕΧΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ RAW ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ. ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ JPEC. ΤΑ RAW ΘΕΛΟΥΝ ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΑΠΛΑ “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ” ΜΕΣΑ. Π.Χ. ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ. ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΑ ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ JPEC ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΡΧΕΙΑ RAW KAI OI ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ JPEC. ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ. ΠΑΛΙΑ ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΤΑΝΤΑΡ 50mm ΦΑΚΟ ΜΕ f/1,8 ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΘΑΥΜΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΝ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΩΝ 1000-2000€ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

    • #
      1

      Σίγουρα έχεις δίκιο Αλέξανδρε στο γεγονός ότι το JPEG είναι πιο “εύκολο” σαν αρχείο. Οι επαγγελματίες που δουλεύουν JPEG νομίζω ότι είναι μόνο στον χώρο του φωτορεπορτάζ, όπου χρειάζεται πολλές φορές να αποστείλουν άμεσα εικόνες σε πρακτορεία.
      Από την άλλη θεωρώ ότι με την ψηφιακή τεχνολογία είναι πολύ πιο εύκολο να μάθεις φωτογραφία, αφού βγάζεις και βλέπεις αμέσως το λάθος που έχεις κάνει. Στο τελευταίο θα συμφωνήσω. Πολλοί αγοράζουν μηχανές και τελικά καταλήγουν στο ράφι. Αυτούς τους λέω γκατζεντάκηδες και όχι φωτογράφους γιατί όπως είπες δεν έχουν φωτογραφική παιδεία.

  • #
    1

    ΧΑΙΡΕΤΑΙ
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
    ΠΗΡΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ,ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
    ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΕΧΩ ΜΙΑ NIKON D3100 ΚΑΙ 4 ΦΑΚΟΥΣ 18-55,55-300,18-105, 35/1,8. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΛΛΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ PIXELS,ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ;
    ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ DSLR ΜΟΥ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΨΑΧΝΩ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΦΟΤΩΓΡΑΦΙΑ ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ,ΚΑΙ ΟΛΟ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΒΑΔΙΖΩ ΛΑΘΟΣ;
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • #
    1

    Καλή σας μέρα.
    Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τις απλές και κατανοητές συμβουλές που δίνετε και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος οδηγός – λεξικό της ορολογίας πάνω στη φωτογράφιση που να εξηγεί σε μας τος πρωτάρηδες όσα προτείνατε παραπάνω: ISO, φωτομέτρηση, εστίαση κ.λ.π.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • #
    1

    Θα ήθελα μια φωτογραφική μηχανή να μπορώ να βγάζω φωτογραφίες μέσα σε κλειστούς χώρους με φλάς ! π.χ. σε κέντρα , σε χορούς του συλλόγου μας (να βγάζω τα παιδιά που χορεύουν ). Να βγαίνουν καθαρές , όχι κουνημένες , και όχι με κόκκινα μάτια !Ποιά μηχανή θα μου προτείνατε ?

    • #
      1

      θα πρότεινα μία DSLR, από εκεί και πέρα η επιλογή εξαρτάται από προσωπικά κριτήρια. Απευθυνθείτε σε ένα φωτογραφικό κατάστημα της πόλης σας, αναφέροντας το ποσό που θέλετε να διαθέσετε για να σας δείξουν τι επιλογές υπάρχουν!

  • #
    1

    Μπράβο Βάιε, με τον απλοϊκό τρόπο που παρουσιάζεις τις πληροφορίες βοηθάς πολύ κόσμο. Συνέχισε έτσι!!

  • #
    1

    Καλημερα . Πριν περιπου ενα μηνα αγορασα την πρωτη μου Dslr κ ειμαι ακομα αρκετα μπερδεμενος αν κ ασχολουμαι καθε μερα.Πηρα την Nikon D3200 με δυο φακους 18-55vr κ 55-200 κ τωρα θελω να αγορασω φιλτρο.Ειδα οτι η μαρκα hoya εχει τα καλυτερα αλλα δεν ξερω ποιο ειναι καλυτερο για τους φακους που εχω κ με ποσα χιλιοστα; Κ αν κανει κ για τους δυο φακους; Μπορειτε να με βοηθησετε; Ευχαριστω.

    • #
      1

      κάθε φακός έχει τη δική του διάμετρο και συνήθως βάζουμε ένα φίλτρο στον καθένα. Το φίλτρο που παίρνει ο κάθε φακός προσδιορίζεται από τον αριθμό που βρίσκεται τυπωμένος πίσω από το καπάκι τους. Τα φίλτρα που ψάχνεις λέγονται Protector ή UV και μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με την ποιότητα τους από φθηνά μέχρι ακριβά. αναζήτησε βοήθεια σε ένα φωτογραφικό κατάστημα της περιοχής σου ή εκεί που αγόρασες τη μηχανή.

  • #
    1

    Geia sas Kai egw kainourios stin xoro tis foto molis apektisa Mia Nikon p520 eipa na paw se compact gia na mporesw na eksikiotho prota me tin Kali kai erasitexniki foto kai meta na paw se DSLR Kathe simvouli apo alous sas tha mou einai xrisimi euxaristw ek ton proteron.

  • #
    1

    Οι συμβουλές ήταν πραγματικά πολύ καλές για αρχάριους κυρίως ερασιτέχνες φωτογράφους! Θα ήθελα να σας ρωτησω σχετικά με τις σχολές φωτογραφίας και τα σεμινάρια. Είμαι 16 χρονη μαθήτρια και εχω εμμονή με τη φωτογραφία. Μου αρέσει να φωτογραφίζω και να “ερευνω” γωνιες λειψεις και μικρες επεξεργασιες σε φωτογραφιες με σκοπό να δείχνουν πιο πραγματικές και να μην αδικούνται τα όμορφα τοπια. Dslr camera δεν εχω ακομη αλλα πολυ πιθανο ειναι να αποκτησω συντομα. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι: τι θα μου προτείνατε να παρακολουθήσω…σεμινάρια φωτογραφίας ή όταν τελειώσω το σχολειο να γραφτω σε κάποιο Ι.Ε.Κ. προκειμένου να μάθω περισσότερα για τη φωτογραφια; συγχαρητήρια για το ωραιο άρθρο που βοήθησε πολύ αρκετούς από εμάς!!!

    • #
      1

      αν έχεις τόσο πάθος για τη φωτογραφία τότε δεν βλέπω το λόγο να μην πας σε μία σχολή, αρκεί να αποφασίσεις ότι αυτό θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Πρόκειται για μία απόφαση που μόνο εσύ μπορείς να πάρεις. Επιπλέον από τα ΙΕΚ να έχεις στο νου σου το ΑΤΕΙ Φωτογραφίας των Αθηνών!

  • #
    1

    Γεια σας! Είμαι 18 χρονών και μου αρέσει πολύ η φωτογραφία. Θέλω να πάρω μια dslr γιατί καμιά ψηφιακή κάμερα ή κινητό δεν με ικανοποιούν πλήρως. Βασικά θα ήθελα μια μηχανή που να εστιάζει και να δημιουργεί αυτό το θολό background, το φλουτάρισμα. Λατρεύω αυτού του είδους τις φωτογραφίες. Ποια μηχανή θα μου προτείνατε που να το ικανοποιεί αυτό; Συγχαρητήρια και για το προσεγμένο άρθρο σας!

  • #
    1

    Γεια σας συγχαρητήρια για την σελίδα!Επειδή είμαι μπερδεμένη θέλω dslr μηνανή όμως δεν ξέρω ποια.Τι θα λέγατε για μια kodak?

  • #
    1

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο,αλλά και για όλη την προσπάθεια.Υπηρξα ερασιτέχνης φωτογράφος με slr minolta μηχανές εμφανηστήριο κτλ,μέχρι που μια διάρηξη μου στέρησε τον εξοπλισμό που με πολλά νυχτοκάματα κατάφερα να αποκτήσω.Τώρα σκέφτομαι να ξανα ασχοληθώ,αλλα ψηφιακά αυτή τη φορά.Ποια μηχανή θα μου προτείνατε για να ξεκινήσω?Λατρεύω το ρετρό στυλ εκείνων των μηχανών και η αγαπημένη μου ταχύτητα στο κλείστρο…ήταν το Β!

  • #
    1

    Καλησπέρα σας,

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας…
    Θέλω να αγοράσω μια DSLR και θα ήταν πολύτιμες οι συμβουλές σας! Είμαι ανάμεσα σε canon και nikon, ποιά θα μου προτείνατε εσείς?διάβασα ότι οι φακοί της canon είναι καλύτεροι!! Θα ήθελα ακόμα την γνώμη σας για τους φακούς. Να επιλέξω πχ μια μηχανή με δύο φακούς ενα 18-55 mm και 55-200 mm ή έναν φακό 18-103 mm που έχω βρει στην αγορά??? Τι είναι καλύτερο?? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!

    • #
      1

      Canon και Nikon δεν έχουν διαφορές μεγάλες σε μηχανές του ίδιου επιπέδου, όπως και οι φακοί τους. Όσα αφορά τους φακούς στη πρώτη περίπτωση θα πρέπει να αλλάζεις φακούς και να έχεις μεγαλύτερη τσάντα, ενώ στη δεύτερη θα έχει πιο λίγο zoom αλλά μεγαλύτερη φορητότητα. Καλύτερο δεν υπάρχει, είναι θέμα επιλογής.

  • #
    1

    Καλησπερα. Εχω canon EOS M10 πως μπορω να μετατρεψω απο RAW σε JPEC;

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΡΚΑΚΗΣ | 20 Αυγούστου 2016 στις 1:55

    καλησπερα.ειμαι ο Μανωλης και θα ηθελα την γνωμη σας.θελω να αγορασω μια μηχανη dslr nikon, για να αξιοποιησω τους φακους Nikkor 55-200 ED και SIGMA DC 18-50 EX MACRO που εχω. Απο μια προχειρη ματια και ενω ειμαι πρωταρης κατεληξα στα εξης.Να αγορασω μια μηχανη Nikon D 5200 με φακο 18-140 πιστευοντας οτι ετσι θα προκειψει ενα καλο set σε συνολο μετα προηγουμενα.Παρακαλω για την γνωμη σας καθως και καθε οδηγια η τροποποιηση για κατι σωστο. Ευχαριστω.

    • #
      1

      καλησπέρα Μανώλη, νομίζω ότι από τη στιγμή που έχεις τους δύο φακούς που αναφέρεις δεν χρειάζεται να πάρει τον 18-140, εκτός αν τον θέλεις για να τον έχεις μερικές εξορμήσεις ως τον μοναδικό φακό πάνω σου. Αλλιώς με τους φακούς που έχεις καλύπτεις το ίδιο εστιακό μήκος.

  • #
    1

    Μανωλης: Αγαπητε Βαιε σε ευχαριστω πολυ. Αλλα πρεπει να βρω οπωσδηποτε μηχανη για να δουλεψω τους φακους.Δηλαδη BODY.Επειδη μηχανη χωρις φακο βλεπω πως δεν δεινουνε κοιταξα πληρωνοντας 250 Ε παραπανω να διαλεξω τον φακο 18-140 που εχει καλες επιδοσεις προκειμενου να αναβαθμηστει το σετ.εκτος εαν προτειννεις καποιον αλλο φακο για να αυξηθουν περισσοτερο οι δυνατοτητες τησ μηχανης.γραψε μου προτασεις για να τις μελετησω

  • #
    1

    Μανωλης: Βαιε σε ευχαριστω πολυ. Μου εδωσες κινητρα μελετης και εκλογης.

  • #
    1

    Καλησπερα, πολυ ωραια και χρησιμα αρθρα. Εκει που νομιζω πως σχεδον εχω μαθει την μηχανη μου βρισκω ολο και περισσοτερες λειτουργιες που αγνοουσα. Η συμβουλη ως προς την χρηση του κλειδωματος της εστιασης(6) ηταν κατι τοσο βασικο που πιστευω ομως πως πολλοι ερασιτεχνες αγνοουν…και σου λυνει πραγματικα τα χερια στο να εστιαζεις οπου θελεις.

  • #
    1

    Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο. Όλα τα άρθρα σας είναι εξαιρετικά και πολύ κατατοπιστικά. Χρόνια τώρα, χρησιμοποιώ μηχανές compact, λίγο από τεμπελιά, λίγο από έλλειψη χρόνου. Τώρα που είμαι συνταξιούχος, νομίζω πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσω μία dslr. Συνήθως, φωτογραφίζω τοπία. Παρόλο που είναι πολύ βοηθητικά αυτά που μας συμβουλεύετε, έχω λιγάκι πελαγώσει. Νομίζετε πως θα πρέπει να πάρω κάποια μαθήματα και που να απευθυνθώ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • #
    1

    Γεια σας. Θα ήθελα μια μηχανή για φωτογραφίες τοπίου και φύσης γενικά. Είμαι αρχάρια σε αυτό το θέμα αλλά θέλω να ξέρω ποια μηχανή είναι καλύτερη γι’αυτό το θέμα. Μία DSLR, ή μια mirrorless ας πούμε? Ευχαριστώ! Nα σημειώσω ότι θα προτιμούσα να υπάρχει πολύ καλή ποιότητα στο zoom.

    • #
      1

      Γεια σου Άννα, η ερώτηση που κάνεις είναι πολύ γενική και δεν μπορεί να απαντηθεί με την πρόταση από μέρους μας μίας μηχανής.
      Και οι DSLR και οι mirrorless είναι πολύ καλές για τοπίο και φύση.
      Για καλό Zoom αν πας σε τέτοιου είδους μηχανές πρέπει να πάρεις ένα τηλεφακό, το πόσο μεγάλος εξαρτάται από τα θέματα που τραβάς.

  • #
    1

    Παρακαλώ θα ήθελα τη γνώμησας σσχετικά με την αγορά φωτογραφικής μηχανής για χρήση παρατήρηση πουλιών . Είμαι στο δίλημμα compact με οπτικό ζουμ60x η μία dslr με κάποιο τηλεφακό 300 η 400mm δηλαδή μια μεγενθυση6x η 8x και βέβαια μια οικονομική επιβάρυνση τρεις η τέσσερις φορές επάνω σε σχέση με την compact,της οποίας ο φακός θα αντιστοιχεί 25-1500
    ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • #
    1

    Υπεροχο αρθρο!Μια ερωτηση…Πως μπορω να τραβηξω φωτο ωστε οταν τη μεγεθυνω να μην αλλιωνεται η αναλυση της?Εχω μια dslr Nikon D3400 vr

  • #
    1

    Καλημέρα
    Πολύ χρήσιμες οι υποδείξεις σου!
    Εχω μία NIKON D5200 με φακό 18-55. Σκέφτομαι να αγοράσω ένα φακό 18-140, στην αναζήτηση μου μου όμως μπερδεύτηκα με τα χαρακτηριστά του φακού. Ποιά είναι η γνώμη σου και τι θα μου πρότεινες;

    • #
      1

      αν θα καταργήσεις τον 18-55mm είναι μία καλή επιλογή για πιο zoom. αλλά αν δεν έχεις θέμα με το να κουβαλάς δεύτερο φακό τότε δες τον 70-300 ή τον 50-200, καλές επιλογές για τηλεφακό. Από τους all around πάντως η καλύτερη επιλογή είναι ο 18-200mm

  • #
    1

    πολυ καλα σχολια , μπραβο . συντομα θα ζητησω και εγω συμβουλες σας , ευχαριστω .

  • #
    1

    Εχω καποιους φακους χειροκινητης εστιασης που τους χρησιμοποιουσα με μια αναλογικη μηχανη ΝΙΚΟΝ FE πολλα χρονια πριν. Επειδη ειμαι μεγαλης ηλικιας και εμεινα εξω απο την νεα τεχνολογια, θελω να μαθω εαν μπορω να χρησιμοποιησω αυτους τους φακους σε DSLR NIKON και σε ποια μοντελλα ταιριαζουν (αν ταιριαζουν) και επισης σε τι FORMAT. Ευχαριστω πολυ.

  • #
    1

    Εχω την nikon d 5600 ,εχω ρυθμισει την ποιοτητα εικονας στην υψηλη αναλυση κ RAW κ στην αναπαραγωγη στην τηλεοραση,δεν μου δειχνει την φωτογραφια σε ολη την οθονη(16:9).Υπαρχει καποια ρυθμιση γιαυτο;Ειμαι καινουργιος στην φωτογραφια.Σημειωτεον το βιντεο το δειχνει σε ολη την οθονη.Το προβλημα ειναι στις φωτο.Ευχαριστω,εκ των προτερων.

  • #
    1

    Ευχαριστω πολυ.

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | 19 Σεπτεμβρίου 2019 στις 0:39

    Καμία DSLR δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει φωτογραφίες 16:9 , (παράγει μόνο 3:2) σε αντίθεση με τις mirrorless και compact που έχουν αυτή την επιλογή.(όπως και 1:1 κ.α.). Στις τελευταίες η επιλογή 16:9 συνεπάγεται croping και λιγότερα ΜΒ στην αποθήκευση. Η επιλογή αυτή όμως πρέπει να υπάρχει αφού όλα τα προβολικά μέσα σήμερα είναι 16:9. Μερικές DSLR αν ρυθμιστούν στη θέση βίντεο (καθρέπτης σηκωμένος και θέαση από την οθόνη LCD) και τραβήξουμε φωτογραφία, αυτή μπορεί να βγει σε 16:9, δεν νομίζω όμως ότι η Nikon 5600 έχει αυτή τη δυνατότητα (θα βγάλει πάλι 3:2 το οποίο έλκει την καταγωγή του από το αναλογικό φιλμ (36Χ24 mm). Τέλος το micro four thirds έχει αναλογία 4:3 όπως οι παλιές τηλεοράσεις CRT!

  • #
    1

    Aγαπητε Βαιε εχω μια nikon d3500 και φακους nikkor 18-55 70-300 και 35mm. Moυ αρεσει πολυ να φωτογραφιζω τοπια και σκεφτομουν να αγορασω εναν tamron 17-50 f2/8 και εναν sigma 18-35 f/1.8. Ποια ειναι η γνωμη σου; Εχεις να μου προτεινεις κατι; Σ ευχαριστω εκ των προτερων

  • #
    1

    Καταπληκτικό άρθρο!! Προσωπικά με βοηθούσε πολύ και δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις πάνω σ αυτές τις μηχανές.

  • #
    1

    Καλησπέρα,
    πολύ κατατοπιστικό το άρθρο που γράψατε, σίγουρα μας βοηθάει. Να πω και εγώ τον…πόνο μου. Έχω μία Nikon D5200 με τον kit φακό 18-55 αλλά ποτέ δεν κατάφερα να βγάλω καλές φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό ή μία ωραία φωτογραφία όταν ανατέλει ο ήλιος κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα.
    Αναρωτιέμαι εάν ο φακός αυτός δεν είναι για αυτές τις λήψεις, εάν θα πρέπει να αλλάξω χόμπι ή μήπως θα πρέπει να δώσω μία ευκαιρία σε κάποια Canon.
    Βλέπω άλλους που με πιο απλές μηχανές (π.χ. Canon PowerShot G7 X Mark II) που βγάζουν εξαιρετικές φωτογραφίες.
    Καμία συμβουλή;

    • #
      1

      Καλησπέρα Περικλή, μάθε να χρησιμοποιείς την κάμερα στο manual, θα δεις τεράστια βελτίωση στο τι μπορείς να κάνεις. Η κάμερα και ο φακός είναι κατάλληλες για τις λήψεις που θέλεις.

      • #
        1

        Πράγματι, από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω όλα στο manual (εκτός από την εστίαση), άλλαξαν πολλά…

        Αλλά πρέπει να βοηθάει κι ο φακός… αν βρεις κάποιον πιο φωτεινό…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!