Έρευνα σε 1000 selfies αποκάλυψε πως τις χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε!


Έρευνα σε 1000 selfies αποκάλυψε πως τις χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε!

Ερευνητές μελέτησαν 1.001 selfies για να μάθουν πώς οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν.

Οι ψυχολόγοι από τη Σχολή Συναισθηματικών και Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Bamberg αναφέρουν:

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτοπροσωπογραφίες για να μεταδώσουν πληροφορίες για τον εαυτό τους για αιώνες – και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές διευκολύνουν την κοινή χρήση μιας αυτοπροσωπογραφίας πιο πολύ από ποτέ. Αλλά παρόλο που οι selfies είναι πλέον σχεδόν πανταχού παρούσες, δεν καταλαβαίνουμε πώς τις χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να επικοινωνούν. Έτσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bamberg ξεκίνησαν να ερευνήσουν τη σημασιολογία των selfies.

«Αν και ο όρος «selfies» γιορτάζει τώρα τα 21α γενέθλιά του, και παρόλο που οι selfies είναι γνωστές στην ιστορία της τέχνης για σχεδόν 200 χρόνια στη φωτογραφία και περισσότερα από 500 χρόνια στους πίνακες, δεν έχουμε ακόμη μια σαφή ταξινόμηση των διαφορετικών τύπων selfies». είπε ο Tobias Schneider, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Frontiers in Communication και διδακτορικός φοιτητής στο Bamberg Graduate School of Affective and Cognitive Sciences. 

Στιγμιότυπα του εαυτού

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που βγάζουν selfie έχουν τρεις κύριους στόχους: την αυτοέκφραση, την τεκμηρίωση και την απόδοση. Μερικοί επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει συνοδευτικά hashtags και άλλα μεταδεδομένα για να αποκρυπτογραφήσουν τα νοήματα που προσπαθούν να μεταδώσουν οι άνθρωποι με selfies, αλλά αυτό δεν λαμβάνει υπόψη την ίδια την εικόνα.   

Για να κατανοήσουν τι είδους νόημα αποδίδουν οι άνθρωποι σε διαφορετικές selfies, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ανθρώπους να περιγράψουν τις πρώτες εντυπώσεις τους από ένα δείγμα selfies. Αυτές οι συσχετίσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να συγκεντρωθούν για να διερευνηθεί πώς οι θεατές κατανοούν τους διαφορετικούς τύπους selfie.

«Οι περισσότερες έρευνες ασχολούνται με άμεσους οπτικούς παράγοντες, παραμελώντας τους συνειρμικούς παράγοντες που έχουν στο μυαλό τους οι θεατές όταν περιηγούνται στον κόσμο μας που είναι προσανατολισμένος στις selfie», δήλωσε ο καθηγητής Claus-Christian Carbon. «Εδώ χρησιμοποιήσαμε προσωπικές αναφορές και συσχετισμούς για να περιγράψουμε και να κατηγοριοποιήσουμε τις selfies με συστηματικό τρόπο».

Απεικονίζοντας προσωπικότητες

Οι επιστήμονες δημιούργησαν το σύνολο δεδομένων δοκιμής τους από μια βάση δεδομένων με selfies που ονομάζεται Selfiecity. Χρησιμοποίησαν μόνο αυτοπροσωπογραφίες χωρίς κείμενο, τραβηγμένες από κάμερες smartphone, χρησιμοποιώντας τα χέρια κάποιου ατόμου ή ένα selfie stick. Οι 1.001 selfies που επιλέχτηκαν παρουσιάστηκαν σε τυπικό μέγεθος, σε απλό γκρι φόντο.

Οι επιστήμονες επέλεξαν 132 συμμετέχοντες, διαδικτυακά. Για να αποφύγουν την κούραση των συμμετεχόντων, χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να επιλέξουν 15 τυχαίες selfie για κάθε συμμετέχοντα προς εξέταση, διασφαλίζοντας ότι κάθε selfie αξιολογήθηκε από τον ίδιο περίπου αριθμό ατόμων και ότι κάθε άτομο είδε μια ποικιλία από selfies. Οι επιστήμονες παρείχαν πέντε πλαίσια κειμένου ανά selfie για να καταγράψουν τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους. 

Οι Schneider και Carbon επεξεργάστηκαν αυτά τα δεδομένα για να συμπτύξουν τις πρώτες εντυπώσεις των ερωτηθέντων σε 26 κατηγορίες: για παράδειγμα, η «διάθεση» κάλυπτε τα σχόλια που έκαναν οι ερωτηθέντες σχετικά με τη διάθεση του λήπτη της selfie. Οι επιστήμονες στη συνέχεια ανέλυσαν πόσο συχνά εμφανίζονταν αυτές οι κατηγορίες στις απαντήσεις και αν εμφανίζονταν μαζί.

Πες το με μια selfie

Η ανάλυση εντόπισε πέντε διαφορετικές ομάδες κατηγοριών από την προβολή μίας selfie, τις οποίες οι συγγραφείς ονόμασαν «σημασιολογικά προφίλ». Η μεγαλύτερη κατηγορία ονομάστηκε «αισθητική/aesthetics» δηλαδή selfies που αναδεικνύουν το στυλ ή την αισθητική εμπειρία του λήπτη της selfie. Ακολούθησε πολύ στενά η κατηγορία εντυπώσεων «φαντασία/imagination», εικόνες που οδήγησαν τους ερωτηθέντες να φανταστούν πού ήταν ή τι έκανε ο λήπτης της selfie, και μετά η κατηγορία «χαρακτηριστικό/trait», δηλαδή selfies που προκάλεσαν στον θεατή ερωτήματα που σχετίζονται με την προσωπικότητα του λήπτη της selfie. Λιγότερο δημοφιλείς, αλλά εξίσου ουσιαστικές, ήταν οι κατηγορίες «κατάσταση/state», δηλαδή οι εικόνες που παρουσίαζαν τη διάθεση του λήπτη της selfie ή την ατμόσφαιρα στην εικόνα και η κατηγορία «θεωρία του νου/theory of mind», selfieσ που έκαναν τους ερωτηθέντες να κάνουν υποθέσεις σχετικά με τα κίνητρα ή την ταυτότητα ενός λήπτη selfie. 

Κάθε ομάδα έδειξε μια στενή συσχέτιση διαφορετικών κατηγοριών από τις πρώτες εντυπώσεις των ερωτηθέντων, υποδηλώνοντας ότι οι ερωτηθέντες επιλέγουν οπτική γλώσσα την οποία χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας — είτε αυτή είναι η τρομερή μας διάθεση είτε το υπέροχο ντύσιμό μας.

«Μας έκανε μεγάλη εντύπωση πόσο συχνά εκφραζόταν η κατηγορία «θεωρία του νου», γιατί αυτός είναι ένας πολύ περίπλοκος τρόπος επικοινωνίας εσωτερικών συναισθημάτων και σκέψεων», είπε ο Schneider. «Δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι οι selfies όσον αφορά την επικοινωνία».

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αυτά τα σημασιολογικά προφίλ μπορεί να μην εκφράζονται ή να μην κατανοούνται με τον ίδιο τρόπο παγκοσμίως, επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα. 

«Η έρευνα δεν τελειώνει ποτέ», είπε ο Σνάιντερ. «Χρειαζόμαστε περισσότερες αναφορές για selfies, περισσότερες περιγραφές για το πώς νιώθουν οι άνθρωποι για τα εικονιζόμενα πρόσωπα και σκηνές, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα πώς χρησιμοποιούνται οι selfies ως ένας τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους».

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μεγαλύτερα, πιο διαφορετικά και διαπολιτισμικά δείγματα στο μέλλον για να κατανοήσουμε πώς διαφορετικές ομάδες και πολιτισμοί χρησιμοποιούν selfies για να εκφραστούν», πρόσθεσε ο Carbon.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Selfies
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!