16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Εκεί θα συναντήσουμε σχεδόν όλα τα θέματα που μπορεί να απασχολούν τους ανθρώπους της εποχής μας. Υπάρχουν ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μετανάστευση, την πολιτική, την οικολογία, την Ελλάδα της κρίσης και τις τέχνες.

Αναλυτικότερα, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ είναι:
Όψεις του Κόσμου
Μικρές Αφηγήσεις
Η Καταγραφή της Μνήμης
Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές
Περιβάλλον. Μια επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, θα απονείμει ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία της ενότητας.
Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία θα απονείμει για όγδοη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος.
Κοινωνία
Μουσική & Χορός
Τέχνες
Ελληνικό Πανόραμα
Δείτε το αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα των προβολών.

Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εγχώρια παραγωγή ντοκιμαντέρ: συνολικά 59 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος ή στο Ελληνικό Πανόραμα. Ταυτόχρονα υπάρχουν τα αφιερώματα στον πρόωρα χαμένο Καναδό κινηματογραφιστή Πίτερ Ουιντόνικ και στο Γάλλο Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση. Το φεστιβάλ καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Τις προβολές των ντοκιμαντέρ συμπληρώνουν ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων:
η έκθεση φωτογραφίας του Ενρί Τσανάι “Στην κόψη του κάδρου”
ένα masterclass με τον Μπεν Κέμπας με θέμα το πώς μπορεί μια ταινία να βρει μεγαλύτερο κοινό
– το ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους δε θα μπορέσουν να επισκεφθούν το φεστιβάλ Live Streaming Project, με το οποίο θα μεταδοθούν κάποιες από τις προβολές του φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο
– το πρόγραμμα Docs in Thessaloniki 2014, μια συνάντηση ανοιχτή στο κοινό όπου 21 νέα προσχέδια ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν σε ένα πάνελ συμβούλων πριν περάσουν στο στάδιο της συμπαραγωγής. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Doc Market)
ντοκιμαντέρ για παιδιά και εφήβους από τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Δανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Ρωσία, που θα προβληθούν σε ειδικές προβολές για σχολεία
– την Ημέρα Γαλλοφωνίας, την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν οι ταινίες Να είσαι και να έχεις του Νικολά Φιλιμπέρ, Ανθρωπογεωγραφία της Κλερ Σιμόν (ενότητα “Όψεις του κόσμου”) και Στο χείλος του κόσμου του Κλάους Ντρεξέλ (ενότητα “Κοινωνία”)
– πάρτυ και συναυλίες

Τα εισητήρια κοστίζουν 4€, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για συγκεκριμένες ομάδες θεατών: οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και οι άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το εισητήριό σας εδώ.

Αυτό είναι το επίσημο trailer της διοργάνωσης:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!